Dolgos hetekkel indította első évadját a Budaörsi Latinovits Színház. Az októberi három bemutatót hamarosan követi a negyedik: Radnóti Miklós, József Attila és Faludy György műveit és életét állítja egymással párhuzamba Turek Miklós színész-rendező.

 

Dolgos hetekkel indította első évadját a Budaörsi Latinovits Színház. Az októberi három bemutatót hamarosan követi a negyedik: Radnóti Miklós, József Attila és Faludy György műveit és életét állítja egymással párhuzamba Turek Miklós színész-rendező.

 

Párhuzamos különbségek – különböző párhuzamok! Három költő: József Attila, Radnóti Miklós, Faludy György. Mi a közös bennük azon kívül, hogy a 20. századi magyar irodalom meghatározó alakjai? Az, hogy születési dátumaik közt mindössze néhány év a különbség. És mégis: három különböző személyiség, három különböző sors, három különböző stílus!

 

Ugyanazokat a történelmi időket élték, ugyanabban az országban, ugyanazzal az „eszközzel" dolgoztak – azonban mennyire másként éltek, éltek (vagy nem éltek) túl, élték meg, és fejezték ki gondolataikat, érzelmeiket, világnézeteiket! A versek gondolatilag néha mégis félelmetesen párhuzamosak és olyan mélyebb azonosságot sejtetnek, melyek mintha a magyar kultúra közös gyökeréről fakadnának. E három különböző életutat megjárt költőóriás személyiségét, élet- és világérzését mutatja be különbözőségükben és párhuzamosságukban Turek Miklós újabb versszínházi monodrámája.

Turek Miklós közel egy évtizede hozta létre Versszínházát, amely ezzel a produkcióval indít hosszútávúra tervezett közös munkát a Budaörsi Latinovits Színházzal. A teátrum – talán névválasztásából is sejthető – tudatosan és folyamatosan kötelezi el magát a költészet mellett. A Budaörsi Színházi Napok keretében még szeptemberben Jordán Tamás és Sinkovits-Vitay András, majd az elmúlt héten Bálint András kápráztatta el a nézőket költeményekkel a színpadáról.

 

Frigyesi András, az ősszel kinevezett igazgató a közös tervekről elmondta: 

Versszínház a Latinovits Színházban – ez nem szorul magyarázatra. „Az ember, a költő legszemélyesebb, legtömörebb, legemelkedettebb kifejezése a vers. A legszebb, legszentebb játék. A kifejezhetetlen körültáncolása, ritka, míves szavak gyurmája, az álom földi mása, a legősibbnek, a dalnak édestestvére, mely átvezet a zenéhez, képhez, szoborhoz, házhoz, tánchoz… Valami, ami a születése pillanatában a halhatatlanságra tart igényt." – vallotta Latinovits Zoltán, a renaissance formátumú, folyton a tökéletességre törekvő művész. Versszínházi sorozatunk kezdetén méltányosnak gondolom, ha az Ő rendcsináló igényével az emberi lélek műhelyében, a színházban fogalmazzuk meg József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György emlékét.

 

2013. november 23. szombat 19 órakor, Bemutató

Tanuld meg ezt a versemet…

versszínházi monodráma

Szerkesztő, rendező, előadó: Turek Miklós

 

Budaörsi Latinovits Színház

2040 Budaörs

Szabadság út 26.

 

http://www.latinovitsszinhaz.eu/

 

Lantai József