2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ZSERBÓTANGÓ — Kulcsár Lajos darabja az Új Színházban

4 perc olvasás

zserbotango_plakat.jpgAz V. Keresztény Színházi Fesztivál (2018. április 6-13-ig) nyitódarabja lesz április 6-án a Zserbótangó, Kulcsár Lajos színész írása, amelyet először 2013-ban a békéscsabai Jókai Színház tűzött a műsorára. Kulcsár a színház művésznője, Fodor Zsóka ötletéből alkalmazta színpadra. A mű alcíméből (Tragikomédia két részben) csupán a két szó igaz, mert végül nincs tragédia, bár komédia sem.

Az Új Színház III. emeleti Bubik István Színpadán három nagy színésznő fantasztikus alakítását láthatjuk. Mind kisnyugdíjas, ezért két színésznő, Kamilla és Klári közös albérletbe kényszerül dr. Sárkányné, Etelka örökölt garzonlakásában. Kamilla (Esztergályos Cecília) érkezik elsőként, a társa, Klári (Tordai Teri) előttjön. Kamilla, a kiszolgált operettdíva kirámolja számtalan bőröndjét, elfoglalja a jobbik ágyat, le sem veti csillogó ékszereit, csicsás piros ruháit. Régi plüssmackóival kijelöli a helyét. A főbérlőnővel (Bordán Irén) arról tárgyal, hogy nem fizet kauciót, sem foglalót. Igyekszik többet mutatni, mint a múltja igazolná. Klári, a szobatárs szerény, szürke ruhájával mutatkozik be. Valaha tragika volt, aki a legsivárabb szegénynegyedben, a Máris Valéria-telepen nőtt fel. Ott kívülről csodálta a helyi cukrász remek termékeinek illatát magába szívta, amíg a cukrász megsajnálta, és péntekenként a ’reszlit’, a sütemények végeit neki ajándékozta. Kedvencéből, a zserbóból senki nem kaphatott, de a többit szétosztotta a nyomortelepen. Tehát imádja az édességeket, de arra ma már nem telik. 

A két egykori színésznő ugratja egymást, hol összevesznek, hol kibékülnek, nosztalgiáznak a fénykorukkal, de felkutatják egymás titkait. Klári felfedezi, hogy Kamilla lefeküdt élete egyetlen szerelmével, Miklóssal, a rendezővel. Nos, több sem kell neki, Kamillát mindennek elmondja. Időnként megjelenik a főbérlő, hogy követelje az albérleti díjat. Nehezen tudják ketten összeadni a pénzt. Egy napon Klári megtudja, hogy az örökké sürgő-forgó, vidáman táncoló Kamilla súlyos beteg, sőt, a külön orvosi vizsgálatok árával, több százezer forinttal adós egy magánkórháznak. Klári ettől kezdve gondoskodó, aggódó anyává válik. A második részben Klári egy katolikus atyától kér segítséget, beadja kérvényét a színészotthonba, és folyton haladékot kér a főbérlőtől. Végül levelet kapnak a színészotthonból, hogy ingyenes lakóként felvették őket a rendező által létesített alapítvány jóvoltából. Kamilla pedig telefonon tudja meg, hogy daganata nem rosszindulatú, bár ezt csak sejtetik a nézővel. Hogy aztán mi lesz az adóssággal, a ki nem fizetett lakbérrel – arról a darab nem tájékoztat, inkább kurtán-furcsán ér véget.

A darab szövege tele van szórakoztató közhelyekkel, mint például: szóra sem „érdemes művész”…női hisztériák, utólagos féltékenység jelenetei stb. A tényen nem tudott segíteni Bártfay Rita dramaturgiája sem. A zene meglehetősen unalmasan ismétlődik Papp Gyula vezetésével. A díszlet és a jelmez (Berg Glória munkája) egészen kiváló, beleértve a garzonlakás berendezését az Esterházy-madonna másolatával, Klári csipketerítőjével és rendszeretetével. A legjobb a főbérlőnő fekete kiskosztümje, hiszen ő a kalocsai női fegyház börtönőre volt. Ezért hozzá tartozik a fegyelmezett, szigorú fellépés.

Dörner György rendezőt dicséret illeti au zeéőadás elemeivel. Pontosan szabta a szerepeket a legjobb fővárosi színésznőkre. Egyetlen hanyagságot találtunk a darabban, hogy a hölgyek a földszinti garzonlakás ajtaját gyakran nem csukják be maguk mögött. Erre az asszisztense, Ullmann Krisztina figyelmeztethette volna.

A  bemutatót április 6-án tartják, aztán még sorra kerül 17-én és 24-én. Májusban többször is. Érdemes rá jegyet váltani a szervezes@ujszinhaz.hu honlapon.

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.