Gyászmisével emlékeztek elhunyt vallási vezetőjükre a magyarországi kopt keresztény egyház tagjai a III. Senuda által tavaly felszentelt budapesti templomukban, a szertartáson az egyiptomi nagykövetség képviselői is jelen voltak  – mondták a XVIII. kerületi templom előtt vasárnap az MTI-nek feketébe öltözött egyháztagok.

Gyászmisével emlékeztek elhunyt vallási vezetőjükre a magyarországi kopt keresztény egyház tagjai a III. Senuda által tavaly felszentelt budapesti templomukban, a szertartáson az egyiptomi nagykövetség képviselői is jelen voltak  – mondták a XVIII. kerületi templom előtt vasárnap az MTI-nek feketébe öltözött egyháztagok.

    A Magyarországi Kopt Ortodox Egyház tagjai elmondták, hogy szombat este értesültek keresztény közösségük vezetőjének haláláról, ezért reggel az egyházközösség Budapesten élő tagjai közösen emlékeztek meg az egyiptomi egyházi szóhasználatban kopt pápának nevezett III. Senudáról, akit 88 éves korában, Egyiptomban ért a halál.
    Az egyházközösség tagjai szóltak arról, hogy anyaországuk nagykövetségének vezetői is jelen voltak a szertartáson, és a jövő hét folyamán gyertyagyújtással, jövő vasárnap pedig szentmisével emlékeznek vezetőjükre, Alexandria pápájára és Szent Márk evangélista Apostoli Katedrájának 117. patriarchájára.
    A tavaly felszentelt templom előtt vasárnap délben mintegy harminc férfi, nő és gyermek, a kopt keresztény közösség tagjai álltak, míg a három oltáros templomban többen imádkoztak.
    A XVIII. Kerületi Selmecbánya úton újonnan épített, Istennek Szülője, Szentséges Szűz Mária és Mihály arkangyal tiszteletére emelt templomot – amely a kopt egyház első magyarországi temploma – tavaly augusztus 21-én több száz hívő jelenlétében szentelte fel III. Senuda az egyház püspökeivel.
    A mintegy nyolcmillió tagot számláló, a hagyomány szerint Szent Márk, Alexandria püspöke által alapított keresztény egyház vezetője tavaly, Szent István ünnepe alkalmából a kormány meghívására érkezett Magyarországra.  
A főpapot fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök, az Országházban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, tárgyalásokat folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. A kopt egyházfőt a Pázmány Péter Katolikus
Egyetem díszdoktorává avatták.
    Az Egyiptomban 88 éves korában elhunyt, történész végzettségű egyházi vezetőt 1971-ben választották pápává. Az akkori hatalom 1981 és 1985 között száműzte, kolostorba vonult vissza. III. Senuda részt vett a közéletben, az Egyiptomot érintő kérdésekben sokszor adott hangot markáns véleményének. A kopt egyházban ökumenikus nyitást valósított meg, a keleti ortodoxia képviselői mellett 2000-ben találkozott II. János Pál pápával is. Magyarországon 1996-ban járt először, szerzetesként látogatott Pannonhalmára.
    Az egyházakról szóló törvény alapján a kopt közösség Magyarországon elismert egyházként működik.
    Magyarország kormánya megrendüléssel értesült III. Senuda kopt egyházfő haláláról – közölte a miniszterelnök sajtóstábja vasárnap az MTI-vel.
    A közleményben felidézték, kapcsolatainkat erősítette, hogy Magyarország kezdeményezésére az Európai Unió elítélte az egyiptomi keresztények elleni támadásokat, illetve a magyar turistákat szállító egyik autóbusz tavaly novemberi hurghadai tragikus balesete után a kopt templomokban megemlékeztek az áldozatokról.
    Hani Azíz, az egyházi vezető politikai tanácsadójának közlése szerint III. Senuda halálát "egészségi problémák és hajlott kora" okozta. 

  
MTI Foto:Soós Lajos

bla \ bri

MTI 2012. március 18., vasárnap 14:40

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük