2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Utasbiztosítások – Utazni télen is jó – felelősséggel, biztonságban

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57069"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image8_58.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="72" /></a></span>Míg a magyarok külföldön eltöltött napjainak száma idén 40 millió napra emelkedett, nem változott a biztosítások aránya, s csupán az utazások közel harmadában van biztosítási fedezetük a kiutazóknak. Az egyre népszerűbb online, vagy mobil platformokon már szinte az országhatár átlépésekor is elindulhat a védelem, az itt kötők fele pedig nem elégszik meg az alapcsomaggal, emelt szolgáltatást választ.</p> <p><strong> </strong>

Míg a magyarok külföldön eltöltött napjainak száma idén 40 millió napra emelkedett, nem változott a biztosítások aránya, s csupán az utazások közel harmadában van biztosítási fedezetük a kiutazóknak. Az egyre népszerűbb online, vagy mobil platformokon már szinte az országhatár átlépésekor is elindulhat a védelem, az itt kötők fele pedig nem elégszik meg az alapcsomaggal, emelt szolgáltatást választ.

 

Míg a magyarok külföldön eltöltött napjainak száma idén 40 millió napra emelkedett, nem változott a biztosítások aránya, s csupán az utazások közel harmadában van biztosítási fedezetük a kiutazóknak. Az egyre népszerűbb online, vagy mobil platformokon már szinte az országhatár átlépésekor is elindulhat a védelem, az itt kötők fele pedig nem elégszik meg az alapcsomaggal, emelt szolgáltatást választ.

 

Évek óta állandónak mondható a külföldre utazók közül utasbiztosítást kötő honpolgárok aránya. Egy-egy jelentősebb káresemény felhívja ugyan a figyelmet a biztosítási védelem fontosságára, ugyanakkor hatása csak ideig-óráig tart, nem változtat a kialakult szokásokon. „A számok azt mutatják, hogy a kiutazók mintegy 30 százaléka köt biztosítást indulás előtt, s egyelőre ezt a platformok bővülése sem módosította jelentősen, noha folyamatos az eltolódás az online irányba"- összegez Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Az online felületeken megköthető utasbiztosítások egyre népszerűbbek, hiszen amellett, hogy megkötésük egyszerűbb, áruk – az egyszerűsített adminisztráció és kisebb költségek miatt – általánosságban  kedvezőbb, mint az offline biztosításoké. További előnyük, hogy mind az online felületen, mind az mobiltelefonon megköthető biztosítások még az országhatár átlépésekor is elindíthatók. Az UNION Biztosító fejlesztései nyomán A T-Mobile és a Vodafone ügyfelei már SMS-ben és okostelefon használatával is megköthetik utasbiztosításukat. „Tapasztalataink azt mutatják, hogy az online felületen szerződő ügyfeleink alaposabban tájékozódnak. A szerződést kötők közel fele inkább a magasabb limitekre kiterjedő utasbiztosítást köti meg."- értékel Bóna Katalin.

 

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások javítják a kiutazók védettségi arányát, az Union Biztosító is jelentős, közel 20 százalékos növekedést ért el ebben a szegmensben 2011-ben. A költségekre érzékenyebb kiutazók egyre inkább megelégednek azzal, amit a kártyájuk biztosítása tud, és beérik szerényebb védelemmel, míg korábban egyéni utasbiztosítást is kötöttek. Ugyanakkor az utóbbi évek kárbejelentési adatai szerint egyre nagyobb hányadban a bankkártyához köthető biztosításokhoz kapcsolódóan érkeznek bejelentések. Általában ezek a biztosítások alap szintű szolgáltatásokat tartalmaznak, ezért, utazáskor jó, ha szem előtt tartjuk az egyéni utasbiztosítás előnyeit. Vagyis azt, hogy ezen konstrukció esetében a védelem az utazás céljának megfelelően személyre szabható. „Az utasbiztosítások díja terén erős a verseny, annak további csökkenését korlátozza a forint árfolyamának kedvezőtlen irányú elmozdulása, hiszen a biztosításokhoz kapcsolódó kifizetendő kártételek költsége megnövekedett, ami az utasbiztosítások díjára is visszahat. Felelősen pedig nem csökkenthető a mögöttes szolgáltatások köre és értékhatára egy ésszerű limit alá, hiszen az a kiutazó számára idézne elő kedvezőtlen helyzetet" – véli az Union Biztosító szakembere.

