Varázslatos parfümök és a kávé titokzatos illatvilága
5 perc olvasásEgy illat felidézheti legkellemesebb emlékeinket: az első randevút vagy az első közös kávézás élményét. Az illatok megalkotása – tartozzanak bár egy asszonyhoz vagy egy csésze kávéhoz – szakértőt követel. A NESPRESSO ezúttal Kelet-Európa egyetlen hivatalos „orrát", Zólyomi Zsolt parfümőrt kérte fel kalauznak az illatok világának felfedezéséhez.
Egy illat felidézheti legkellemesebb emlékeinket: az első randevút vagy az első közös kávézás élményét. Az illatok megalkotása – tartozzanak bár egy asszonyhoz vagy egy csésze kávéhoz – szakértőt követel. A NESPRESSO ezúttal Kelet-Európa egyetlen hivatalos „orrát", Zólyomi Zsolt parfümőrt kérte fel kalauznak az illatok világának felfedezéséhez.
Emlékek születnek…
Az első „parfümöt" Johann Maria Farina alkotta 1709-ben. A híressé vált „szagász" találmányát 1714-ben „Eau de Cologne"-nak, kölnivíznek keresztelte el, a szó azóta a hétköznapi nyelv része lett. 1837-ben Farina cége már Viktória királynőnek, valamint további 50 udvarnak is szállította a „kölnit".
A cégben ma már a nyolcadik generáció dolgozik – ugyanott. A parfümkészítők világa zárt, nem szívesen nevelik saját konkurenciájukat. Zólyomi Zsolt azon 12 szerencsés közé tartozik, akik a világhírű versailles-i iskola évfolyamán tanulhattak meg bánni az illatokkal – és az emlékekkel.
Amikor nagymamám ódon ruhásszekrényének illatára gondolok, rekonstruálni tudom, és fordítva: ha az illatot olyan embernek mutatom meg, akinek volt ódon ruhásszekrénye, évtizedes emlékeket tudok visszaidézni. Franciaországban egy idősotthonban egy 103 éves bácsinak olyan illatot sikerült mutatnom, melyet négyéves korában érzett utoljára: tökéletesen beazonosította – meséli Zsolt.
A kávézás örömének elengedhetetlen része az illat élvezete. Érzékeink közül a szaglás képes leginkább emlékeket idézni bennünk, távoli helyekre és időkbe szállhatunk segítségével. Újra átélhetjük a szerelem, az öröm, a fiatalság érzését.
A kávébab leszedésétől hosszú út vezet a csészében gőzölgő zamatos italig. A NESPRESSO a folyamatot – és így a kávéfogyasztást – egyedülálló megoldással forradalmasította. A kapszulákba adagolt prémium kávéhoz csúcstechnológiájú kávégépeket fejlesztett, így zárt rendszerben jutunk el a minőségi őrleménytől a gőzölgő eszpresszóig vagy hosszúkávéig. A kapszula tartalma nem érintkezik levegővel sem az őrlés, sem a csomagolás, sem a tárolás során, így a Nespresso kávék fogyasztásig őrzik eredeti, összetett, markáns zamatukat.
Az illatok íze…
Ahogy a kávé aromája is számos alkotóelemből áll, a parfümök is bonyolult illatkeverékből tevődnek össze. A parfümről alkotott első benyomás sohasem pontos: az illat három fázisban fejti ki teljes hatását: a „jegyek" rafinált és végletekig kiegyensúlyozott összhatása tökéletes.
Egy átlagember egymás után legfeljebb négy-öt illatot tud megkülönböztetni. Zólyomi Zsolt 90-100 illatot is képes elemezni, megjegyezni. Évtizedekig. Egy illat azonosításához elég egyetlen határozott szippantás – ha tovább próbálkozunk, az eredmény nem lesz jobb, csak az orrunk fárad el.
A kávé illata igen erőteljes, így a parfüm-kereskedelemben hibásan használják a kávébabot "orrpihentetésre". Így egy parfümőr nem is kávézhat sokat, ám engem – mivel a kávé illata gyermekkorom óta hatással van rám – ma is az "orromnál fogva vezet" egy finom, gőzölgő fekete illata – mondta el Zólyomi Zsolt.
A jó kávé kóstolása minden érzékszervünket érinti: a krémes fekete ital látványa, a csésze tapintása, az illat, az íz egyaránt elbűvöl. Bár nyelvünk csak a négy alap ízt érzi (édes, sós, savanyú, keserű), orrunk a kávéban található 900 aromát egyetlen emlékké, érzéssé keveri össze.
Parfüm és kávé
2010. Február 18-án Zólyomi Zsolt kalauzolásával az érdeklődők betekintést nyerhettek az illatok színes világába, és a NESPRESSO kávékínálatából két íz kapcsán megismerkedhettek a kávé és a parfümök közötti párhuzamokkal is.
A Rosabaya de Colombia gyöngyházrózsaszín kapszulája különleges illatú kávét rejt: a piros gyümölcsökből készült lekvárok aromáit boros ízekkel vegyíti. Az egyes fajták elkülönített pörkölése a gyümölcsös íz-jegyeket és a savasságot hangsúlyozza.
A Livanto közepes pörkölése telt, kiegyensúlyozott illatot eredményez: a pörkölőből frissen kikerült kávé karamellizált, pirított illatát enyhe gyümölcsaromával fűszerezi.
A luxus „gourmandise" világában fontos, hogy az alapanyagok természetesek és jó minőségűek legyenek, enélkül el sem kezdődhet a munka. A tömegparfüm és a luxusparfüm közötti különbség a „tömegkávék" és a NESPRESSO viszonyához hasonlítható.
A luxusparfüm alapanyagait adó egzotikus virágok – éppúgy, mint a NESPRESSO különleges aromái – egész más dimenzióba helyezik az illat élvezetét. A világ legjobb termőhelyeinek adottságai és a legszebb évjáratok együttesen alkotják azokat a „Grand Cru"-ket, amelyekkel különleges élmény találkozni, bármelyik típust választjuk a jó kávéitalok vagy parfümök közül.
A jó kávé illata – a parfümökhöz hasonlóan – a legtöbbször cuvée, azaz tapasztalt aroma-mesterek által az alaparomákból összeállított élvezetes keverék, és önmagában is bonyolult, komplex illat. A különböző kontinensek termőhelyeinek talaja és mikroklímája mesebeli zamatot képes a kávégőzbe varázsolni, legyen az a jázmin, a narancsvirág vagy karamellizált mogyoró finom aromája – tette hozzá Zólyomi Zsolt.