2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új, nagysebességű nyomtató hazai bemutatója – WideStar 2000

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64205"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/2%20IMG_5948.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara (PEMIK) szakembereinek részvételével valósult meg az a nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködés, amelynek eredménye a <strong><em>WideStar 2000</em></strong> nyomtató.  Bemutatására a veszprémi Pannon Egyetem konferenciaközpontjában került sor 2012. augusztus 30-án. Az ismertetőn megjelentek a cég vezetői, valamint a fejlesztő szakemberek.  </p> <p> 

2%20img 5948.thumbnailA Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara (PEMIK) szakembereinek részvételével valósult meg az a nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködés, amelynek eredménye a WideStar 2000 nyomtató.  Bemutatására a veszprémi Pannon Egyetem konferenciaközpontjában került sor 2012. augusztus 30-án. Az ismertetőn megjelentek a cég vezetői, valamint a fejlesztő szakemberek. 

 

2%20img 5948.thumbnailA Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara (PEMIK) szakembereinek részvételével valósult meg az a nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködés, amelynek eredménye a WideStar 2000 nyomtató.  Bemutatására a veszprémi Pannon Egyetem konferenciaközpontjában került sor 2012. augusztus 30-án. Az ismertetőn megjelentek a cég vezetői, valamint a fejlesztő szakemberek. 

 

A világon egyedülálló teljesítményű készülék a hagyományos tintasugaras technológiánál nyolcszor gyorsabb Memjet inkjet technológiára épül. A CAD és grafikai felhasználók piacára szánt széles formátumú nyomtatót a veszprémi székhelyű OWN-X Kft hozta forgalomba.

 A Műszaki Informatikai Kar fejlesztéseit Piglerné dr. Lakner Rozália, az informatikai kar dékánja ismertette. Köszöntötte a megjelenteket, s az intézménynél folyó innováció és minőségi képzés jelentőségéről szólt. Rámutatott, a Műszaki Informatikai Kar minden tevékenységében a minőségre helyezi a hangsúlyt, amit a felvételi követelmények szabályozásával, ill.  tehetséggondozó programokkal biztosítanak.  A veszprémi Műszaki Informatikai Kar az oktatás mellett kiemelten kezeli a kutatási és az innovációs tevékenységet. Hazai és külhoni viszonylatban elismert professzorok vezetik az egyetem kutató laboratóriumait. Az eredményeket számos publikáció, a nemzetközi tudományos közéletben betöltött tisztségek, az oktatóknak és kutatóknak megítélt nemzetközi díjak igazolják. 

Az egyetemen folyó kutatási tevékenység nem csak az oktatás színvonalát növeli, de rangos hazai és nemzetközi projektek megalapozását is lehetővé teszi. A kutatásra épült innovációs tevékenység elősegíti az egyes szakterületek fejlődését, ill. hasznosítható eredményeket is nyújt  a gazdaság számára.  Az innovációs tevékenységben elért eredmények nyújtanak garanciát a nemzetközi élvonalat jellemző minőség biztosítására. 

A kar jellemzője ezen tevékenységek, az oktatás, kutatás és az innovációs tevékenység egymást erősítő egysége, valamint a rangos, akár határon túli cégekkel kialakított hosszú távú szakmai együttműködés. Jó példát jelent erre a jelen bemutató tárgyát képező amerikai-olasz-magyar együttműködés. Ennek eredményeképpen az elmúlt évben mutatották be és hozták forgalomba az intelligens színes címkenyomtatót, a SpeedStar 3000-et. Az Own-X Kft.-vel 2009 óta tartó kutatás-fejlesztési együttműködés első eredménye volt ez a modell, amely a Memjet nyomtatási technológiát alkalmazza. Ez a nyomtató egyedülálló nyomtatási sebességet, minőséget és felhasználást segítő kényelmi funkciókat kínált a felhasználóknak. A projekt folytatásaként a kar munkatársai egy nagyformátumú nyomtató kifejlesztésére vállalkoztak. 

Az elkészült WideStar 2000 nyomtató a CAD és grafikai piac jelenleg ismert leggyorsabb nyomtatója. A kar fejlesztői a nyomtató teljes fejlesztési folyamatát végig kísérték, egészen az ipari termékké alakításáig, s a gyártásig. Ellátták funkcióinak megtervezését, a rendszerintegrációs feladatok koordinálását, valamint a nyomtató vezérlő- programjának megtervezését és kifejlesztését. A nyomtató kifejlesztése mellett olyan módosítható nyomtató-vezérlő szoftverkörnyezet is létrehoztak, amely a jövőben felhasználható lesz további nyomtatók vezérlésére is, ily módon nagymértékben lecsökkentve a fejlesztési időt és költségeket.

 Dr. Jules Farkas, az OWN-X Kft. elnöke az előzményekről és termékről szólva elmondta; három évvel korábban indult az egyetemmel való együttműködés. A maguk elé tűzött cél eleve egy komoly technológia kialakítása volt, egy amerikai cég, s az egyetem bevonásával. A Pannonia Egyetemen olyan mérnöki, szakmai tudással találkoztak, amely gyümölcsöző együttműködésre adott reményt. 

A SpeedStar berendezésből már hatszáznál több található világszerte, minden földrészen. Működésük kifogástalan, s nagyon büszke rá lehet mindenki, aki ezen a projekten dolgozott. A SpeedStar cimkenyomtató műszaki mutatóinak, megoldásainak, az ott alkalmazott Liberty szoftver tapasztalatainak felhasználásával a jóval bonyolultabb WideStar 2000 kifejlesztését viszonylag rövid idő alatt sikerült megoldani; a januári fejlesztés-indítás után most, augusztusban már volt egy eladás a berendezésből.  Nagy gyáraknak ez legalább 2-3 évet jelent. Az első berendezés Brazíliába került.  

 Az  OWN-X Kft.  előtt most a támogatás és a szervíz kiépítés feladata áll.  U.n. MemJet Akadémiát hoztak létre, ahol vevőiket a technológiáról oktatják, az egyetemmel való együttműködés ebben is jól működik. Jelenleg 47 országba szállítanak, ahol mintegy 85 viszonteladó szervezettel vannak szerződésben. A következő héten nyílik Chicagoban a Labelexpo Americas, amelyen a cég amerikai viszonteladója résztvesz, s hírt ad a fejlesztésről. 

A nyomtató működését és vezérlését az OWN-X cég „Liberty" elnevezésű szoftvere látja el, érintőképernyős vezérlést is támogatva.  A Liberty Windows alapú ipari processzoron fut, s távoli működés-elemzést, valamint hálózati nyomtatást is lehetővé tesz. A szoftver előnye, hogy az újabb és újabb fejlesztéseknél nem kell új betanítást is végezni.

 Tarjányi Zsolt , az  OWN-X Kft. WideStar 2000  fejlesztési projektvezetője elmondta; az OWN-X széles-formátumú nyomtató a különlegesen gyors Memjet nyomtató-motor első papírtekercs-adagolású alkalmazását jelenti. Egyaránt megfelel az ipari és a grafikai szektor, valamint a CAD igényeinek, tekercs-csere nélkül lehet vele nyomtatni A0, A1, A2 és A3 méretben.  

A nyomtatás sebessége 30 centiméter másodpercenként, 18,4 méter percenként. Ez a grafikai szektorban óránként ezer négyzetméter anyag kinyomtatását jelenti. A CAD szektorban elterjedt A0-as papírokból óránként 440-450 darab nyomtatható ily módon, ez az eddigi tintasugaras technológiákhoz képest mintegy 15-szörös növekedést nyújt.  Az alkalmazott megoldással lehetségessé válik az 1.067mm papírszélességig vagy az A4-A0 papírméretekig terjedő nyomtatás CMYK színbontásban, 1.600 dpi natív felbontásban. A termék jelenleg egyedülálló az egész világon a széles formátumú nyomtatás tekintetében. A hagyományos tintasugaras, sőt lézer technológiáknak is szinte lehetetlen felvennie a versenyt a nyomtató sebességét tekintve.

A nyomtató nem csak egy gépet, de egyfajta összetett megoldási környezetet is jelent. A koncepció tartalmazza magát a nyomtatót, továbbá a 2-4 papírhenger tárolására alkalmas papíradagolót, az érintőkijelzővel szerelt, fedélzeti számítógépen futó Liberty vezérlő rendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az egyszerű üzemeltetést és karbantartást, tartalmazza továbbá a grafikai szektorban elengedhetetlen, OWN-X RIP szoftvert a hozzá tartozó RIP szerverrel.

Néhány jellemző paraméter:

Nyomtatási sebesség: 4 másodperc alatt kinyomtat egy A/0-s CAD rajzot, óránként 440-et, vagy óránként 990 m2 színes grafikát

Nyomtatási felbontás: 1.600 dpi

Mindez csekély működési költségekkel és egyszerű kezelhetőséggel párosul. 

 

A berendezés elkészítése nemzetközi együttműködésben történt. Az amerikai Memjet cég szállítja az engineket, az olasz Rigoli FIME cég gyártja a mechanikai alkatrészeket, ill. végzi az összeszerelést. A franciaországi Caldera szoftverfejlesztő cég pedig az un. OWN-X RIP szoftvercsomagot szállítja.   

Az OWN-X Kft. és az egyetem feladata volt a koncepció kidolgozása, a tervek elkészítése, a prototípus előkészítése, kivitelezése, majd ennek továbbfejlesztése, véglegesítése és piacra juttatása. Ez a modell a SpeedStar esetében már bizonyított. Minden fejlesztés a Memjet technológián alapul, ennek megfelelően készült el már a fejlesztések kezdetén a Liberty moduláris vezérlő szoftver  dr.Juhász Zoltán docens és csapata fejlesztésében, amelynek moduljait a WideStar fejlesztésénél is alkalmazni lehetett.

Az új nyomtató iránt rendkívül nagy az érdeklődés, még a prototípus fejlesztésének idején volt látogató pl. Brazíliából, aki azonnal magával vitte a gépet. Sao Paoloban volt az egész dél-amerikai piacot lefedő konferencia, ahol hatalmas volt az érdeklődés, s jelenleg mind az öt kontinensről kapnak megkereséseket. 

A megoldás egyedi újdonsága nagy piaci előnyt jelent OWN-X-nek. Úgyszintén a szoftver-megoldás is különös előnyt jelent.

A partner olasz cég 50 darabot képes a készülékből gyártani, ez évente 600 darabot jelent. Reális számításban évi 100 darab értékesítésével  számolnak az OWN-X-nél. A grafikai és CAD szektornak szánt széles formátumú nyomtatókat  az OWN-X Kft. forgalmazza viszonteladókon keresztül.  

 

 

A fejlesztés időbeli és személyi részleteiről is Dr. Hangos Katalin tanszékvezető egyetemi tanár (Villamosmérnöki és Információs Rendszerek tanszék) szólt.  

A  WideStar 2000 a maga nemében a világon egyedülállónak számít nagyszámú, 352 ezer festék-fúvókájával, különleges vezérlő szoftverével, nyomtatási sebességével, s nem utolsó sorban versenyképes, 65 ezer eurós árával. A cég a vezérlő szoftver fejlesztését, a fent vázolt módon, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársaival közösen végezte. A termék széleskörű amerikai-magyar-olasz tudományos és technológiai együttműködés eredményeként valósulhatott meg. 

A nyomtató motorját és a különleges, 352.000 fúvókából álló nyomtatófejet Amerikában, a San Diego-i székhelyű Memjet cég készítette. Az egyszerűen illeszkedő, egyedileg vezérelt fúvókák a Memjet Waterfall Printhead TechnologyTM alapvető elemét képezik. Az egymás mellé kötött, 5 nyomtatófejből álló széles formátumú, színes, tintasugaras nyomtatás minden minőségi, sebességi és ár paraméter szempontjából a világon egyedülálló megoldást jelent.  

A nyomtatót vezérlő szoftver létrehozása tehát a magyar partner feladata volt, míg a papír adagolását végző egységet a milánói Rigoli FIME cég fejlesztette, ahol a széles formátumú nyomtatókkal és tartozékaival kapcsolatos ismeretek sokéves tapasztalata gyűlt fel.  

A szoftveres fejlesztésekhez az OWN-X Kft. vezetője,  Dr. Jules Farkas Veszprémben találta meg a szakembereket, hiszen a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar oktatói olyan kutatási és fejlesztési tevékenységet folytatnak, amelynek eredményei már több nemzetközi élvonalbeli projektben hasznosulnak.

Az Own-X Kft.-vel 2009 óta tartó kutatás-fejlesztési együttműködés első eredményeként jött létre egy korábbi modell, a SpeedStar 3000, a Memjet nyomtatási technológiát alkalmazó színes címkenyomtató. A berendezés egyedülálló nyomtatási sebességet, minőséget és felhasználást segítő kényelmi funkciókat kínált a felhasználóknak. A projekt folytatásaként a kar munkatársai egy nagyformátumú nyomtató kifejlesztésére vállalkoztak. 

Az elkészült WideStar 2000 nyomtató a CAD és grafikai piac jelenleg ismert leggyorsabb nyomtatója. A kar fejlesztői a nyomtató funkcióinak megtervezését, a rendszerintegrációs feladatok koordinálását, valamint a nyomtató vezérlő- programjának megtervezését és kifejlesztését végezték. Ezen túlmenően olyan, módosítható nyomtató-vezérlő szoftverkörnyezet is létrehoztak, amely a jövőben is felhasználható további nyomtatók vezérlésére is, nagymértékben lecsökkentve a fejlesztési időt és költségeket.

A szoftver fejlesztése és a prototípus kidolgozása 2011 harmadik negyedévében kezdődött. Az első, már a gyártás előkészítését szolgáló verzió 2012 márciusában került Milánóba, ahol 2012. június 25-én az OWN-X Kft. és a Rigoli FIME együttesen mutatta be a nagyközönségnek a sorozatgyártásra kész terméket. 

A cég tovább folytatja a munkát, hiszen a piaci viszonyoknak megfelelő, nagyfokú rugalmasságra és változatos termékkonstrukcióra van szükség, így folytatódik az együttműködés a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával is. A több kontinensen átívelő projekt gyors megvalósulása a résztvevő szervezetek hatékony együttműködésének kitűnő példáját nyújtja.

 

 

www.uni-pannon.hu  

http://www.labelexpo-americas.com    

http://www.digit.hu/rip2.html   

http://en.wikipedia.org/wiki/Routing_Information_Protocol  

 

 

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.