2022.július.06. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SZÍNHÁZI AJÁNLÓ — Karnyóné – bohózat úszósapkában

4 perc olvasás

karnyone_molnar_piroska.jpg

Karnyóné szerepében: Molnár Piroska

2017 nyarán, amikor a csapból is a Vizes Vb. folyt, három színész (Feczesin Kristóf, Szántó Balázs e.h., Barna Zsombor) és Szilágyi Bálint rendező a Balaton mellett nem kis fába vágta a fejszéjét, hogy előadja Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című művét – ráadásul az eredeti nyelvezettel, ahogy 1799-ben a csurgói diákok játszhatták. Ők persze tudtak „deákul”, azaz latinul, ezért nem spóroltak az értelmiség az akkori „magyarított” latin kifejezéseivel. A próbák közben a színészek amerikai popzenét hallgattak a makkot gyűjtögető mókusról, tehát azt, meg még néhány angol kifejezést is beleszőttek a darabba – hogy a mai ifjúság megértse. Mindazonáltal szép teljesítmény az eredeti szöveg betanulása!

karnyone_foto_kallai-toth_anett_1.jpgA Karnyóné ugyan bohózat, de halálos testi-lelki sebeket mutat be, amelyek tündérmesében végződnek. Ritka szellemes ötlet, hogy Feczesin Kristóf egyszerre alakítja Karnyónét, Borist és a Tündért, Szántó Balázs Tipptoppot, Lázárt és a hazatérő Karnyót, Barna Zsombor pedig Lipitlottyot, a féleszű Samut és a Tündérfit.

A történet dióhéjban: a 60 éves Karnyóné halottnak hiszi a háborúba vitt férjét, javai egyre fogynak, mert eltartja a fogyatékos fiát, ráadásul beleszeret a 25 év körüli Lipitlottyba, annak is fizeti az adósságait. Lipitlotty természetesen alaposan kihasználja. Az özvegy kezéért versengő Tipptopp Karnyóné szobalányának, Borisnak teszi a szépet. Terve, hogy az öregasszony halála után feleségül veszi Borist. Az ostoba Lipitlotty elárulja Tipptoppnak a megálmodott lottószámokat, aki rögtön elhiteti vele, hogy valóban megnyerte a 25 ezer forintos főnyereményt. Lipitlotty azonnal Pestre utazik a nyereményért, de már a következő állomáson kiderül a turpisság. Az özvegy körüli terepet Tipptopp veszi át. Lipitlotty csalódottan tér vissza, és (vízi-pisztollyal) agyonlövi Tiptoppot, majd magát is. Karnyóné rájön, hogy becsapták, azért egérirtóval öngyilkos lesz. A halottnak hitt Karnyó hazajön a hosszas hadifogságból, a hullákat a Tündér és a Tündérfi feltámasztja – még mindig úszónadrágban.

A nézők jól mulatnak a szövegbe beleszőtt mai újság- és dalszövegeken, amelyek pont úgy átverik a tisztelt közönséget, mind annak idején Csokonai végsőkig fokozott tragikomikus színdarabja. A Független Színművészeti Alapítvány és a Manna közös produkcióját Gáspár Anna vezeti. Szilágyi Bálint rendező munkáját Fazekas Anna asszisztens segíti a Mozsár Műhely előadásán 2016 decembere óta. Az internet beszámol róla, hogy 1911-ben a Vígszínház, 1929-ben az Új Színház, 1953-ban a Nemzeti Színház, később több vidéki színház is műsorára tűzte Csokonai harmadik színművét.

A 2017. október 16-i előadás után a Mozsár Műhely a már felöltözött színészek és két korábbi Karnyónét játszó művész: a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Nemzet Színésze, Molnár Piroska és Bohoczki Sára részvételével, Gajdó Tamás színháztörténész vezetésével beszélgetett a közönséggel. Itt kiderült, hogy a nézők jól értették a darabot, a szereplők meg beleszerettek a nagyon emberi játékba. A „deák” nyelvet a remekül kiválasztott színészek az angol beszólásokkal szinte megmagyarázták. Csokonai csurgói előadásán szintén fiúk játszották az összes alakot. Molnár Piroska nemcsak a legnagyobbak közül való magyar színésznő, hanem a legokosabb is. A rendező szándéka szerint szinte éppúgy eszköztelen a színjátszás, mint Csokonai korában, vagyis kevés rá a pénz. Mégis maradéktalanul szórakoztunk.  Gratulálunk a bátor produkcióhoz!

DOBI ILDIKÓ/ Fotó: Kállai-Tóth Anett

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.