2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tudod már, idén miből fizeted a karácsonyi ajándékokat?

3 perc olvasás

munkakorok_munkaorak.jpgTavaly a magyarok átlagosan 40 000 forintot költöttek karácsonyi ajándékokra, és ez az összeg várhatóan idén sem csökken. A lakosság közel kétharmada az aktuális havi fizetéséből vásárolja meg a karácsonyi ajándékokat, vagy azért mert nincs megtakarítása, vagy azért mert a decemberi fizetése önmagában fedezi az ajándékokra szánt kiadásokat. Kutatásunkban a legnépszerűbb másodállásokat és diákmunkákat vizsgáltuk, hogy rávilágítsunk, az aktuális ajánlatok alapján a legnépszerűbb részmunkaidős bevételi forrásokkal mekkora kiegészítő jövedelemre lehet szert tenni, és az egyes munkák esetében hány órát kell ledolgozni ahhoz, hogy megkeressük a karácsonyi ajándékokra szánt összeget.

Kiegészítő állások. A megoldás?[1]

Legtöbbünk számára az év legboldogabb időszaka a karácsony, azonban sokan vannak, akik számára óriási pénzügyi megterhelést is jelent az ünnep. A hazai lakosság 44 százaléka tesz félre kifejezetten ajándékvásárlásra, 5 százalék pedig kölcsönt vesz fel.

 

A Sendee a kutatás során azokat a kisegítő pénzbevételi lehetőségeket vizsgálta, amelyek esetében a munkavállalónak, partnernek nem kell meghatározott időre elköteleződnie a foglalkoztató céggel, illetve ahol rugalmas a munkaidő.[2] A vizsgálat kifejezetten azokra a lehetőségekre fókuszál, amelyekkel még karácsony előtt meg lehet keresni a nyugodt ünnephez szükséges extra bevételt.

 

A felmérésből kiderül, az adott munkákkal mennyi idő alatt kereshető meg az összeg, amelyet a magyarok átlagosan költenek karácsonyi ajándékokra. A 15 vizsgált opció közül jellemzően 30 és 40 óra közötti plusz munkával már a zsebünkben tudhatjuk a 40 000 forintnak megfelelő összeget.[3] A kutatásban szereplő lehetőségek kétharmada esik ebbe a tartományba, mint például a gyorséttermi munka, a raktári munka, vagy a filmszínházi asszisztensi munkakörök. A legtöbb időt reggeli napilapok osztására kell szánnunk, közel 53 órába telik ilyen módon előteremteni a 40 000 forintot. A legkevesebbet Sendee futárként kell dolgoznunk: alig több mint 20 óra alatt kereshetjük meg az átlagosan ajándékokra költött összeget.[4]

A Sendee applikáció összekapcsolja az éttermeket a futárokkal: egy algoritmus segítségével a megrendeléseket a rendszer felajánlja a földrajzilag éppen legközelebb tartózkodó futárpartnernek, aki egy kattintással elfogadhatja a felkérést, és már indulhat is a házhozszállítás folyamata, így az étel a lehető leghamarabb jut célba.

 

 

Amennyiben valakinek nincs lehetősége, kapacitása az év során megtakarítani az ajándékokra szánt összeget, nem kell rögtön magas kamatú kölcsönökhöz nyúlnia. Egy kevés plusz energiabefektetéssel könnyedén elő tudjuk állítani a nyugodt ünnepekhez szükséges extra keresetet.

 

 

[1] Az órabér számításának alapja: 20 munkanap / hónap. Teljes munkaidős állásajánlat esetén 8 órás munkanappal számolva, hacsak ettől eltérő időtartamot nem tüntettek fel. A meghirdetettek közül az elérhető legmagasabb órabért tüntettük fel.

[2] Forrás: ELTE Iskolaszövetkezet, Profession.hu, Meló Diák, MÜISZ Iskolaszövetkezet, Szárnyas Fejvadász, Tesco.hu

[3] Nettó jövedelem számítása a bruttó bér alapján: HR Portál Bérkalkulátor

[4] (a Sendee honlapján feltüntetett elérhető bevétel alapján kiszámítva) Heti 40 óra: bruttó 368 000 HUF / hó – KATA összege: 50 000 HUF / hó => nettó 318 000 HUF /hó => nettó 15 900 HUF / nap (20 munkanap /hó)

Órabér: nettó 1 988 HUF / óra (8 óra / nap)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.