2022.05.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Visszakozott az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három beterjesztője a tiltakozás hatására

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53415"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kamion_0.thumbnail.png" border="0" width="97" height="100" /></a></span>Visszakozott szerdán az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három republikánus társbeterjesztője, miután a készülő jogszabályok ellen tiltakozva a Wikipedia és több ezer más online szolgáltató felfüggesztette tevékenységét.

Visszakozott szerdán az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három republikánus társbeterjesztője, miután a készülő jogszabályok ellen tiltakozva a Wikipedia és több ezer más online szolgáltató felfüggesztette tevékenységét.

Visszakozott szerdán az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három republikánus társbeterjesztője, miután a készülő jogszabályok ellen tiltakozva a Wikipedia és több ezer más online szolgáltató felfüggesztette tevékenységét.

    A kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabály-tervezettel a képviselőház foglalkozik, az intellektuális tulajdon védelmét célzó PIPA (Protect Intellectual Property Act) pedig tavaly megkapta a szenátus jogi bizottságának egyöntetű támogatását.
    Marc Rubio szenátor a PIPA, Lee Terry és Ben Quayle képviselő pedig a SOPA beterjesztőinek listájáról vetette le a nevét. Rubio a Facebook-on közzétett közleményében kifogásolta, hogy szabályozás túlságosan nagy beleszólást engedélyezne a szövetségi kormánynak az internet ügyeibe és a szolgáltatók "jogos" aggályaira hivatkozva felszólította Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség vezetőjét, hogy vegye le a napirendről az ügyben a jövő keddre kitűzött próbaszavazást. Hat republikánus szenátor már korábban ugyanezt sürgette Reidtől.
    A részvevői által történelem eddigi legnagyobb internetes tiltakozásának mondott internetes szolgáltatók szerint a tervezett szabályozás túlságosan általános rendelkezései az online tartalmak cenzúrázásához és ahhoz vezethet, hogy több weboldal kénytelen lesz bezárni.(A sztrájkban való részvételüket hivatalosan is regisztrált cégek listája a http://www.sopastrike.com oldalon olvasható, a híradások szerint a számuk mintegy 10 ezer lehet.)
     A készülő szabályozás mögött felsorakoztak a hollywoodi filmstúdiók és a zenemű-forgalmazó cégek, és támogatja azt a kereskedelmi kamara is mert megítélésük szerint szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.
    Rubio szenátor visszakozásával a PIPA-nak így is 39 támogatója maradt, Terry és Qayle visszalépése után a SOPA előterjesztői listáján még mindig 29 képviselő neve szerepel. Lamar Smith, a képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke viszont szerdán kijelentette: nem bátortalanítják el a bírálatok és a törvénytervezet a jövő hónapban a bizottság elé kerül. John Boehner republikánus házelnök viszont úgy nyilatkozott, hogy arról a képviselők plenáris ülésen aligha fognak egyhamar szavazni, mert nem alakult ki az ehhez szükséges egyetértés.
    A SOPA (az egyszerűség kedvéért a két készülő jogszabályt közösen gyakran ezen a  néven szokták emlegetni) a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítését kívánja felszámolni, egyebek mellett azáltal, hogy kötelezné az amerikai internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek ilyeneket illegálisan, az amerikai szerzői jog megsértésével kínálnak. A törvény növelné az igazságügyi miniszter jogkörét is.
    A Fehér Ház a jelenleg tervezettnél szűkebb és célzottabb jogszabály kidolgozásában működne együtt a törvényhozókkal, a kormány ugyanis nem szeretné, ha az új jogszabály megnehezítené a törvényesen működő vállalkozás, köztük az újonnan indult online cégek tevékenységét. A Fehér Ház szakértői szerint a jogalkotóknak konzultálniuk kellene az érintett online szolgáltatók részvényeseivel.
     Az amerikai kormánynak egyébként már 2010 óta jogában áll lefoglalni az olyan egyesült államokbeli domaineket, amelyekről feltételezhető, hogy internetes kalózkodás eszközei, s eddig több száz alkalommal élt is ezzel az eszközzel.

 Pogár Demeter

kpd \ khg

MTI 2012. január 18., szerda 23:43

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.