Akár harmadával-felével is csökkenthetik a vezetékes telefonálás percdíjait az üzleti és otthoni felhasználók, alternatív megoldások igénybevételével. A vállalkozások akár több tízezer forintot is spórolhatnak, az átlagos háztartások megtakarításai havonta több száz forintra rúghatnak. A kulcs az alternatív szolgáltatók igénybevétele.

Akár harmadával-felével is csökkenthetik a vezetékes telefonálás percdíjait az üzleti és otthoni felhasználók, alternatív megoldások igénybevételével. A vállalkozások akár több tízezer forintot is spórolhatnak, az átlagos háztartások megtakarításai havonta több száz forintra rúghatnak. A kulcs az alternatív szolgáltatók igénybevétele.

Húzzunk a telefonköltségekből!

Az üzleti élet egyik legfontosabb kommunikációs csatornáját máig a vezetékes telefon-megoldások jelentik. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hazai kisvállalatok és a nagyobb üzleti szervezetek 90 százaléka egyértelműen úgy véli: az üzletmenetben jól definiált szerepe van a vezetékes telefonnak, sőt ez a csatorna kétharmaduk számára elengedhetetlennek számít*. „A vállalati telefonszámlára fordított  kiadások átlagosan 30 százalékkal csökkenthetők, technológiai fejlesztés és beruházás nélküli s."- emelte ki Pórffy András az Externet Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A vállalati kommunikációban a „hagyományos" telefon-előfizetés továbbra is népszerű hazánkban, ezt a megoldást az adatok szerint a hazai cégek 73 százaléka használja. Az erre épülő közvetítő előválasztásos telefonszolgáltatást (CPS, carrier pre-selection) 2008-ban az összes vállalat 5 százaléka vette igénybe. Az olcsóbb, alternatív megoldások terjedésének kedvezhet az is, hogy a hazai kis-, közép- és nagyvállalatok tizedénél erőteljes, további ötödénél pedig nem jelentős, de érzékelhető nyomás van a vezetékes telefonszolgáltatás költségeinek csökkentésén, sőt e szervezetek kétharmada tervekkel is rendelkezik a végrehajtásra.

A költségérzékeny időszakban megnövekedhet a CPS szolgáltatásokkal együtt járó kedvező árazás szerepe, elég csak összevetni a piacon fellelhető ajánlatokat. A CPS szolgáltatás előnye, hogy az inkumbens szolgáltatók áraihoz képest alacsonyabb percdíjakkal lehet helyi, belföldi távolsági, nemzetközi és mobil hálózatokba hívásokat lebonyolítani, ugyanakkor az előfizető a meglévő telefonvonalát használhatja, és nem változnak meglévő telefonszámai sem.

Szolgáltatók hívásirányonkénti aktuális percdíjai – vállalati előfizetőknek (Ft/perc csúcsidőben)

 

Mobil

Helyi

belföldi

Nemzetközi

Externet

37

5

8

16,50 – 139

Inkumbens 1*

52

6,40

12

32 – 560

Inkumbens 2**

52,50

5,25

10,50

50 – 335

* T-Home Grátisz 500 díjcsomag ** Invitel 5let díjcsomag

Időzónák nélküli, másodperc alapú elszámolás – kapcsolási díj nélkül

A közvetítőválasztás használatával a tárcsázást követően a hívásokat a hálózati alapszolgáltató (pl. T-Home) automatikusan átirányítja az alternatív társaság hálózatába, így a telefonálás módja nem változik, ugyanúgy kell tárcsázni, mint eddig, nincs szükség behívó- vagy előválasztó szám megadására. A meglévő telefonvonalat az előfizető megtartja, és korábbi vezetékes szolgáltatójával is előfizetői viszonyban marad, tehát a telefon-előfizetési díjat a korábbi szolgáltatónak, a hívásai után keletkező hívásdíjait pedig az alternatív szolgáltatónak fizeti. A másodperc alapú elszámolás révén a vállalatok valóban annyit fizetnek, amennyit telefonálnak, emellett nincs havi előfizetési és kapcsolási díj sem. További előny, hogy nem kell tekintettel lenni az időzónára sem, mivel csúcsidőben és azon kívül is ugyanolyan tarifáért lehet telefonálni, a percdíjakon pedig akár 30-40 százalékos megtakarítást is el lehet érni a legnagyobb hazai vezetékes telefonszolgáltatók üzleti telefon szolgáltatásaihoz képest.

A közintézmények érzékenyebbek a vállalatoknál?

A hagyományos vezetékes telefonszolgáltatást az összes központi költségvetési és önkormányzati intézmény igénybe veszi, míg az oktatási és egészségügyi szegmensben 99 százalékos az elterjedtség. Ebben az intézményi körben emelkedő tendenciát mutat azon intézmények aránya, amelyek előfizettek valamely közvetítőválasztásos szolgáltatásra.* Az okok a költségvetési intézmények, főként a kevésbé jól finanszírozott önkormányzati, oktatási és egészségügyi szervezetek erőteljesebb árérzékenységében keresendők. A távközlési költségek csökkentésének ezt a módját a legmagasabb arányban az önkormányzati forrásokból gazdálkodó intézmények alkalmazzák.

Lakossági hangpiac – 500 millió perc havonta

A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 2009 februárjában 545 millió percet beszélgettek vezetékes telefonon a lakossági felhasználók, és ezen hívások 6,94 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül. Érthető, ha a válság hatására a lakossági felhasználók  – az üzleti előfizetőkhöz hasonlóan – is a CPS megoldás felé fordulnak.  

Szolgáltatók hívásirányonkénti aktuális percdíjai – lakossági felhasználóknak (Ft/perc csúcsidőn kívül)

 

Mobil

Helyi

belföldi

nemzetközi

Externet

29

4

6

16 – 139

Inkumbens 1*

66

15

30

54 – 936

Inkumbens 2**

36

5

10

85 – 755

* T-Home Alap díjcsomag** Invitel Komfort díjcsomag

A percdíjakban mutatkozó különbségek azt jelentik, hogy az átlagos havi forgalmú háztartások akár többszáz forintot is megspórolhatnak a közvetítőválasztás igénybevételével. A teljes lakossági forgalomra kivetítve a megtakarítás mértéke pedig akár egy hónap alatt is milliárdos nagyságrendű lehet.

* Forrás: a BellResearch, vállalati telefonhasználatot vizsgáló tanulmánya, 2008 

A jelentősebb CPS szolgáltatást nyújtó alternatív távközlési társaságok:

  • Externet
  • GTS Datanet
  • Interware

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük