126 év után érkezik vissza Pécsre az a Zsolnay-váza, amelyet most párjával állítottak ki a budapesti Bálna Új Budapest Galériájában, hogy aztán egy hónap múlva a Zsolnay Kulturális Negyedben találja meg végső helyét.

 

126 év után érkezik vissza Pécsre az a Zsolnay-váza, amelyet most párjával állítottak ki a budapesti Bálna Új Budapest Galériájában, hogy aztán egy hónap múlva a Zsolnay Kulturális Negyedben találja meg végső helyét.

 

A „Júlia-vázák" kalandos utat jártak be az elmúlt évszázadban.

„A finom, kecses tárgyak mellett ismét szerepeltek az erőteljes formák, minták és magas tüzű zománcok. […] Hatalmas darabok készültek. […] A legszebb darabok között kell megemlítenem Júlia halászó japán nőket ábrázoló két tálát és [két] vázáját, amelyeket pávák és virágkelyhekben megbúvó madárkák díszítettek. Csak ezekkel lehetett a kétszáz festőt és festőnőt alkalmazni."  ( Zsolnay Teréz és M. Zsolnay Margit: „ZSOLNAY – A gyár és a család története 1863-1948", Corvina, 1980)

 

Az idézet Zsolnay Teréztől származik és a két nagyméretű váza kiemelkedő jelentőségéről tanúskodik. Dr. Gyugyi László gyűjteményének egy óriásvázája kalandos úton „megtalálta" párját, így a két váza együtt várja a látogatókat megszületésük helyén, Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben „A Zsolnay aranykora – Gyugyi László gyűjteménye" című kiállításon.

A vázák egy hónapig a budapesti Bálnában láthatóak, ezután kerülnek végső helyükre.

 

Az Amerikában élő dr. Gyugyi László egyedülálló magángyűjteménye az Európa Kulturális Fővárosa program alkalmából lelt otthonra Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben, a kifejezetten erre a célra átalakított szecessziós épületben, az egykori Sikorski-villában. A Zsolnay Kulturális Negyed beruházásai közül a Sikorski-ház készült el elsőként, hogy mielőbb a nagyközönség előtt is láthatóvá válhasson a különleges kiállítás.

dr. Gyugyi László Amerikában műtárgy aukciókon figyelt fel a művészi Zsolnay kerámiákra, majd az 1970-es évek elején kezdett aktív gyűjtésbe. Európa és Amerika nagyobb városaiban kutatta fel elsősorban a Gyár exportra és világkiállításokra küldött, magas minőségű műtárgyait, különös érdeklődést mutatva a historizmus és szecesszió jegyében született darabok iránt.

A több mint 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye páratlan értéket képvisel.

 

"Pécs számára a Zsolnay örökség identitásképző igazodási pont, ennek az értéknek a megőrzése mindenek felett áll – hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Páva Zsolt, Pécs polgármestere.  Ezért volt fontos a város számára, hogy a Zsolnay-örökség darabja kerüljön vissza a városba, s gazdagítsa a Gyugyi-gyűjteményt."

„Zsolnay Vilmos neve mára fogalommá vált, – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere – hiszen a Zsolnay márkanév egyenlő a hagyománnyal, egyediséggel, művészeti értékkel.  Nem csak Pécs városa számára fontos, hanem nemzeti kincs, ezért öröm, hogy a Bálnában mutatják be először. „

 

Az első Júlia váza (mely tervezője, Zsolnay Júlia után kapta nevét) 2013-ban került a gyűjteménybe dr. Gyugyi László adományaként, s már ekkor tudni lehetett: létezik egy párja. Csak két ilyen váza készült, melyek formája megegyezik, a dekoráció azonban – bár harmonizál, mégis – eltérő.

 

A másik Júlia váza eredeti tulajdonosa az Amerikában élő Mary Weber, aki magyar emigráns szülők gyermekeként közvetlen kapcsolatban állt a magyar kultúrával. Antik tárgyak iránti érdeklődése vezette a Zsolnay díszkerámiák gyűjtéséhez. Gyugyi Lászlóval 1977-ben találkozott egy antik aukción, amely szoros barátsághoz és kettőjük közötti kölcsönös tisztelethez vezetett. A Júlia váza Mary Weber 200 darabos magyar kerámiagyűjteményének csúcsdarabja volt, szerepelt a Bard Graduate Center rendezésében 2002-ben létrejött nagyszabású Zsolnay-kiállításon, New Yorkban.

A New York-i kiállítás, és különösen a Gyugyi-gyűjtemény Pécsre kerülése egyre inkább érlelte a gondolatot Mary Weberben, hogy neki, a magyar emigráns szülők gyermekének, szintén vissza kellene juttatni szeretett Júlia vázáját Pécsre. Kívánsága rövid idővel 90. születésnapja után valóra vált.

 

Zsolnay óriásváza, formába öntött vázatesttel, kézzel rátett fülekkel, áttört nyakrésszel és talprészén reliefszerű kidomborodó virág-motívumokkal. Alaptestét nagyalakú pávák és stilizált virágerdőben bujkáló egyéb madarak díszítik arany kontúrozással.

Gyártás éve: 1889 – Alkotó/Tervező: Zsolnay Júlia

Technika: Magas tüzű, festett mázas fehércserép – Állapota: Hibátlan

Magassága: 98 cm – Átmérő: 42 cm – Átmérő fülekkel 48 cm

Váza súlya: 29 kg

 

A váza 126 év távollét után érkezett vissza dr. Gyugyi László tevékeny közreműködésével.

 

http://www.zsolnaynegyed.hu/gyugyi

http://www.balnabudapest.hu/

http://budapestgaleria.hu/uj/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük