Mladen MiljanovićMladen Miljanović

Megnyílt Mladen Miljanović kiállítása a szarajevói Umjetnicka galerija BiH Galériában. A kiállítás 2010. október 22. és november 13. között tekinthető meg.

 Mladen MiljanovićMladen Miljanović

Megnyílt Mladen Miljanović kiállítása a szarajevói Umjetnicka galerija BiH Galériában. A kiállítás 2010. október 22. és november 13. között tekinthető meg.

A 2009-es Henkel Art.Award. nyertese, a Bosznia-Hercegovinában született Mladen Miljanović, a bécsi Museum für Moderne Kunst Stiftung Ludwig Wien (MUMOK) modern képtár után a szarajevói Umjetnicka galerija BiH galériában állítja ki alkotásait. Művészi kifejezésvilágának középpontjában az egykori Jugoszláviában gyártott autó, a Zastava 101 áll. A 2010. október 22-től november 13-ig tartó kiállítás látogatói, többek között falhoz erősített biztonsági övekkel, összefestett motorháztetőkkel, és a népszerű „Stojadin" egyéb alkatrészeivel találkozhatnak. Az ötnapos programot a művész egy különleges szolgáltatással teszi még egyedibbé: az érdeklődő múzeumlátogatókat egy Zastava típusú autóval személyesen szállítja otthonukból az Umjetnicka Galerija kiállítására.

A kiállítás hivatalos elnevezése „Szarajevói szolgálat", amellyel a társadalmat szolgáló művészek és a művészetet képviselő intézmények helyzetére szeretném felhívni a figyelmet. A bemutatott műalkotás a kiállítás egyik legfontosabb eleme, amely lehetőséget nyújt a közvetlen interakcióra a közönséggel és a társadalommal – magyarázza Mladen Miljanović, a kiállító művész. A bemutatón, a látogatók testközelből is megtapasztalhatják a kiállítás központi témáját adó Zastavat. Az autó tere számomra egyfajta vákuumot képvisel, amellyel ha a látogatók is kapcsolatba kerülnek, később más szemszögből tekintenek majd a kiállításra és annak üzenetére.

A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) a KulturKontakt Austriával együttműködve 2002 óta hirdeti meg a Henkel Art.Award. díjat, mely az egyetlen átfogó művészettámogatási díj Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia 31 országában. 2009 óta a művészeti verseny szakmai együttműködő partnere – a KulturKontakt Austria mellett – a bécsi MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien) múzeum. Ennek eredményeként, Mladen Miljanovic – a 2009-es díj nyertese – alkotásaiból egy önálló kiállítást rendezhetett a MUMOK múzeumban is.

A 2010-es Henkel Art.Award. verseny jelentkezési határideje júniusban lezárult, és a bécsi szakértői zsűri már kiválasztotta az 1060 pályázó közül a döntőbe jutott öt művészt, akik Moldovát, Lengyelországot, Szlovéniát, Törökországot és Magyarországot képviselik.

A 2010-es Henkel Art.Award. díjazottját – aki 7000 eurós pénzdíjat, egy szülőhazájában és egy a MUMOK múzeumban rendezett kiállítás lehetőségét nyeri -, egy díjátadó gála keretein belül, a bécsi MUMOK-ban jelentik be, 2010. november 25-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük