A 2009. május 1-től 31-ig tartó budapesti Urbitális Majális során számos olyan programon vehetnek részt az érdeklődők, melyek a nagyvárosi élet kulisszái mögé engednek betekintést. A második alkalommal megrendezett Urbitális Majális fókuszában idén a Duna áll. Illetve folyik. A programok többsége a folyóhoz közel vagy éppen rajta történik.

 

A 2009. május 1-től 31-ig tartó budapesti Urbitális Majális során számos olyan programon vehetnek részt az érdeklődők, melyek a nagyvárosi élet kulisszái mögé engednek betekintést. A második alkalommal megrendezett Urbitális Majális fókuszában idén a Duna áll. Illetve folyik. A programok többsége a folyóhoz közel vagy éppen rajta történik.

A rendezvény sorozat május 2-án az A38 Hajón ingyenes nyitóbulival indul, a szórakoztatásról a Specko Jedno, A Láma Dalai, Irie Maffia és a Pannonia Allstars Ska Orchestra gondoskodik. A következő 30 napban nagy fesztivál egy nagyvárosban, közel 100 program több tucat helyszínen.

Marton Miklós, a fesztivált jegyző Studio Metropolitana projektvezetője szerint a cél, hogy a budapestiek újra dialógusba kerüljenek a város egyik jelképének számító Dunával. Akció dús családi programok, kalandvágyók számára kitalált játékos felfedező túrák és más kulturális programok csokorba gyűjtése segít a városlakóknak abban, hogy egy-egy pillanatra kizökkenjenek a hétköznapokból, és más szemszögből lássák meg saját városukat.

Bojár Iván AndrásBojár Iván AndrásAz Urbitális Majális mindenkihez szól, aki éli, érti, használja, kutatja és óvja a várost. Nagyszerűsége és szépsége többek között abból fakad, hogy nagy számú civil szervezet, magánember, vendéglátóhely, múzeum, színház, mozi, bevásárlóközpont és sok más tömörülés összefogásából, közös együtt munkálkodásából sikerül megvalósítani a programsorozatot.

Gauder PéterGauder PéterAz idei év egyik legkülönlegesebb, debütáló programja a május 23-i Első Evezős Critical Mass, melynek lényege, hogy a megszokott biciklis felvonulás, a Critical Mass mintájára egy evezős majálist szerveznek a Dunán, mely legalább annyira látványos lesz, mint a szárazföldi testvér. Hasonló érdekesség a május 30-i kerékpáros híd-maraton, kb. 40 kilométer távú kerékpáros túra a Dunahidak bejárására.

Horváth ÉvaHorváth ÉvaAz igazi és egyedülálló különlegesség az uszálystrand a Dunán. Budapestnek nincs tengerpartja, de van folyója és a folyó két partjára épült város a legszebb a dunamenti városok közül Képzeljünk el egy 20X80 m-es, két bárkából és egy 400 nm-es uszályból álló hajótestekre épített strandot a Dunán napozóágyakkal, vízélményekkel, gyermek- és felnőtt medencével, kilátással a Lánchídra és a Budai várra. A hajó befedve, medencével, zuhanyozókkal, napozókkal, büfével, mozival van ellátva. Az uszály felszínét a Városi Tájkép Csoport és egy építész iroda tervezte. Három hónapos különleges ingyen strand a belvárosban, a Dunán: június végétől szeptember végéig nyaralhatunk itthon a szabadnapjainkon, vagy egyszerűen csak munka után. Az egyedi program egy hónapon keresztül ingyenesen élvezhető.

Az Urbitális Majális városkommunikációs fesztivál célja a dunai fejlesztésekre irányítani a figyelmet.  A programot úgy alakították ki, hogy az tömegeket vonzó közös élményévé váljon a fiataloknak és időseknek, a családosoknak és a szingliknek egyaránt, tehát a  társadalom minden rétegének nyújtson különleges és változatos nyári programot.

A rendezvény szervezői a tavalyi siker nyomán idén is több tízezer látogatót várnak a programokra. 

http://www.urbitalis.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük