2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VisegRock ötödször!

4 perc olvasás

5viseg.jpg Ha június első hétvégéje, akkor VisegRock. 2014 nyara óta immár ötödször dübörögnek föl a gitárok a Visegrádi hegy és a Duna part tőszomszédságában.  Az idei – akár jubileumi is lehetne – felhozatal sem marad el a korábbiaktól, a hagyománnyá vált vadhúsfőző- és kóstoló verseny mellett sztárfellépők gondoskodnak a kulturált, kellemes kikapcsolódásról.

 

Sorban az ötödik VisegRock fesztivál akár jubilálhatna is. Ám a szervezők – miként eddig is – a hangzatos szólamok helyett a hangszerekre és a megszólalásra helyezik a hangsúlyt, így a fél évtizedes leltár eredményeként a megméretésnél egyszer sem találtattak könnyűnek. Gyors visszaemlékezés: amíg a 2014-es indulást követő két évad főműsorában a három egykori Fekete Bárány zenekar (Hobo, P. Mobil, Beatrice) hozta extázisba az egybegyűlteket, (lásd: https://euroastra.hu/nivos-rendezvennyel-gyarapodik-a-magyarorszagi-fesztivalok-sora és https://euroastra.hu/iden-masodszor-startol-a-visegrock) addig tavaly egy másik ikon, a Skorpió emblematikus dalaira tombolhatott a nagyérdemű. (lásd: https://euroastra.hu/iden-masodszor-startol-a-visegrock) És mindez gyönyörű környezetben, kulturált körülmények között. Minden eddigi, valamint reménybeli és jövőbeli támogatásért óriási köszönet illeti Visegrád önkormányzatát!

 

Érdemes tehát készülődni a 2018. június 8.- 9. hétvégéjére, amelyből már a pénteki nyitó buli is izgalmasnak ígérkezik. Fél hatkor a pszichedelikus rock és a blues jegyében a Blues Revolver nyit tüzet a fesztiválozókra, ígéretük szerint – többek között – olyan előadóktól idézve, mint a Doors, vagy Jimi Hendrix. A műfajnál maradva 19 órától Hendrix magyar helytartójának leghűségesebb követői és követei veszik át a stafétát illetve a színpadot. A fesztivál házigazdájának számító Tűzkerék xT. zenekar immár több mint huszonöt éve lépked Radics Béla nyomdokain, és ápolja örökségét. Este kilenc órakor Vörös István és kiváló kísérő csapata csap a húrok közé, szólópályájának legfontosabb dalain túl persze a jól ismert Prognózis dalok sem maradhatnak el. Pisti márciusi teltházas, MOM Kultúrházbeli koncertjének sikerét most Visegrádon szeretné megismételni. A nap záróakkordjai egy kiváló tribute-formációtól a Stoned – 100 % Rolling Stones elnevezésű bandától fognak felcsendülni. Öt évtized talán legnagyobb hatású rock zenekarának magyar megfelelője 23 órától hitelesen és mély profizmussal idézi fel a brit veterán formáció legkiválóbb rock-, illetve blues dalait.

 

A szombati nap a vadhúsfőző verseny eredményhirdetésével kezdődik 16 órakor, majd egy óra múlva a Southern Blues Project ismét a blues világába kalauzolja a jóllakott nézősereget. Onnan egy tapodtat sem kell mozdulni, hiszen este 6 órától hazánk egyik legnagyobb blues figurája Fekete Jenő  és triója fog egy hatalmasat muzsikálni. Az ismert és kiváló virtuóz muzsikus a nyolcvanas évektől kezdve népszerűsíti az amerikai zene gyökereit. Fél nyolctól már a fiatal és nem kevésbé tehetséges Ozone Mama a hangulatfelelős, amely az eddigi tapasztalatok alapján e feladatot kitűnőre oldotta meg. A klasszikus rock gyökereiből táplálkozó, ám modern rockzenét zászlajára tűző banda a hazai pályán túl külföldön is nagy népszerűségnek örvend. A fő műsoridőben színpadra lépő Piramist nem kell bemutatni. A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar formációja ma is ugyanazon lelkesedéssel és energiával tolja az általa írt klasszikusokat. Ők 21 órától veszik birokba a színpadot és addig el sem hagyják azt, amíg le nem váltja őket a Tom White and the Mad Circus nevezetű formáció (23 óra), amely hamisítatlan rockabilly hangulattal vezeti az egész hétvégén felgyülemlett blues-rock feszültséget.

 

Minden érdeklődőt, aki szereti a vadhúst és a blues-rock zenét, szeretettel vár a VisegRock 5., amely mára valóságos brand lett.

 

  1. június 8-9.
  2. VisegRock

 

http://www.visegrad.hu

https://hu-hu.facebook.com/visegrock

 

Lantai József    

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.