Három új darab bemutatójának helyszíne lesz a következő hetekben a Nemzeti Táncszínház Refektóriuma. Zachár Lóránd Sec című előadása nyitja a sort, ezt követi egy gyerekdarab, a Leszel a barátom?, majd Feledi János új alkotása érzik, melyben Bajári Levente is táncol.   

 

Három új darab bemutatójának helyszíne lesz a következő hetekben a Nemzeti Táncszínház Refektóriuma. Zachár Lóránd Sec című előadása nyitja a sort, ezt követi egy gyerekdarab, a Leszel a barátom?, majd Feledi János új alkotása érzik, melyben Bajári Levente is táncol.   

 

2012. március 29-én Zachár Lóránd Sec című darabjának premierjével indul a refektóriumi bemutatók sora. A korábban a Pécsi Balettnek, Egri Gárdonyi Géza Színháznak is koreografáló Zachár ezúttal saját produkciót mutat be, amelyhez a Budapest Táncszínház táncosait kérte fel, akikkel szintén nem először dolgozik majd együtt. A Sec a halál misztériumát járja körül, témája a test halála után a lélek tovább létezése. Az előadás a halál körüli örök, megválaszolatlan kérdéseket vizsgálja.

 

Zachár Lóránd jelenleg Rotterdamban él, a Codarts Rotterdami Táncakadémián tanít.

Április 12-én gyerekdarab debütál a Nemzeti Táncszínház „kisszínpadán". A Dream Team Színház Leszel a barátom? címmel mutatja be 5-12 éveseknek szóló mese-táncjátékát. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat közreműködésével létrejövő előadás főhőse Anti, aki épp olyan, mint az ismert mesefigura, Shrek: csúnya, esetlen és magányos, amitől szenved. Nagy bánatában még beszélni is elfelejt. Egy szamár és a Tündérkirálynő ügynök azonban a segítségére siet: hárman útnak indulnak, hogy Anti barátra leljen. A kisfiú az úton – a nézőkkel együtt – megismerkedik a zene, a tánc, a színház rejtelmeivel. Újraértelmezett mese-motívumok, táncban megfogalmazott találkozások, különleges zenei világ, a szamár szellemes szövege és egy nagy közös játék együtt alkotnak egy egészet. A produkció ötletgazdája és rendezője Balázs Mari, a koreográfus Szelőczey Dóra.  

 

Feledi János április 18-án érkezik új darabbal a várba. A Physpacom – Physical Space Communication című alkotásban Feledi ez alkalommal olyan neves táncosokkal dolgozik együtt, mint Bajári Levente, Jónás Zsuzsa, Lázár Eszter, és Horváth Zita.

 

Párkapcsolat, család, barát, egyén. Az egyszerű élet folyton megújul, mi pedig belekapaszkodunk kapcsolatainkba, hogy tartozzunk valakihez, valamihez, –  hiszen az ember társas lény – és hogy megerősítsük identitásunkat. Melyik pillanatban kezdenek az emberek és helyek összefolyni mögöttünk? Megérkezünk, megalapozzuk, kiépítjük magunk körül életünket. Újra és újra ugyanazt az utat járjuk be. Az előadás az emberi lét olyan alapvető dolgaira, felvetéseire, kihívásaira keres választ, mint távolság, emlékezet, a körülöttünk lévő térhez való viszonyulás és az idő múlása. Keresésének középpontjában a párkapcsolat, család, az egyén áll.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük