2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tradicionális sonkakészítés: a Bujdosó családi pincészet jótanácsai húsvétra — Finom sonka mellé jó bor dukál

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 72 544x376 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79433"><img class="image image-preview" src="/files/images/Dsc_1515_0.jpg" border="0" width="468" height="703" /></a></span>A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális étel elkészítése nélkül.

dsc 1515 0A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális étel elkészítése nélkül.

dsc 1515 0A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális étel elkészítése nélkül.

Bujdosóék elárulják, mi teszi messze földön híressé húsvéti sonkájukat. Az alapanyag a legfontosabb számukra, így évek óta saját pácolású és füstölésű sonkát készítenek. Ez a feladat hagyományosan Feri papáé, aki hat hétig forgatja és locsolja a páclében a sonkát a füstölés előtt.

Nagypénteken pontyot esznek, amit szintén Feri papa fog ki a Balatonból. Idén tejszínes turbolyamártással fogják fogyasztani, amihez tökéletesen illenek sauvignon blanc és olaszrizling boraik, így többek között a Torony, a Csomó vagy új boruk, a Pannónia.

A következő napok menüit viszont a sonka határozza meg. Tanácsuk szerint kerülni kell a gyorspácolt sonkát, helyette hagyományos pácolású vagy parasztsonkát érdemes főzni. A következő lépés során meleg vízben lesúrolják a sonkát, azután hideg vízben áztatják pár órán át, majd ezt követően új vízben egy nagyobb fej vöröshagymával, egy fej fokhagymával, szemes borssal, babérlevéllel és szemes korianderrel ízesítve néhány órán át, csendes lángon puhára főzik. A családi recept alapján a sonkát ezután a fűszeres lében hagyják kihűlni, majd tepsibe teszik és lepréselik. A sonka zamatát a szürkebarát teltsége még inkább hangsúlyozza, így az Iránytű, a Matacs '11, a Nemere '12 tökéletesen illik a menühöz, de vörösboraik közül a gyümölcsös illatú Ibituba és a Sirocco '09 is épp ilyen megfelelő kiegészítője lehet a húsvéti ebédnek. Részletes borleírás a linkre kattintva érhető el: http://webshop.bujdoso.com/

Ezenkívül egy olyan praktikát is bevetnek, amit talán kevesek ismernek: az alaposan megmosott tojásokat a sonka mellett, vagy annak levében főzik meg, így a tojások is egészen egyedi ízvilágot kapnak.  A sonkát a tojások mellett saját termesztésű zöldhagymával és hónapos retekkel fogyasztják. „Gyerekek, retket is egyetek!"- idézi fel kassai dédanyja mára családi szállóigévé vált mondatát Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza.

A saját alapanyagokból előállított húsvéti menü nem csak ínycsiklandó, de egészséges is. Előfordul azonban, hogy egy-egy rosszul kiválasztott bor elrontja az ízvilágot. Tévhit ugyanis az, hogy ugyanaz a bor jó a főtt sonkához, amit erős tormával eszünk, vagy a tojáshoz, amit esetleg lágy ízű mártással fogyasztunk. Ezért érdemes időt fordítani a megfelelő borválasztásra. Ehhez nyújt segítséget a Bujdosó Pincészet étel- és borpárosítási útmutatója, amely az alábbi linken érhető el: http://www.bujdoso.com/bujdoso-tanyeralatet/

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.