A Tisza-tó Magyarország egyre népszerűbb üdülési célterülete, vadregényes tájaival jelentős az ökoturizmusa és nagyon népszerű a horgászok körében is. Aki ellátogat a Tisza-tóhoz, annak egész biztos lesz egy „csónaktúrás" élménye illetve a négy méter magasan futó, folyamatos természetes kilátóként funkcionáló, aszfaltozott gát páratlan élményeket kínál a profi és amatőr bringásoknak, akik túrájuk során akár 6 szabadstrandon is fel tudnak frissülni.

 

A Tisza-tó Magyarország egyre népszerűbb üdülési célterülete, vadregényes tájaival jelentős az ökoturizmusa és nagyon népszerű a horgászok körében is. Aki ellátogat a Tisza-tóhoz, annak egész biztos lesz egy „csónaktúrás" élménye illetve a négy méter magasan futó, folyamatos természetes kilátóként funkcionáló, aszfaltozott gát páratlan élményeket kínál a profi és amatőr bringásoknak, akik túrájuk során akár 6 szabadstrandon is fel tudnak frissülni.

 

A Tisza-tó adta ezen számtalan lehetőségét megragadva és összehangolva álmodta meg

Debreczeni Ildikó a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált: a csodálatos természet, az aktív pihenés és a kultúra ötvözésével. A cél a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal, valamint a Tisza-tó természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és hazai közönséggel. A Fesztivál innovatív, értékteremtő és környezettudatos.

 

Az alábbiakban Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató, Jakus Anita project manager ismerteti a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál múltját, jelenét és a július utolsó hétvégének programjait.

 

„A projekt egy céges csapatépítő túrával kezdődött 2014-ben, melyet megannyi pozitív visszhang követett a résztvevők és a támogatók részéről egyaránt. Ekkor egy kb 50 fős, munkatársakból és barátokból álló társaság tekerte körbe a Tisza-tavat. A 67 km-es távba ekkor 3 megállót iktattak be, ahol operaénekesek minikoncertjei során pihenhették ki az út fáradalmait.

 

Ezen esemény folytatásaként került megrendezésre 2015-ben, az immár II. Tour D'Opera Tisza-tavi kerékpártúra névre keresztelt egynapos program. A nyilvánosan meghirdetett rendezvény során a több mint 250 résztvevőt 11 megálló alkalmával a 11 minikoncerten összesen 87 művész szórakoztatta és hozta el nekik az opera, táncművészet illetve a kamarazene világát. Az esemény sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az a több mint 30 különböző médiumban megjelent interjú és beszámoló, melyekben egytől egyig pozitívan méltatták a rendezvényt. A résztvevők elégedettsége a kitöltött kérdőívek alapján szintén mérhető volt: a válaszadók 99%-ának tetszett annyira a program, hogy a következő évben is

csatlakozna az eseményhez illetve 89%-a élvezte annyira ezt az egyedülálló rendezvényt, hogy akár egy 3 napos fesztiválon is szívesen részt venne. Ezen sikerek, a fellépők és résztvevők számának növekedése bizonyítja, hogy igény van erre a rendezvényre a térségben, és a programok számának gyarapításával együtt szükséges 3 napos fesztivállá bővíteni a rendezvénysorozatot 2016-ban.

 

A harmadik alkalommal, immár a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál névre keresztelt programsorozat 2016. július 15-16-17-én került megrendezésre. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, míg védnökei Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Lengyel Györgyi államtitkár asszony és L. Simon László államtitkár voltak. A fesztivál részeként, a TO'PERA keretében 3 helyszínen, 4 koncerten 158 művész szórakoztatta a több mint 850 résztvevőt. A TOUR D'OPERA alkalmával a 11 helyszín 11 előadásán 81 művész lépett fel, míg a BOAT D'OPERA 200 résztvevője 10 helyszínen 10 minikoncerten 53 művész előadását tekinthette meg. A háromnapos programsorozat vendégei között volt Michael Capasso, a New York City Opera igazgatója és Nicolai Riise, a Bergen Nasjonale Opera programigazgatója is.

 

A tavalyi Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválra komponálta Czomba Imre, Malek Miklós, Grósz Arthur zeneszerzők valamint Orbán Tamás szövegíró a fesztiválhimnuszt, melyet az ősbemutatón Rost Andrea énekhangja mellett a szegedi Klúg Péter Iskola 18 siket és nagyothalló tanulója jelnyelven tolmácsolta.

 

Találkozzunk július utolsó hétvégéjén!

Az idei Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál ismételten megrendezésre kerül 2017. július 28-29-30-án a Tisza-tó körül. Az eddigi munkánk és pozitív visszajelzéseinek köszönhetően idén együttműködünk Ókovács Szilveszter főigazgató úr jóvoltából a Magyar Állami Operaházzal, melynek több neves művésze is fellépőink között szerepel.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál 2017. július 28.-án ünnepélyes megnyitóval kezdődik, Tiszafüreden a Városháza előtti téren, ahol Ujvári Imre polgármester úr és Csete

Beáta a fesztivál háziasszonya köszönti a résztvevőket.

 

A délután folyamán, Magyarországon egyedülálló módon, a TO'PERA keretén belül, egy különleges operajógán vehetnek részt a vendégek. Vizin Viktória mezzoszoprán és egy vonós négyes kíséretével, közvetlen a Tisza-tó partján, Sándor Szabolcs zongoraművész által komponált zenéjére, Benkő Ildikó jógaoktató tart lelki békét és nyugalmat árasztó környezetben jógaórát.

 

A TO'PERA gálakoncertjét idén szabad téren, a tiszafüredi Morotva félszigeten, közvetlenül a Tisza-tó partján rendezzük meg, ezzel is jelezve a kultúra és a természet összefonódását. A Gálakoncert rendezője, Radó Denise, Jászai Mari-díjas színésznő. Az est alkalmával közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és a szolnoki kiegészített Bartók Béla Kamarakórus, Sándor Szabolcs vezényletével.

 

Fellépő művészeink:

Miklósa Erika-koloratúrszoprán

Lajkó Féix-hegedűművész

Kristin Sampson- szoprán, NYC Operaház

Vizin Viktória- mezzoszoprán

Bakos Kornélia-mezzoszoprán

Daragó Zoltán- kontratenor

Nyári Zoltán-tenor

Szegedi Csaba-bariton

Dr. Báll Dávid- zongoraművész

Péter Szabó Szilvia – ének

SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége),

Klúg Péter Iskola 18 siket és nagyothalló tanuló jelnyelv tolmácsolása

 

A Gálakoncert után tűzijátékkal kedveskedünk a közönségnek, majd azt követően pedig igazi hungarikummal zárjuk az esténket: Sóki Ferenc tárogatóművész előadásával.

 

A fesztivál 2. napján 2017. július 29-én (szombaton) a Tour D'Opera Tisza-tavi kerékpáros tókerülő túrán vehetnek részt az érdeklődők.

A tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkból indulva, 10 további Tisza-tó menti települést érintve a kerekezők a csodálatos természet mellett a 67 km-es távba beépített 10 pihenő során változatos kulturális élménnyel is gazdagodnak.

– A Morotva kerékpáros Pihenőparkból a Talamba Ütőegyüttes pezsdítő, energiát adó ritmusára indulunk el a kerékpárokkal 9.00 órakor.

– Második állomásunk Poroszló, az Ökocentrum, ahol Horgas Eszter, Artisjus-díjas,  köztársasági érdemrenddel kitüntetett fuvolaművész játékát hallgathatjuk meg.

– Sarudra érve a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató fiatal művészeivel folytatódik a túra.

– Tiszanána-Dinnyésháton, a Liszt Ferenc-díjas Kovács Eszter, Wagner operaénekesnő  szülőfalujában szórakoztatja a közönséget a MoltOpera társulata, ahol betekintést kapunk   az opera különleges megközelítésébe.

– Az opera után a kiskörei Hallépcsőhöz érve Dr. Báll Dávid – aki helyi kötődésű  zongoraművész, Lőrincz Judit koloratúrszoprán és Szegedi Csaba bariton operaénekesek  közös koncertjét hallgathatjuk meg.

