Klasszikus sólet, cserépfazékban füstölt libamellelKlasszikus sólet, cserépfazékban füstölt libamellelMaceszgombóc, sólet és zsidó tojás is terítékre kerül 2008. november 23-án az egész napos zsidó gasztronómiai fesztiválon, amelyet a régi budapesti zsidónegyed szívében, a Király utcai Gozsdu Udvarban rendeznek meg. A zsidó kultúrát bemutató Judafest rendezvénysorozat ezúttal arra vállalkozik, hogy zsidó ételekből, étkezési szokásokból és az őket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek.

Klasszikus sólet, cserépfazékban füstölt libamellelKlasszikus sólet, cserépfazékban füstölt libamellelMaceszgombóc, sólet és zsidó tojás is terítékre kerül 2008. november 23-án az egész napos zsidó gasztronómiai fesztiválon, amelyet a régi budapesti zsidónegyed szívében, a Király utcai Gozsdu Udvarban rendeznek meg. A zsidó kultúrát bemutató Judafest rendezvénysorozat ezúttal arra vállalkozik, hogy zsidó ételekből, étkezési szokásokból és az őket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek.

A gasztronómia fesztivál már helyszínében is különleges, hiszen idén fejeződött be a nagy múltú Gozsdu Udvar felújítása, amely először ad otthont ilyen nagyszabású rendezvénynek. A Király utcát a Dob utcával összekötő passzázson négy helyszínen, folyamatos programokkal vasárnap 10 órától késő estig várják a zsidó ételekre, kultúrára és zenei csemegékre éhezőket. Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) által szervezett családi rendezvényen a zsidó konyha remekeit készítő vendéglők, cukrászdák mellett a kóser italok sem szorulnak háttérbe. A látogatók belekóstolhatnak a Carmel, a Kinor David, a Rosenstein, a Symbol éttermek, valamint a Fröhlich és Raj cukrászdák kínálatába; emellett egy izraeli szakács kóser konyhájában készített ételei is asztalra kerülnek.

Az egész napos ízkavalkád izraeli reggelivel kezdődik, majd a látványkonyhában Grenadine a gasztroblogger főz csicseriborsós csirkét, de az ebédre érkezők is jól laknak a sólet partin, ahol négy különböző sóletből válogathatnak kedvükre. Délután a látogatók kalácsot süthetnek egy másik gasztrobloggerrel, Bodrogi „Fűszeres" Eszterrel, és beduin teával, édességekkel lazíthatnak a közel-keleti kávéházban. A zsidó ételekben gazdag fesztivál zárásaként az esti italtőzsdén állandó árak helyett, a látogatók a kereslettől függően olthatják olcsóbban vagy drágábban szomjukat. A gasztronómián túl a Gozsdu Udvarban felállított színpadon déltől zenés programok várják a vendégeket, fellép az izraeli énekes-gitáros Meir Hermon, a Z'mirim Diák Klezmer Band, az ütőhangszeres Al Tabla Percussion Group és a spanyolországi szefárd zsidók életét is felidézik ladino dallamokkal.

A vasárnapi fesztiválon önálló programokkal várják a gyerekeket, akik főzőiskolában, szörpivó és fánkevő versenyeken érezhetnek rá a zsidó gasztronómia ízére, de nekik szól az ALMA együttes koncertje és a bohócműsor is. A fesztivált kedvezőtlen időjárás esetén is megtartják a rendezvénynek otthont adó Gozsdu Udvar fedett helyszínein.

A szervező JDC november 23-án mindenkit vár, aki még nem tudja mit jelent a gefilte fisch, saksuka, tchina, és reméli, hogy eljönnek azok is, akik szeretnék ismét felidézni a távoli vagy már régen elfeledett ízeket. 

 http://www.judafest.org/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük