2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SZÍNHÁZI AJÁNLÓ: Gogol vígjátéka, a Háztűznéző

2 perc olvasás

katona-jozsef-szinhaz-bejarat-1024x576.jpgRadnai Annamária fordító és dramaturg modern nyelvezettel ismét élővé tette Gogol színdarabját, amelyet 1832-ben írt Kérők címmel, majd 1841-ben újraírt Háztűznéző címmel. A korabeli kritikák miatt mi már nem érzékeljük a változtatás okait, csak azt, hogy a darab remekmű. Az alcím szerint: „Teljességgel valószínűtlen történet két részben”. Szerintünk csöppet sem valószínűtlen, inkább nagyon is valószínű, hogy egy harminc éve lányságát őrző, tipegő csecsemőként viselkedő kisasszony (Jordán Adél) éppúgy fél a házasságtól, mint a lusta, önző hivatalnok (Fekete Ernő). Hiába igyekszik a házasságközvetítő (Fullajtár Andrea) és a lány nagynénje (Szirtes Ági), meg a barát (Rajkai Zoltán), hogy mindketten révbe érjenek, a főhős képtelen a hősies megadásra… a férfias szerep vállalására.

A házasságközvetítő mindent megtesz, hogy a legszebb „tájképet” fesse a középszerű vőlegényjelöltek rangjáról, a jövendő menyasszony rózsás anyagi helyzetéről. A kérők elszivárognak, mi pedig jókat nevetünk.

Ascher Tamás rendezésében, Khell Zsolt szellemes díszleteivel, Szakács Györgyi jelmezeivel és a ragyogó színészi alakításokkal biztos sikert fog aratni ez az előadás a Katona József Szinház Nagyszinpadán ahol október 7-én Gogol Háztűznéző című komédiájának premierjére kerül sor,

DOBI ILDIKÓ

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.