– Következő megállónk Abádszalók, ahol az István a király, a kultikussá vált rockoperából Tóth Gabi, Keresztes Ildikó, Feke Pál és Szolnoki Péter előadásában csendülnek fel a jól ismert dallamok, Rosta Mária és a Zikkurat Színpadi Ügynökség jóvoltából.

– Tiszaderzsen a Szolnoki Bartók Béla Zeneiskola növendékei fogadnak minket, majd a helyi Tavirózsa Népdalkör szívmelengető népzenei összeállítását hallgathatjuk meg.

– A kerékpártúra végéhez közelítve Tiszaszőlősön, az Aranyosi kikötőben a Szitt Melinda által vezetett Mozdulat Táncműhely előadását csodálhatjuk meg.

– A kerékpártúra lezárásaként Lajkó Félix hegedűművész, a csodálatos Tisza-tó  kanyarulatában, a tiszafüredi Kormorán Kikötőben kápráztat el bennünket, zseniális előadásával.

 

A kulturális élvezetek mellett a vendéglátó települések bemutatják a résztvevőknek a helyi gasztronómiai specialitásokat is, hogy a következő megállóig ne csak lelkileg töltekezzenek fel, hanem fizikailag is.

A kerékpártúra útvonala 67 km hosszúságú, de az előző évek is bizonyítják, hogy semmilyen fizikai előkészültséget nem igényel a táv teljesítése. A távolságok és a pihenők úgy lettek elosztva, hogy az mindenki számára teljesíthető legyen.

 

A fesztivál 3. napján 2017. július 30-án (vasárnap) a Boat D'Opera során egy teljesen új és egyedi kezdeményezés fog debütálni a nagyközönség előtt. A kerékpárokat csónakokra cseréljük és a kerékpártúrához hasonlóan minikoncerteket hallgathatunk meg különleges helyszíneken, amelyeket jelen esetben a Tiszai hajósok világát megidézve, 6-8 fős csónakokkal közelítünk majd meg.

– Az abádszalóki Szalók Yacht Klubból indulunk el a hajós túrára a Vizin Zenekar kíséretében

  9:00 órakor.

– A Yacht Klub közelében, a Csapcse Beach előtti területen a H2O Synchro SE szinkronúszóinak speciális, kimondottan erre az alkalomra készített koreográfiája kápráztatja majd el a közönséget.

– Ezt követően a kiskörei Szakaszmérnökségen Bánhidi Petra és a Passé Tánccsoport műsora  fogad bennünket.

– Majd a Hallépcsőhöz érve a Budapest Klezmer Band 1 órás koncertjét hallgathatjuk meg, egy kellemes ebéd mellett.

– Tovább haladva a kiskörei strandon, rendhagyó módon, egy 100 fős Asszonykórus tolmácsolásában csendül fel néhány ismert dallam a csodálatos Tiszáról.

– Tiszanána-Dinnyéshátra érve a Magyar Állami Operaház művészeinek fantasztikus előadást hallgathatjuk meg.

– Ezek után hosszabb ideig a csónakokban maradva, a 4-es csatorna vadregényes  helyszíneinek egyikében gyönyörködhetünk, melyet Ábrahám Márta hegedűművész és Bábel Klára hárfaművész varázslatos előadása tesz igazán hangulatossá.

– Ezek után exkluzív élményt garantál a Magyarország egyetlen magánszigetén – Barna  szigetén – Szirtes Edina Mókus hegedűművész produkciója a Szirtes vonósnégyes közreműködésével.

– A 3 napos fesztivált nem is zárhatnánk kellemesebben, mint egy könnyed, nyári,  naplementés vacsorával az abádszalóki Szalók Yacht Klub kikötőjében csodálatos panorámával a nagy volumenű és elragadó Tisza-tóra, ahol a Tiszafüredi Fúvószenekar előadásának lehetünk részesei.