 

Idei mérleg: több a személyi sérüléses baleset

 

Érdemes körültekintőnek lenni főként a nagyobb kockázattal járó utazási célnál – például síelésnél -, és megnézni, mire nyújt, és mire nem nyújt fedezetet egy utasbiztosítási konstrukció. Az utasbiztosítások nagy előnye az asszisztenciaszolgáltatás, amely azonnali segítségként, az utas anyanyelvén vehető igénybe. Az asszisztencia orvost küldhet, tolmácsol, ha szükséges, a megfelelő egészségügyi intézményhez irányít, hiszen az e szolgáltatást nyújtó nemzetközi hálózatoknak minden országban van helyismeretük.  „Általában elmondható, hogy a szervezett utazásoknál magasabb a védelem, mint egyéni kiutazásnál – adott esetben az utazásszervező helytállhat bizonyos problémák esetén -, míg erre a segítségre az egyéni utazók semmiképpen nem építhetnek"- emeli ki Bóna Katalin. „2011-ben kicsit magasabb kárhányadot tapasztaltunk, elsősorban a személyi sérüléssel járó balesetek magasabb száma és költségei miatt."

 

A legfontosabb fedezetbeli különbségeket mindig érdemes ellenőrizni; az egészségügyi és kórházi ellátás limitjeit, a mentős betegszállítás, felelősségbiztosítás, a poggyászbiztosítási limitek, és családtagokra vonatkozó fedezet meglétét, mértékét. Jó, ha az utazó tisztában van vele, hogy ezek a feltételek az utasbiztosítás által minden esetben adottak, míg az Európai Egészségbiztosítás Kártya (EEK) kiváltása csupán az állami egészségügyi ellátásokat fedezi. „Az egészségügyi ellátások költsége nekünk, magyar állampolgároknak gyakorlatilag átláthatatlan, azzal sem vagyunk tisztában, mennyibe kerül egy-egy esetben az ellátásunk itthon. Mivel e költségeket nem érzékeljük, azt sem tudjuk, mennyit kellene külföldön fizetnünk.. Eközben egy magán-egészségbiztosítással rendelkező osztrák állampolgár számára külföldre utazáskor is evidens, hogy tájékozódjon, a célországban biztosított-e egészségügyi ellátása. Az utasbiztosítás nyújtotta előnyök tudatosabb felhasználásához szemléletváltásra van szükség hazánkban, ez is része a felelősségteljes öngondoskodásnak. " – véli Bóna Katalin.

Így utazhat biztonságban:

 

1.         Mi az utazás célországa, mire lehet ott szüksége? A nyelvet beszéli-e?

2.         Ellenőrizze, rendelkezik-e bármilyen, bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással! 

3.         A kártyához kapcsolódó biztosítás milyen egészségügyi limitekkel bír?

4.         Van-e felelősségbiztosítási védelem?

5.         Elegendő-e ez a védelem az utazása céljától függően? (tájékozódhat az Union24.hu felületén)

6.         Gondolja át, milyen limitekre kell figyelnie!

7.         Az utasbiztosításhoz kapcsolódó info/assistance kártyája kéznél van-e?

8.         Mit vigyen magával a biztosítás érvényességét igazolandó?

9.         Iratait másolatban tartsa magánál!

Mennyit utaztunk tavaly?

 

2011 év első kilenc hónapjában a magyar lakosság külföldi utazásainak száma emelkedett, ugyanakkor összességében kevesebbet költöttünk külföldi utazásra – derül ki a KSH adataiból. A magyar állampolgárok 12,7 millió alkalommal utaztak, közel 40 millió napot töltöttek és 406 milliárd forintot költöttek el külföldi utazásaik során 2011 első három negyedévében. Az egynapos utak mindössze 31 százaléka, a többnapos utak 89 százaléka volt turisztikai célú. A nem turisztikai célú utak közül a vásárlás és a munkavégzés volt a jelentősebb arányú. A többnapos utak átlagos hossza 7,6 nap volt. Az egy napra látogatók kiadásaik kétharmadát élelmiszer, ital és egyéb árucikkek vásárlására, a több napra látogatók kiadásaik több mint felét szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások igénybevételére, illetve egyéb árucikkek vásárlására fordították külföldön. 2011 első három negyedévében nőtt az üzemanyag-vásárlás aránya az előző év azonos időszakához képest, különösen az egy napra látogatók esetében.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.