2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Üzleti eredmények a hazai középvállalatoknál HP technológiákkal Microsoft vagy vegyes operációs rendszer alapon

10 min read
  <p><span class="inline left"><a href="/node/1605"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hplogo.thumbnail.jpg" border="0" alt="HP" title="HP" width="100" height="83" /></a></span>Három magyar közepes vállalkozás mutatta be, milyen üzleti eredményeket értek el HP technológiák segítségével, illetve milyen technológiai kihívásokat oldottak meg. Noha három szervezet három különbözõ üzleti probléma megoldásához választotta a Hewlett-Packard megoldásait, mindannyian üzleti és mûködési sikereik alapjává tették azokat. </p><p> 

 

HPHárom magyar közepes vállalkozás mutatta be, milyen üzleti eredményeket értek el HP technológiák segítségével, illetve milyen technológiai kihívásokat oldottak meg. Noha három szervezet három különbözõ üzleti probléma megoldásához választotta a Hewlett-Packard megoldásait, mindannyian üzleti és mûködési sikereik alapjává tették azokat.

 

 

HPHárom magyar közepes vállalkozás mutatta be, milyen üzleti eredményeket értek el HP technológiák segítségével, illetve milyen technológiai kihívásokat oldottak meg. Noha három szervezet három különbözõ üzleti probléma megoldásához választotta a Hewlett-Packard megoldásait, mindannyian üzleti és mûködési sikereik alapjává tették azokat.

 

A Lufthansa Technik Budapest Kft, a Bács-Kiskun Megyei Kórház illetve a Borsod Volán Zrt. képviselõi esettanulmányaikban részletesen bemutatták, milyen megoldásokkal reagálhatnak a hazai intézmények,  közepes vállalkozások a változó üzleti, gazdasági igényekre.

S itt meg kell állni egy szóra. A HP következetesen a fennit cégeket kis vállalkozásoknak nevezi, ami elõtt az ember érthetetlenül áll. Ennek oka, hogy õk itthon is az amerikai nevezéktanhoz ragaszkodnak, ott bizony egy átlagos magyar nagyvállalat éppencsak súrolja a közepvállalkozás alsó határát… A bemutatott cégek közül az egyetem extré számítási igényvével emelkedik ki, holott dolgozói létszáma alapján az adott csoport kisvállakozás, a többiekrõl ez már nem mondható el. De e kis kitérõ után nézzük meg ki mit prezentált az adott témában.

Lufthansa Technik Budapest

A Lufthansa Technik Budapest Kft. 2000-ben alakult meg a Lufthansa Technik 85% és a Malév 15%-os közös vállalkozásaként. A Lufthansa Technik ma a világ legnagyobb repülõgép üzemeltetésre és karbantartásra szakosodott vállalkozása. Ennek tagjaként hozták létre a budapesti társaságot, melynek fõ profilja az Airbus 320 és a Boeing 737-es repülõgép család nagyjavítása. A cég 330 fõs alkalmazotti létszámával és 7 milliárd Ft-os éves árbevételével európai léptékkel mérve a kis és közepes vállalkozások kategóriájába tartozik.

Telephelye a Ferihegyi repülõtér, mely az európai és magyar légügyi hatóság, valamint a Lufthansa Technik szigorú minõségügyi elõírásainak megfelelõen mûködik. Majdnem századikként a napokban érkezett vissza Budapestre soron következõ tervezett nagyjavításra az a Lufthansa repülõgép, mely öt évvel ezelõtt, 2002 január közepén elsõként gördült be a hangárba. A vállalkozás sikeres, s a cégcsoporton belül elismerõ kitüntetésben részesült a németországi központ értékelése alapján úgy minõségi, mint üzleti szempontból egyaránt.

Mint Kendelényi János, a Lufthansa Technik Budapest Kft. informatikai igazgatója elmondta, az üzleti folyamatok specialitását a repülõgép iparra jellemzõ szigorú minõségi elõírások adják, melyek betartását a légügyi hatóságok folyamatosan ellenõrzik. Az áttekinthetõség és dokumentálás elsõ számú követelmény. A folyamatoknak olyanoknak kell lenniük, melyek képesek folyamatosan együtt változni a piac igényeivel is. Három lábon álló informatikai struktúra támogatja az üzleti folyamatokat. Az elsõ a homogén hardverkörnyezet, a második a homogén mûködési környezet, míg a harmadik a homogén alkalmazási környezet. Az elsõ lábat alkotó hardverkörnyezetet a HP szerverei biztosítják, a másodikat a Microsoft alkalmazásai, a harmadikat pedig az SAP R/3 vállalatirányítási rendszer. Az üzleti folyamatok informatikai támogatásának túlnyomó részét ma lokálisan telepített informatikai rendszer biztosítja, melynek felügyelete és üzemeltetése részben helyileg történik, részben kiszerzõdött.

Az informatikai költségek ésszerû szinten tartása nem egyszerû feladat, és mint a következõ példa mutatja a hazai lehetõségek kiaknázása erre lehetõséget nyújt. A példát a vállalkozás külföldön host-olt a SAP rendszer üzemeltetésének átgondolása illusztrálja. Mi történt? A költségek és elvárások elemzése és a követelmények megfogalmazása után a Delta Elektronik Kft-t kérték fel a részletes technológiai változatok és a pénzügyi konstrukció kidolgozására. A Delta Elektronik Kft. a Lufthansa Technik Budapest Kft. meglévõ szerverparkjának korábbi beszállítója és rendszermérnöki támogatója is egyben.

A javaslatok alapján merész technológiai váltás mellett döntött a cég vezetése, melyhez az ajánlott rugalmas pénzügyi konstrukció jó fedezetet biztosított. Ennek eredményeként a SAP rendszer ma 64-bites HP Integrity szervereken fut, Microsoft alapú operációs rendszer és adatbázis-kezelõ használatával. A SAN struktúrába szervezett EVA adattároló a meglévõ szerverpark adattárolási kapacitását is rugalmasan bõvíthetõvé tette. Az új hardver teljesítménye és mérete miatt már elhelyezhetõvé vált a helyi szerverszobában is. A 7×24 órás távoli rendszerfelügyelet az SAP alkalmazások felett továbbra is fennmaradt, de most egy hazai szolgáltatóval, az SAP rendszerek technológiai migrációját is irányító HostLogic-kal.

Milyen elõnyökkel járt még a váltás? A SAP rendszer üzemeltetése összességében 20%-kal kevesebbe kerül. A felhasználók számára riportok egy nagyságrenddel gyorsabban érhetõk el, három évig garanciális a leszállított infrastruktúra, boldog IT személyzet, mert korszerû eszközöket üzemeltethet, több rendelkezésre álló szabadidõ, mely az üzleti folyamatok hatékonyabb támogatására fordítható. (Azaz marad idõ tanulni és tovább fejlõdni, mert az élet nem áll meg…)

Bács-Kiskun Megyei Kórház

A Kórház Bács-Kiskun megye legnagyobb egészségügyi intézménye, s országos szinten is az elsõ tízbe tartozik, közel 150 éves múltra tekint vissza.  A 2006-ban még 1352 ágyas kórházban évente 60 ezer fekvõbeteget láttak el, míg a rendelõintézetben az éves betegforgalom megközelítette a másfél milliót. A betegek gyógyulásáért 1900 fõ dolgozik az Intézményben.

A Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és a kecskeméti egészségügyi szakképzés oktatókórháza, a szegedi diplomás ápolóképzés gyakorlóhelye. 1994 óta az Egészségfejlesztõ Kórház nemzetközi hálózatának tagja. Dinamikusan fejlõdõ egészségügyi intézmény, saját erõbõl, sikeres pályázatok, céltámogatások segítségével bõvítette és bõvíti diagnosztikai illetve terápiás lehetõségeit, fizetõképessége folyamatos megtartása mellett.

A korszerû egészségügyi ellátást jól felszerelt diagnosztikai háttér, megújult mûtõk, számos csúcsminõségû berendezés segíti. A Megyei Kórház 2005 évben elnyerte a "Kiváló Kórház" címet az Egészségügyi Minisztériumtól, 2004-ben az Év Kórháza lett. Internetes lakossági szavazásokon az elmúlt években az orvos-szakmai és ápolási tevékenységben az elsõk között végzett.

 A kecskeméti Megyei Kórház és a háziorvosok között több éve mûködik egy elektronikus kommunikációs kapcsolat. A rendszert 1998-ban helyezték üzembe, azóta teszi lehetõvé a betegdokumentációk elektronikus letöltését telefonvonalon keresztül. A háziorvosok folyamatosan tájékozódnak betegeik az intézményben történõ egészségügyi ellátásáról. A kor követelményeinek megfelelõen 2007 évtõl a telefonvonalon történõ adattovábbítást felváltotta egy korszerû OTP (One Time Password) technológián alapuló rendszer, melyhez elengedhetetlen a felhasználói adatok biztonságos tárolása és a magas rendelkezésre állás.  Mint Hegedûs Iván, a Bács-Kiskun Megyei Kórház gazdasági igazgatója és Fekete Béla informatikai osztályvezetõ elõadásából megtudtuk, a kommunikációs rendszer megújításában nagy szerepet kapott a HP SAN EVA tároló. A kiépítésben a redundancia növelésével törekedtek a lehetõ legnagyobb rendelkezésre állásra, így a SAN minden eleme megkettõzött. A háziorvos és  a kórház érdekei mellett a legfontosabb, hogy a betegek számára is kétségtelen elõnyök jelentkeznek: ?         elkerülhetõk a párhuzamos vizsgálatok ?         elkerülhetõk a felesleges várakozások ?         a gyógyításuk a lehetõ legpontosabb és legteljesebb információk alapján történik. A digitális képalkotó rendszerekhez kapcsolódó PACS alkalmazások háttértár igényét ugyancsak a HP EVA fedezi. Terveik szerint az Intézményben az eddig használt hagyományos RTG leletezési technikákat felváltja egy új számítógéppel támogatott leletezési rendszer. A gyors adatelérés mellet gondoskodni kellett olyan technológiáról is, amely költséghatékonyan biztosítja az adatok tárolását és visszaállítását – akár 30 évre is. Ezt a problémát a virtualizációs technológiát kiegészítve a HP FSE megoldásával kezelik: a diszkpolcok tárkapacitását kiterjesztik a szalagos egységekre, melyekben WORM kazettákat helyeznek el.

Sikeres szerverkonszolidáció és migráció a Borsod Volán Zrt-nél

A Borsod Volán Zrt, az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító vidéki Volán társaság járatai 356 települést kötnek össze. A vállalat 511 autóbusza 2006-ban 65.490.000 utast szállított. Ekkora forgalom mellett elengedhetetlen az üzleti folyamatok támogatása korszerû, gyors és megbízható informatikai rendszerekkel.

Simkó Zoltán, a Borsod Volán ZRt. informatikai osztályvezetõje elmondta: a cég 2000 óta használja az akkor még Volán Elektronika – jelenleg már LIBRA Szoftver Zrt. – ORACLE alapú LIBRA6i rendszerét. Az akkori hardvert, majd az azt követõ bõvítéseket is a HP üzleti partnere, a Profitexpert Kft. szállította. A 7.3 verziójú ORACLE alapú vállalatirányítási rendszer kezdetben 6 db ügyviteli (pénzügyi-, számviteli tevékenységet támogató) modullal indult, majd a szakma-specifikus szakértõi rendszereivel fokozatosan a közlekedési cég majdnem minden üzleti területét lefedte. A feladatok bõvülésével párhuzamosan nõtt a felhasználószám  (jelenleg már 120),  illetve ezzel párhuzamosan az informatikai rendszerrel kapcsolatos mûködési stabilitás és megbízhatósági elvárás is. Ezeknek az igényeknek megfelelõen 2005 végére a vállalatirányítási rendszer már 14 modulból állt. A két, közel azonos kiépítésû szerver és a teljesen azonos tároló rendszerek egyrészt lehetõvé tették a feladatok (tranzakciós szerver – lekérdezõ szerver) megosztását, másrészt egymás tartalékaként is funkcionáltak.

A konfigurációk bõvítése minden esetben tudatos mérlegelés után történt, a hosszú távú növekedést és alkalmazkodási igényeket szem elõtt tartva. Így az utolsó tároló konszolidáció már olyan nyílt rendszerû tárolókkal történt, melyek a tervezett szerver cserét is lehetõvé tették.

A migrációs projekt során 2006 õszén a HP AlphaServerek helyére 64 bites, Itanium alapú HP Integrity szerverek kerültek, ezek vették át az adatbázis szerver és tartalék szerver szerepet.

Simkó Zoltán hozzátette: a migrációval egy idõben újabb géptermet alakítottak ki és a rendszer hibatûrését az éles és a tartalék rendszer, illetve a 2 db tároló fizikailag távoli elhelyezésével fokozták. Az egységes, megfelelõ tartalékokkal és háttér kapacitásokkal rendelkezõ szerverpark alapvetõ célja a cég üzleti folyamatainak on-line kiszolgálása, mely magas rendelkezésre állást és egyszerû menedzselhetõséget is biztosít.

HP Integrity szerverek az ELTE-n

Az ELTE Szerves Kémiai Tanszékén folytatott egyes kutatások rendkívül sok számítás elvégzését teszik szükségessé. Az Egyetem az egyre növekvõ igények folyamatos kielégítése érdekében folyamatosan bõvíti a rendelkezésre álló kapacitást.

Farkas Ödön, az Eötvös Lóránd Egyetem egyetemi docense szerint a beszerzések elõtt a lehetséges jelöltek közül a legtöbbször használt alkalmazással, a Gaussian-nel végzett tesztelés eredményeinek figyelembevételével szoktak választani. A Gaussian ugyanis jól kihasználja a többprocesszoros gépekben rejlõ teljesítményt. Teszteredményeik alapján az utóbbi években HP Integrity szerverekkel bõvítették számítógépparkjukat.

Méréseik azt is igazolták, hogy az Intel új (Montecito) Itanium 2-es processzora jelentõsen javította a szerverek terhelhetõségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük