XXIV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja. Résztvevők: Baskíria, Brazília, Chile, Costa Rica, Grúzia, Honduras, Indonézia, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Litvánia, Mexikó, Paraguay, Portugália- Madeira, Szardínia, Szerbia, Magyarország.

 

XXIV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja. Résztvevők: Baskíria, Brazília, Chile, Costa Rica, Grúzia, Honduras, Indonézia, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Litvánia, Mexikó, Paraguay, Portugália- Madeira, Szardínia, Szerbia, Magyarország.

 

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

 

Három ilyen „árnyékban lévő" település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió – Pest megye déli részének – legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József – Százhalombattáról, Budai Gábor – Ráckevéről és Halász László – Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

 

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 23 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 18 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.

 

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 18 ország jelenléte; MOTIVÁCIÓ INSPIRÁCIÓ a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

 

Kiknek ajánlják?

Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.

Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel.

Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre.

Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak.

Ajánlják fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltak.

Ajánlják helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

 

Turisztikai látnivalók:

A százhalombattai Régészeti Parkban, Magyarország első szabadtéri őskori Múzeumában a városnak nevet adó „százhalmok", a Dunántúl legnagyobb halomsírmezője található, a 15 medencés strandfürdő; a csodálatos Duna part; és nem utolsó sorban a „Matrica" Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek, hanem: Terek, emberek, évezredek titkait. A Múzeum a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. Szerb templom és ikonosztáz az Óvárosban, Makovecz katolikus, illetve Finta református temploma a város központjában a Szent István téren.

 

Szállás:

három csillagos, komfortos, kedves szálloda a Hotel Training Százhalombatta

www.hoteltarining.hu

Étkezés:

Kiváló pizzériák, és igazi Duna-parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat.

A városról, látnivalókról, info a programokról és jegyvásárlás a lenti linkeken olvasható.

Jegyek vásárolhatók a Barátság Kulturális Központ pénztárában, 2440 Százhalombatta, Szent István tér 5.

 

2017. augusztus 12-22.

XXIV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

 

www.summerfestbatta.hu

www.baratsagkk.hu

www.szazhalombatta.hu

www.matricamuzeum.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük