2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szupergyors mobilnet a budapesti metrókon

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/2643"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vodafone.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Szupergyors mobilinternetet nyújt a kettes és a hármas metrón a Vodafone Magyarország szerdától, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szerint a tömegközlekedés népszerűbbé tételének, fejlesztésének része az is, hogy a legmodernebb technológiát is elérhetővé teszik az utasoknak.

Szupergyors mobilinternetet nyújt a kettes és a hármas metrón a Vodafone Magyarország szerdától, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szerint a tömegközlekedés népszerűbbé tételének, fejlesztésének része az is, hogy a legmodernebb technológiát is elérhetővé teszik az utasoknak.

Szupergyors mobilinternetet nyújt a kettes és a hármas metrón a Vodafone Magyarország szerdától, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szerint a tömegközlekedés népszerűbbé tételének, fejlesztésének része az is, hogy a legmodernebb technológiát is elérhetővé teszik az utasoknak.

    Vitézy Dávid szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: bízik benne, hogy még többen fogják választani a tömegközlekedést, hiszen utazás közben már egyidejű letöltéssel (real time) tudnak az emberek a mobilinternet segítségével zenét hallgatni, videókat letölteni vagy leveleket és internetes portálokat olvasni.
    Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke elmondta: a hálózatfejlesztés előnyeit, a gyorsabb mobilnetet és a jobb hangminőséget most még főleg a vidéki ügyfeleik élvezhetik, de 2012 márciusára már a fővárosban is készen lesznek a modernizációval.
    A villámgyors mobilnet-szolgáltatás a Vodafone, a mobilhálózati eszközöket szállító kínai Huawei Technologies és a tömegközlekedésért felelős Budapesti Közlekedési Központ együttműködésében valósult meg. A mobilszolgáltatás nemcsak az állomásokon, hanem utazás közben a metróalagutakban is elérhető a piros és a kék metró vonalán.
    Az 1-es vonalán 2012 első heteitől élvezhetik majd a mobilinternetet a kisföldalattit használók.
    A Vodafone márciusban jelentette be hálózatának modernizációját. A fejlesztés az előzetes terveknél is gyorsabban halad, mivel 9 hónap alatt, karácsonyra, Budapest kivételével mindenütt megvalósul.
    A 21,6 megabites elméleti maximális letöltési sebességgel működő hálózat a metró legmélyebb pontján, a Deák térnél több mint 38 méter mélyen is működik.
    Beck György elmondta: a budapesti fejlesztés nemzetközi szinten is élenjáró, Londonban a tervek szerint csak a 2012-es nyári olimpia idejére juthat el a szélessávú mobilnet-hálózat a metróba. New Yorkban pedig csak az állomásokon érhető el a mobilnet, míg a metróalagutakban, utazás közben nem.
    A két vonalon több százezren utaznak, s szinte mindenkinél van mobiltelefon. Az okostelefont használók aránya már hozzávetőleg 20 százalék, ami azt jelenti, hogy a mobilinternet leköltöztetésével a metróalagutakba potenciálisan több tízezren tudják elérni a gyorsabb internetet.
    A metróvonalakon használható mobilinternetért a megszokott tarifákon túl nem kell külön fizetniük az ügyfeleknek, ellentétben például Hongkonggal, ahol minden felhasználónak úgynevezett "alagútdíjjal" kell kiegészítenie a fejlesztés technikai költségei miatt az alaptarifáját.
    A Vodafone Magyarország az országos hálózatfejlesztés során lecseréli a második (2G) és harmadik generációs (3G) hálózati elemeket, gyakorlatilag kiépíti a negyedik generációs hálózatot (LTE), s újabb 400 bázisállomást épít. Az elmúlt 8 hónapban 16 magyarországi megyében zajlott le teljes mértékben a fejlesztés, ennek során összesen 1.500 állomást modernizáltak és 75 újat építettek. Tavaszra a budapesti hálózat felújítása is elkészül.

gry \ gtr \ guz

MTI 2011. december 7., szerda 16:17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.