2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ünnepel a Cziffra Fesztivál Cziffra György születésnapján

3 perc olvasás

cziffracsalad.jpg

Cziffra György családja

November 5-én, Cziffra György születésnapján veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál idei 2017/2018-as programsorozata. A mindenki számára nyilvános emlékesten A Virtuóz c. film levetítésével emlékezünk  a világhírű zongoraművészre, közreműködik Balázs János Liszt és Príma díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője.

 

Emlékest Cziffra György születésének évfordulóján

Cziffra György születésének évfordulóján indul a 2017/2018-as „Cziffra-évad”. A november 5-ei ünnepi esten levetítik Kékesi Attila A Virtuóz c. dokumentumfilmjét, mely Cziffra György kalandos élettörténetét dolgozza fel. A november 5-ei eseményt követik a Cziffra Fesztivál adventi programjai, majd a fesztivál mesterkurzusa és a Cziffra Kód c. vetélkedő, és természetesen február 19-étől a Cziffra Fesztivál 2018.

 

A dokumentumfilm megtekintése különleges lehetőség, hogy megismerjük Cziffra György, a világhírű zongoraművész életét. Kékesi Attila alkotása játékfilmes betétekkel, archív filmrészletekkel, fotókkal, interjúkkal és speciális 3D fotóanimációk segítségével eleveníti meg ezt a meseszerű, kalandos életutat, mely maga a 20.századi történelem.

 

A Virtuóz – magyar dokumentumfilm, 2016

Főszereplő: Balázs János, Csikós Sándor

Szereplők: Szilvási Martin, Marton Róbert, Valkony Iván, Szigethy Hanna, Petrovay Borbála, Balogh Maja, Sarkady Barna, Bárdos Margit, Csányi Sándor, Kőszegi Mária

Gerlóczy Ferenc, Agatics Antal

Szereplők (interjú): Cziffra György, Soleika Cziffra, Ifj. Cziffra György

Isabelle Cziffra, Balázs János, Mocsári Károly, Andrásy László,Vásáry Tamás

Szakcsi Lakatos Béla, Dr. Ferenczi Miklós

Gyártó: Habana Media

Koproducer: Katapult Film

Támogató: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program

Rendező: Kékesi Attila

Producer: Havas Miklós

Eredeti ötlet: Havas Miklós

Forgatókönyv: Havas Miklós, Kékesi Attila

Koproducer: Angelusz Iván

Operatőr: Vecsernyés János

Vágó: Pap Levente

Speciális effektek: Falvay Miklós

Jelmeztervező:Balai Zsuzsanna

Látványtervező:Einhorn Zsuzsa

Zenei rendező: Balázs János

 

Cziffra György minden kétséget kizáróan a huszadik század egyik legnagyobb zongoravirtuóza volt, az 1960-as években a világ elsőszámú zongoristájának tartották Párizsban. Fordulatokkal teli élete azonban rengeteg megpróbáltatással volt tele, mielőtt az 1956-os Forradalom kitörésekor egy oldalkocsis motorkerékpáron családjával elhagyta szülőhazáját, Magyarországot.

 

Cziffra György a Budapest külvárosában lévő angyalföldi Tripoliszban született és nevelkedett, ahol már egészen korán, mindössze öt évesen, autodidakta módon megtanult zongorázni, majd nyolc évesen, mint a valaha élt legfiatalabb növendék, felvételt nyert a Zeneakadémiára. Néhány évvel később azonban, szeretett tanára halála után abbahagyta tanulmányait és több mint húsz éven át bárzongoristaként kereste a kenyerét Budapest füstös lokáljaiban és éttermeiben, az ötvenes években pedig egy sikertelen disszidálási kísérlet miatt még börtönben is ült. A filmből megtudhatjuk, hogy a tehetségen kívül mi minden kellett ahhoz, hogy Cziffra, miután elhagyta Magyarországot, Párizsban a huszadik század egyik legnagyobb zongoravirtuózává válhasson.

 

A dokumentumfilm játékfilmes betétek, archív filmrészletek, fotók, interjúk és speciális 3D fotóanimációk segítségével eleveníti meg ezt a meseszerű, kalandos életutat, mely maga a 20. századi történelem.

Az alkotás létrejöttét a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatta.

 

  1. november 5. 19.30

Emlékest Cziffra György születésének évfordulóján

„A Virtuóz” c. történelmi dokumentumfilm vetítése

MOM Kulturális Központ

 

http://momkult.hu

https://www.youtube.com/watch?v=ldHM2x-YHp0

http://cziffrafesztival.hu/esmeny/szuletesnapi-koncert

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.