2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

The Sunday Times szerint brit evakuálási tervek a spanyol és portugál bankok összeomlása esetére

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56627"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_353.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Spanyolországban és Portugáliában élő britek evakuálásának tervein dolgozik a brit kormány, arra az esetre, ha ezeknek az országoknak a bankrendszere összeomlik és a helyi brit lakosság nem jut hozzá megtakarításaihoz - írta minisztériumi forrásokat idézve a The Sunday Times.</p> <p> 

A Spanyolországban és Portugáliában élő britek evakuálásának tervein dolgozik a brit kormány, arra az esetre, ha ezeknek az országoknak a bankrendszere összeomlik és a helyi brit lakosság nem jut hozzá megtakarításaihoz – írta minisztériumi forrásokat idézve a The Sunday Times.

 

A Spanyolországban és Portugáliában élő britek evakuálásának tervein dolgozik a brit kormány, arra az esetre, ha ezeknek az országoknak a bankrendszere összeomlik és a helyi brit lakosság nem jut hozzá megtakarításaihoz – írta minisztériumi forrásokat idézve a The Sunday Times.

 

    A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint a brit külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium készülő evakuálási vésztervei "e két legsebezhetőbb" eurótagállamra összpontosítanak.

    Spanyolországban csaknem egymillió, Portugáliában hozzávetőleg 50 ezer brit él; zömük nyugdíjas.

     A lapértesülés szerint a brit külügyminisztériumot az a lehetőség aggasztja, hogy a két országban élő britek nem tudnak hazatérni, ha nem jutnak hozzá helyi bankokban lévő pénzükhöz, és esetleg otthonaikat is elveszthetik, ha a bankok azonnali beszedést rendelnek el az ingatlanokra felvett jelzáloghitelekre.

    A The Sunday Times forrásai szerint a brit külügyminisztérium által felvázolt "rémálom-forgatókönyv" azzal számol, hogy "földönfutóvá lett britek ezrei" kénytelenek repülőtereken aludni, miután pénz nélkül nem tudnak hazatérni.

    A lap szerint a vésztervek között szerepel repülőgépek, buszok és hajók kiküldése a britek hazaszállítására. A brit külügyminisztérium emellett "kisebb kölcsönök" nyújtásának lehetőségét is vizsgálja az érintett országokban rekedt britek számára, a pénzügyminisztérium pedig arra próbálná rávenni a spanyol és portugál kormányt, hogy utasítsák a helyi bankokat a britek megtakarításainak hozzáférhetővé tételére, biztosítandó, hogy a helyi brit lakosság "legalább élelmiszert és más alapvető árucikkeket tudjon vásárolni".

    A The Sunday Timesnak egy magas beosztású brit külügyminisztériumi tisztviselő azt mondta, hogy e tervek "a legrosszabb forgatókönyv" bekövetkeztének esetére készülnek, és a minisztérium korábbi tömeges evakuálások tapasztalatait is felhasználja. A libanoni Hezbollah és Izrael 2006-os háborújának idején például Nagy-Britannia hadihajókat küldött a Libanonban élő britek kimenekítésére.

    A brit pénzügyminisztérium megerősítette a brit lapnak, hogy készülnek tervek a britek megsegítésére euróövezeti bankok összeomlása esetére, de a tárca részleteket nem közölt.

 

Kertész Róbert

 gke \ ktl

 MTI 2011. december 18., vasárnap 15:05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.