 

Ez csak egy rövid összefoglalása volt a 3 napos fesztivál programjának, további részleteket megtalálnak a fesztivál honlapján: www.operaofthenature.com

 

A www.jegy.hu oldalon már lehetőség van a jegyek megváltására is. Jegyek vásárolhatók külön-külön a napokra illetve válthatók kettő és három napos fesztiválbérletek is.

A rendezvény természetesen nem valósulhatna meg a térség és a Tisza-tó elhivatott támogatói nélkül: itt meg kell említeni a Jelmez-Art Kft. Nemzeti Kulturális Alapot, Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzatát, Szolnok Város Önkormányzatát, Tiszafüred Városi Önkormányzatát illetve a további Tisza-tó menti települések önkormányzatait: Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszanána, Tiszaderzs, Tiszaszőlős. Továbbá köszönjük a támogatást szponzorainknak: Szerencsejáték Zrt., a Magyar Turizmus Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ÉVA Magazin, KÖTIVIÉP' B Kft., Csepel Kerékpárcentrum és Szerviz, Amadeus Rádió.

 

A Természet Operaháza Fesztivál küldetése a Tisza-tavi régió településeinek gazdasági fellendítése a turisztika és az azt segítő kulturális rendezvények által. A fesztiválra érkezők

jelentős százaléka veszi majd igénybe a Tisza-tó különböző szálláshelyeit és ezzel növeli a térségben eltöltött vendégéjszakák számát illetve 3 napon keresztül a helyi vállalkozók biztosítják majd a teljes ellátásukat a résztvevőknek. A fesztivál tiszafüredi helyszínein biztosít lehetőséget helyi vállalkozók saját termékeik árusítására illetve a helyi készítésű, egyedi, kézműves termékek bemutatására. A médiának köszönhetően az eseményről szóló tudósítások országos és nemzetközi szinten is erősítik a Tisza-tavi régió marketingkommunikációját, ezáltal a fesztivál további, közvetett gazdasági hatása igen jelentős.

 

Fesztiválunk jelentősen szolgálja a Tisza-tó fejlődését, Kelet-Magyarország szálláskapacitásának kihasználtságát, illetve a gyógy-és bor-gasztronómiai kínálatának értékesítését is erősíti. A rendezvény egyediségét és jelentőségét elismerve állapította meg a Magyar Turizmus Zrt., hogy a Fesztivállal „EGY ÚJ TERMÉK SZÜLETETT", mely egyedülálló Európában.

 

A végső cél a Természet Operaháza épületének felépítése a Tisza-tónál. Az operaház nemzetközi, nyári operafesztiválnak adna helyet, melynek köszönhetően egy éjszaka akár

4000 néző is megtekinthetné a csodálatos Tisza-tó partján a világhírű operaénekesek közreműködésével megvalósuló operaelőadásokat. Tisza-tó egyik meghatározó szimbólumára, a vízililiomra hasonlító üvegépítmény, egy európai színvonalú építészeti remekmű, mely önmagában is egy turisztikai attrakció lenne, és emellett csodálatos panorámát is biztosítana a Tisza-tóra. Nemzetközi színvonalú fény-, hang- és színpadtechnikával ellátott előadótér biztosítaná az előadások kifogástalan látványát, ahol nemzetközileg elismert operarendezők által megálmodott klasszikus operaelőadások, hazai illetve külföldi operaénekesek, karmesterek, tánckarok, kórusok és zenekarok közreműködésével valósulnának meg.

 

A projekt alapvetően turisztikai fejlesztés lenne, mely egyedülálló látványossága és színvonala miatt az országimázs emeléséhez is hozzájárulna. A projekt megvalósulásával a régió turisztikai vállalkozásainak életében dinamikus fejlődés állna be, megnőne a térség foglalkoztatottjainak száma és ezzel nagyban hozzájárulna a nemzetgazdaság növekedéséhez. Mindezen túl az operaház felpezsdítené a régió kulturális életét és Magyarországot felhelyezné egy újabb, magas kvalitású kultúrarajongó közönség térképére."

 

2017. július 28-29-30.

Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál

 

www.operaofthenature.com

www.facebook/operaofthenature

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük