2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Változtak a fizetési kedvezmények szabályai

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/28908"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/adoz.thumbnail.jpg" border="0" width="85" height="100" /></a></span>2012 január 1-jétől változtak egyes, a fizetési kedvezményi eljárásokat érintő szabályok - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

2012 január 1-jétől változtak egyes, a fizetési kedvezményi eljárásokat érintő szabályok – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

2012 január 1-jétől változtak egyes, a fizetési kedvezményi eljárásokat érintő szabályok – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

    Az egyik változás, hogy a fizetési kedvezményre vonatkozó elsőfokú adóigazgatási eljárás illetéke az illetéktörvény változása miatt az eddigi 2.200 forintról 3.000 forintra emelkedik.
    Az adók módjára behajtandó köztartozásokra továbbra sem engedélyezhet az adóhatóság fizetési könnyítést, és a tartozást továbbra sem mérsékelheti, illetve – a szabálysértési helyszíni bírság kivételével – nem minősítheti behajthatatlannak az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerint. A jogszabály azonban új szabályokkal egészült ki, amelyek a behajtást kérő hatáskörébe telepítik a kérelem elbírálását, emellett egyértelműen meghatározzák a behajtást kérő és az adóhatóság közötti hatásköri megoszlást és a követendő eljárási rendet.
    Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti csoportos adóalanyok számára a csoportos adóalanyiság időszakában nem engedélyezhető fizetési könnyítés és mérséklés az Art. módosulása nyomán.
    Fizetési könnyítési és adómérséklési tárgyú kérelmüket kizárólag elektronikus úton nyújthatják be meghatározott adózók, így például a munkáltatók, a kifizetők, az állami foglalkoztatási szervek, a Magyarországon bejegyzett egyházak vagy akik szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztatnak.

ebz \ gpp

MTI 2012. január 2., hétfő 17:35

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.