2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Titánia lovagjai I. : Rudolf, a reményvesztett imádó- Kiállítás-sorozat a Gödöllői Királyi Kastélyban. 2008, 2009 és 2010 nyarán

5 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/13866"><img class="image thumbnail" src="/files/images/SissiPortrait.thumbnail.jpg" border="0" alt="Erzsébet királyné (Sissi)" title="Erzsébet királyné (Sissi)" width="79" height="100" /></a><span style="width: 77px" class="caption"><strong>Erzsébet királyné (Sissi)</strong></span></span>Erzsébet királyné verseiben magát Shakespeare Szentivánéji álom c. komédiájának tündérkirálynőjeként, Titániaként jelenítette meg. Egyik vitriolos versében felsorolta egykori, szamárbőrbe bújt lovagjait, köztük a két legfontosabbat, Andrássy Gyulát és Ferenc Józsefet. </p><p> 

 

erzsébet királyné (sissi)Erzsébet királyné (Sissi)Erzsébet királyné verseiben magát Shakespeare Szentivánéji álom c. komédiájának tündérkirálynőjeként, Titániaként jelenítette meg. Egyik vitriolos versében felsorolta egykori, szamárbőrbe bújt lovagjait, köztük a két legfontosabbat, Andrássy Gyulát és Ferenc Józsefet.

 

 

erzsébet királyné (sissi)Erzsébet királyné (Sissi)Erzsébet királyné verseiben magát Shakespeare Szentivánéji álom c. komédiájának tündérkirálynőjeként, Titániaként jelenítette meg. Egyik vitriolos versében felsorolta egykori, szamárbőrbe bújt lovagjait, köztük a két legfontosabbat, Andrássy Gyulát és Ferenc Józsefet.

 

A kigúnyolt lovagok között értelemszerűen nem szerepelhetett egy harmadik hódolója, aki sohasem kapta meg azt a figyelmet, amire vágyott. A három kiállításból tervezett sorozatot vele kezdjük, a boldogtalan sorsú Rudolffal, a trónörökössel.

rudolf fényképe keretbenRudolf fényképe keretbenMAYERLING! Rudolf trónörökös neve elválaszthatatlanul összefonódott a kettős tragédia helyszínével, ahol Rudolf előbb megölte fiatal szeretőjét, Vetsera Máriát, majd órákkal később önmagát. A család a körülmények, és a búcsúlevelek alapján elfogadta az önkezűséget, különben is a legfontosabb az volt, hogy minél kisebb figyelem forduljon a gyászos eset felé. A legendák a családon kívül keletkeztek, a pletykára mindig éhes bécsi udvar és nép között: pl. A szerelmeseket a lány féltékeny bátyja ölte meg, vagy a német császár embere, sőt maga a szerencsétlen apa, Ferenc József. A magyarság körében egy olyan variáns terjedt, hogy Rezső királyfi nem is halt meg, Amerikába szökött, s akárcsak 1000 évvel korábban Szent István király fia, Imre, vissza fog jönni, hogy megmentse „imádott magyarjait".

a gyermek rudolf -langerer fotográfiájaA gyermek Rudolf -Langerer fotográfiájaA mítoszok ködében elveszett maga az ember, a trónörökös, aki az egyik legkulturáltabb és legtehetségesebb Habsburg volt a dinasztia több száz éves történetében.

A hazánkban Rudolfról először megrendezendő kiállítás célja az, hogy bemutassuk izgalmas egyéniségét: gazdag tudományos és politikai munkásságát, jelentős magyar kapcsolatait és nem utolsósorban Erzsébettel való felemás viszonyát, mely gyermekkorában gyökerezett.

egyiptomi útján vásárolt horus szoborEgyiptomi útján vásárolt Horus szoborRudolf 1858. augusztus 21.-én, 150 éve született Laxenburgban. Születésekor egy ezred tulajdonosa lett, és bölcsőjében az Aranygyapjas rend láncával játszadozhatott. Szorgalmas tanuló volt, kiváló tanárokkal. Szorgalmasan teljesítette reprezentálási feladatait is. 3 évesen már megnyitotta a róla elnevezett kórházat. Mire felnőtté vált már nem csak a trónörökösök várakozó, reprezentáló és élvhajhász életformájára vágyott. Unta a bálokat és hivatalos megnyitókat. Mint korának úriemberei vadászott, annál is inkább, mert apjának vadászsikereivel tudott igazán imponálni. De jobban érdekelték maguk a madarak. Megfigyelte tulajdonságaikat és életmódjukat. Barátja volt Alfred Brehm, a kiváló természettudós. Együtt utaztak, és az utazásokról izgalmas útleírások készültek. Rudolfnak kiváló tolla volt, nagyon pontosan és jól fogalmazott, nem csak németül, magyarul is.

egy lap magyar nyelvű levelezéséből: kedves szőgyény!Egy lap magyar nyelvű levelezéséből: Kedves Szőgyény!Már három évesen 5 nyelven beszélt. Rudolfnak pontos (és nagyon modern) elképzelései voltak a monarchia átalakításának szükségességéről és módjáról. Politikai véleményét névtelen cikkekben ismertette a nagyvilággal, az ismert újságíró Moritz Szeps segítségével, aki a császár véleményével ellenkező írásokat sokszor még meg is szelídítette, mert tudta, hogy a cenzúra úgyis törölné. Csak a 20. századi kutatások nyomán ismerkedhetünk meg máig is aktuális nagyvonalú elképzeléseivel.

rudolf serlegRudolf serlegA Gödöllői Királyi Kastély és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállításához mintegy 20 gyűjtemény kölcsönöz műtárgyakat. Így a Magyar Nemzeti Galéria a fő művéhez, az Osztrák- Magyar Monarchia írásban és képben c. 24 kötetes kiadványhoz készült grafikákat és festményeket, a Természettudományi Múzeum kitömött madarakat madártani kutatásainak illusztrálására,  a Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum eredeti leveleket és kéziratokat.

rudolf stephanie -ereklyeRudolf Stephanie -ereklyeA Pannonhalmi Apátság özvegyének, Stefániának hagyatékából származó képeket, leveleket. Szintén eredeti kéziratokat kaptak az osztrák Udvari és Állami Levéltárból (Hof- und Staatsarchiv), értékes műtárgyakat az Osztrák Nemzeti Könyvtár Képtárából (Österreichische Nationalbibliothek, Bildarchiv), valamint a Kunsthistorisches Museumból. A tárgyak jó részét még nem látta a magyar közönség, több darab még sohasem volt kiállítva, Bécsben sem!

Néhány különlegesség:

  • Rudolf vésett és domborított ezüst vadászserlege (Gödöllő)
  • Magyarországon, Koller Károly műtermében készült utolsó hivatalos arcképe sajátkezű aláírásával aranyozott féldrágakővel díszített keretben (Gödöllő)
  • Stefánia naplója (Pannonhalmi Apátság)
  • Rudolf gyermekkori rajzai (Hof- und Staatsarchiv, Bécs)
  • Magyar nyelvű levelezése Erzsébet királynéval (Hof- und Staatsarchiv, Bécs)
  • Keleti utazása alkalmával vásárolt óegyiptomi műtárgyak, fejtámasz az Óbirodalomból, piramidion az Újbirodalomból, vörös kánya szobor (áldozati madár) a kései korból.

 

rudolf rajzaRudolf rajza rudolf disztálRudolf disztál
legyezőLegyező nadler:erdészeti pavilonNadler:Erdészeti pavilon

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.