1. Büki Gyógyfürdő bejárata1. Büki Gyógyfürdő bejárata

Sorozatunk negyedik részében az 1969-ben indult Büki Gyógyfürdővel – fürdőkultúránk egyik zászlóshajójával – foglalkozunk nemcsak a jelen, hanem a nagy ívű fejlesztési tervek szempontjából. A gyógykezelés, a beruházások, a működés fegyelmet követelő orvosi felügyelete jól hat a látogatók egészségére és a forgalomra. Még egy-két év és elérik az évi 1 millió látogatót. Lehet, hogy itt találták fel a Medical Wellness-t?

 1. Büki Gyógyfürdő bejárata1. Büki Gyógyfürdő bejárata

Sorozatunk negyedik részében az 1969-ben indult Büki Gyógyfürdővel – fürdőkultúránk egyik zászlóshajójával – foglalkozunk nemcsak a jelen, hanem a nagy ívű fejlesztési tervek szempontjából. A gyógykezelés, a beruházások, a működés fegyelmet követelő orvosi felügyelete jól hat a látogatók egészségére és a forgalomra. Még egy-két év és elérik az évi 1 millió látogatót. Lehet, hogy itt találták fel a Medical Wellness-t?

2. Külső gyógymedence2. Külső gyógymedenceA 14 hektáron elterülő parkban 5100 m2 vízfelülettel 27 medence és szervezett gyógyászati, wellness és élményfürdő szolgáltatások állnak a Bükön – sok szállodában és kempingben – pihenők és a nagy hullámokban érkező egy napos látogatók rendelkezésére. A gyógy- és strandfürdő valamint az un. rekreációs park, vagy élményfürdő a megfelelő átjárhatóságot egyszerűen biztosító külön beléptető rendszerrel bír. 

3. Itt járunk aqua-fittneszt3. Itt járunk aqua-fittnesztA fürdő területen a gyógykezelések, masszázs, aqua-fitness és társai, gyógyvíz medencék érhetők el, a rekreációs parkban a családi szórakozást nyújtó víz-technikák, a sodrófolyó, pezsgő medencék, vízsugár masszázs és egy elkülönült területen a szaunavilág található. A kb. 25 férőhelyes szaunavilág az én szememben maga a tökéletesség. Nemcsak jól megtervezett, hanem a higiénia teljes megkövetelésével, és valamennyi szaunázáshoz szükséges elem meglétével bír.

4. Kettő a 27 medencéből4. Kettő a 27 medencébőlMás fürdők kevésbé sikeres próbálkozásait látva gyakran javaslom a büki üzemlátogatást. A szaunák csak pucéran (kapott, vagy vitt fürdőlepedővel) és papucs nélkül látogathatók. Így a bacillus-farm nagy része kint marad. A finn típusúakhoz hideg merülő medence az infra-szaunához a mélyen nyitott pórusok miatt langyos-meleg zuhany, mindkettőhöz fedett és nyitott pihenő hely áll rendelkezésre.

5. Belső gyógymedence5. Belső gyógymedenceA fejlesztési terveket hosszas tervezés előzte meg. Felismerték, hogy a szűk keresztmetszetet a fedett és pihenő területek jelentik. Bizonyos kapacitások, így pl a szauna – kevés. A struktúra is átalakítást kíván, gyógyítás színvonalának emelése mellett a családi fürdőzés kerül a figyelem középpontjába.

6. Az üzemvezető magyaráz6. Az üzemvezető magyaráz Ez év augusztus 15-én került aláírásra a szerződés a Regionális Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel és az alábbiak valósulnak meg döntően a fürdő önerejéből és jelentős EU-támogatással a következő két évben:

Új pihenőtéri épület építése

7.Az új szaunaudvar7.Az új szaunaudvarÚj, 500 fő befogadására alkalmas pihenőtéri épülettel bővül a gyógyfürdő fedett kapacitása, emelkedik a szolgáltatás színvonala. A pihenőágyak térítésmentesen vehetők majd igénybe. A bővítéssel már nem lesz szükség a belépő jegyekkel történő létszámkorlátozásra.

8. Az új pihenőbelső8. Az új pihenőbelsőA pihenőtéri épület építése 2008. év végén kezdődik, és a vendégek – előreláthatóan – 2009 őszétől vehetik birtokba az új létesítményt.

Többfunkciós épületcsoport építése

9. Az új napozóterasz9. Az új napozóteraszAz épületben helyet kap egy 100 fő befogadóképességű, különleges Szaunavilág, melyben tepidárium, gőzfürdők, infra- és finn szaunák, hókabin, aromaszauna és kültéri finn szauna várja a szaunázás szerelmeseit. A szaunázás utáni pihenésről a 100 férőhelyes fedett szaunapihenő és a hangulatos szaunakertek gondoskodnak.

A rekreációs, rehabilitációs, egészségmegőrzési célú, wellness jellegű szolgáltatások új otthont kapnak a Wellness Centrumban, ahol a vendégek pihenésük alatt aktívan kikapcsolódhatnak.

Új beltéri éttermi egység létesül, melyben egyszerre akár 200 fő is hódolhat a kulináris élvezeteknek, és próbálhat ki ízletes, egészséges ételeket. A gyermekek részére színes játékokkal felszerelt gyermekfoglalkoztató kerül kialakításra. Az élményfürdő nem csak pihenőterekkel bővül, hanem új gyermekmedence, beltéri csúszdaegyüttes is létesül, annak érdekében, hogy elősegítse a családok felhőtlen kikapcsolódását és szórakozását. Az egyes egységek önálló megközelítése érdekében új bejárat létesül a fedett fürdő épülete és a Fizioterápiás Intézet között.

 Az egyes szolgáltatási alapegységek (Gyógyfürdő, Rekreációs Park­-élményfürdő és Szaunavilág) a fejlesztéseket követően önállóan működtethetők, és egymástól függetlenül is megközelíthetőek lesznek egy fedett folyosón keresztül külön belépőjegytípusok segítségével. Az épületegyüttes kivitelezése 2009 tavaszán kezdődik, és az egyes egységek szakaszosan kerülnek átadásra a vendégforgalom részére 2009-2010 folyamán.

Fedett fürdő légtechnikai rekonstrukciója

A légtechnikai rekonstrukció keretében új, hővisszanyeréses, energiatakarékos légkezelő berendezésekkel javul a fedett terek légállapota. A beruházás keretében cserére kerülnek a fedett fürdő nyílászárói is. A rekonstrukcióra 2009 nyarán kerül sor.

A kiemelt projekt tervezett költsége 1750 M Ft. A beruházás 30%-os pályázati támogatással valósul meg.

A kivitelezés során a fürdő zavartalanul fog üzemelni.

Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük