2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vitatott maláriaterápiát alkalmaztak intézeti gyerekeken Bécsben az 1960-as években

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57870"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_508.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Malária kórokozóval  fertőztek meg intézeti gyerekeket pszichiátriai terápiás módszerként az 1960-as években Bécsben egy volt növendék állítása szerint.</p> <p> 

images 508.thumbnailMalária kórokozóval  fertőztek meg intézeti gyerekeket pszichiátriai terápiás módszerként az 1960-as években Bécsben egy volt növendék állítása szerint.

 

images 508.thumbnailMalária kórokozóval  fertőztek meg intézeti gyerekeket pszichiátriai terápiás módszerként az 1960-as években Bécsben egy volt növendék állítása szerint.

 

    A ma 63 éves Wilhelm J. az ORF közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta, 16 éves korában a bécsi egyetem pszichiátriai intézetében egy hónapon át úgynevezett "maláriakúrát" kapott, miután pszichés betegséget állapítottak meg nála. Az oltás után két héten át 42 fokos láza volt.

    A riport után egy másik volt növendék is megkereste a rádiót, azt állítva, hogy 1961-ben őt is beoltották a kórokozóval.

    Az egyetemi klinika egy volt munkatársa a rádiónak azt mondta, valóban alkalmaztak "lázkúrákat" az intézetben az 1960-as közepén is, annak ellenére, hogy az a tudomány akkori állása szerint már meghaladott módszer volt.

    A "maláriakúrát" Julius Wagner-Jauregg találta fel a szifilisz kezelésére, és 1927-ben Nobel-díjat kapott érte. A kezelés célja az volt, hogy a láz megölje a szifilisz kórokozóját. Hogy a szervezetbe juttatott maláriavírust kordában tartsák, a betegnek eközben kinint adtak. A későbbi években pszichiátriai kezelésként is alkalmazták a kúrát.

    1964-ben, Wilhelm J. esetének idején már mindenképpen elavult módszer volt – mondta az intézet egykori munkatársa, Bernd Küfferle. Küfferle feltételezése szerint páciensekben akarták életben tartani a vírust, hogy a kórháznak legyen belőle.

    Wilhelm J. úgy véli, a klinikai diagnózis nem állta meg a helyét, és valójában meg akarták büntetni őt, amiért haza akart menni. Mint mondta, nem védekezett, mert megfenyegették, hogy a zárt osztályra utalják és lekötözik. Elmondása szerint még évtizedekkel később is lázrohamai voltak. Ezt egy osztrák szakértő kétségesnek tartja.

    Az eset súlyát növeli, hogy az elmúlt mintegy egy évben több intézeti bántalmazási és szexuális visszaélési ügy is napvilágra került a korábbi évtizedekből Bécsben.

    A bécsi nevelőintézeti visszaélések feltárására létrejött bizottság vizsgálatot indított az ügyben. Michael Häupl bécsi polgármester kijelentette, megpróbálnak kártalanítani mindenkit, akiről bebizonyosodik, hogy ilyen kezelésnek vetették alá. Hangsúlyozta, elsőként tisztázni kell, hogy valóban történtek-e ilyen esetek. Häupl szerint azt is tisztázni kell, hogy akkor bűntényről, vagy pedig elavult kezelési módszerről volt-e szó.

 

kpk \ ksb

 

MTI 2012. február 7., kedd 20:31

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.