Az iPod Touch és az iPhone után az iPad sem mentes már a vírusoktól: a Panda szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy az egyre népszerű eszközök könnyen támadások célpontjává válhatnak.

 

Az iPod Touch és az iPhone után az iPad sem mentes már a vírusoktól: a Panda szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy az egyre népszerű eszközök könnyen támadások célpontjává válhatnak.

A hihetetlenül népszerű iPad – az RBC Capital elemzőcég adatai szerint heti 200 ezer darabot adnak el belőle – sem „vírusmentes": a Panda Security szakemberei szerint a vírusírók megtalálták a módját, hogy kártevőt juttassanak az amúgy meglehetősen nehezen hozzáférhető rendszerbe.

– Tavaly már adtunk ki figyelmeztetést arról, hogy egy bizonyos iPhone/Eeeki nevű féreg bejuthat a feltört iPhone-okba, vagyis a technológia már adott – kommentálta a hírt Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Mivel az iPhone és az iPad operációs rendszere közös, nem nehéz kitalálni, mi következik most.

A szakemberek szerint mindez annak ellenére történt, hogy az Apple egy zárt rendszert alkotott: perifériák csatlakoztatására nincs lehetőség, és a szoftverek telepítése is csak a gyártó saját App Store-jából engedélyezett.

– Nyilván nem arról szól a történet, hogy az iPadok tömegesen fertőződnek meg az elkövetkezendő hetekben – tette hozzá Sándor Zsolt. – Egyelőre még amúgy is csak a feltört példányokról van szó. Itt igazából a trendek az érdekesek: hiába a zárt rendszer, a kiberbűnözők mindig megtalálják a módját, hogy valahogy bejuttassák a kártevőiket. Ráadásul az Apple termékei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyanok körében, akik csak használják az ilyen „kütyüket", de nem értenek hozzá igazán. Így minél többen használják például az iPadeket, annál nagyobb értéket fog képviselni a kártevők létrehozóinak szempontjából ez a piac; és minél kevesebb a szakértelem felhasználói részről, annál könnyebb dolga lesz a vírusoknak.

A fertőzést bemutató videó elérhető: http://vimeo.com/12746363

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük