A Procter&Gamble 3 hónapig tartó programjának eredményeképpen több, mint 1 300 000 liter tiszta, iható víz „gyűlt össze" a magyar vásárlók hozzájárulásával. A Children's Save Drinking Water (CSDW) program fő célja az ivóvízhiány csökkentése a fejlődő országokban, melynek most Magyarország is részese lehetett. Nekünk köszönhetően most több tízezer afrikai gyermek juthat biztonságos ivóvízhez.

 

A Procter&Gamble 3 hónapig tartó programjának eredményeképpen több, mint 1 300 000 liter tiszta, iható víz „gyűlt össze" a magyar vásárlók hozzájárulásával. A Children's Save Drinking Water (CSDW) program fő célja az ivóvízhiány csökkentése a fejlődő országokban, melynek most Magyarország is részese lehetett. Nekünk köszönhetően most több tízezer afrikai gyermek juthat biztonságos ivóvízhez.

A program keretén belül az Aqua kollekció bármely termékének (Wellaflex, Gillette Venus, Satin Care, Pantene, Oral-B, Londa, Camay) megvásárlása után a vállalat egy hétre elegendő tisztított vízhez juttat egy-egy afrikai gyermeket PUR nevű speciális víztisztító pora segítségével. A magyar résztvevők által megtisztított több, mint 1 300 000 liter víz – azaz nagyjából 6,5 millió pohárnyi víz – 130 000 afrikai gyerek egy heti ivóvizét fedezi. A programhoz Magyarország mellett további négy ország is csatlakozott a régióból: Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország közös összefogásával az együttes adomány meghaladja a 6 millió liter vizet, amely 600.000 gyermek egy heti ivóvízszükségletét fedezi valamely afrikai országban.

Az adomány pontos szétosztásának helyéről a CSDW Alapítvány dönt majd, annak függvényében, hogy jelenleg mely afrikai országok szorulnak rá a legjobban. Az alapítvány dolgozói évek óta folyamatos segélyakciókat szerveznek a kontinensre. Legfőbb céljuk a tiszta ivóvíz biztosítása, hiszen korunk egyik legjelentősebb halálozási oka a piszkos, fertőzött víz fogyasztása, melynek következtében naponta mintegy 4000 gyermek hal meg a világon. Az alapítvány eddig több mint 1 milliárd liter tiszta vizet biztosított a rászorulóknak szerte a világon. Céljuk, hogy 2012-re 3,5 milliárdra növeljék ezt a mennyiséget, és így akár felére csökkentsék a halálozási arányt a harmadik világban, amely főként a gyermekeket érinti.

Jakupcsek GabriellaJakupcsek Gabriella, „A tiszta vízzel a gyermekekért" program hazai civil nagykövete a következőképpen vélekedik a programról, és tevékenységéről:

 

1. Mit jelent az Ön életében a tiszta víz?

Elsősorban ez a fő italforrásom. Rengeteg vizet iszom, mert nem kedvelem a cukros üdítőket, így a víz az elsőszámú folyadék számomra. Valamint meg kell, mondjam, már-már mániákusan fürdök és mosok, mindenem a tisztaság, ezért a víz ilyen szempontból is kiemelkedő szerepet játszik nálam. Az azonban nagyon zavar, hogy mi, a fejlett országokban élők, tehát itt, akár Magyarországon is ivóvízzel öblítjük a WC-t. Ez mérhetetlen nagy pocsékolás, és éppen eleget utaztam ahhoz, hogy megtapasztaljam a tiszta ivóvíz hiányát. Mi legtöbbször fel sem fogjuk, micsoda Kánaán az, hogy ha itthon megnyitjuk a csapot, bármikor megtölthetünk egy poharat ivóvízzel.

2. Miért éppen egy afrikai gyermekeket segítő programot képviselt?

Afrikai utazásaim voltak a legmeghatározóbbak életemben, ahol olyan élményekkel és tapasztalatokkal lehettem gazdagabb, amely szinte az egész világhoz való hozzáállásomat megváltoztatta. Soha nem gondoltam volna korábban, mekkora probléma lehet nemcsak az elegendő ivóvíz, de az alapvető higiénia hiánya is, a körülmények, amelyben emberek, gyermekek százezrei kénytelenek élni. Amíg valaki a saját szemével ezt nem látja, szerintem el sem tudja képzelni.

3. Civilizált életünk mely elemét hiányolta legjobban afrikai utazása során?

A vizet, de ezzel nem mondok újat. A tiszta víz hiánya teljesen megkeserítette az életemet. Hogy nem tudtunk eleget inni, de az is, hogy nem volt megfelelő mosakodási lehetőség, így a higiénia a legminimálisabb szintre csökkent. A víz hiánya az étkezéseimet, alvásomat is befolyásolta, volt olyan, hogy inkább nem is ettem, ami alapvetően legyengítette a szervezetemet. Csak ismételni tudom magamat: európai ember számára felfoghatatlan életkörülmények között élnek az emberek Afrikában.

 

4. A CSDW program keretében Magyarország segítségével idén több, mint 1,3 millió liter, azaz kb. 6,6 millió pohárnyi vizet sikerült fogyasztásra alkalmassá tenni az afrikai gyerekek számára. Ez önmagában is szép eredmény. Azonban ivóvízkészleteinkre a mindennapokban is fontos odafigyelni. Ön szerint mik azok az apró dolgok, amiket bárki megtehet vízkészleteink megóvásáért?

Számos olyan, szinte triviálisan hangzó dolog van, amit megtehetünk. És természetesen tegyük is meg, ne csak hangoztassuk! Az első és alap talán az, hogy ne folyassuk a csapot, ha nem szükséges! Ne folyassuk fogmosás, borotválkozás vagy akár hajunk samponozása közben! Ha tehetjük, fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, és mindig mindenhez, mint a főzés, takarítás, locsolás csak annyi vizet használjunk, amennyi valóban szükséges! Ha kétöblítéses WC tartályunk van, ügyeljünk arra, hogy amikor csak elég, a kisebb mennyiségű vízzel öblítsünk!

5. Felelős vízfogyasztó Ön? Elzárja-e a csöpögő csapot? Folyóvíznél, vagy pohárral mos-e fogat? Zuhanyozik vagy fürdik inkább?

Azt hiszem, elmondhatom, hogy igen, felelős vízfogyasztónak tartom magamat. A korábban említett vízkímélő módszerekre én is odafigyelek, a folyamatos csapelzárás nálam evidencia, ha pedig egy csap csöpög, azonnal megjavíttatom. Noha természetesen szoktam kádban fürdeni, az esetek 90 százalékában azonban inkább a zuhanyozást választom. Úgy gondolom, ha csak ennyire is odafigyelünk, máris literekben mérhető a nem elpazarolt tiszta ivóvíz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük