2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

14 focipályányi területen építhet gyárakat a KÉSZ Ukrajnában.

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p align="left"><span class="inline inline-left"><a href="/node/57162"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/f_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span>Erősen kezdte az évet a 30 éves KÉSZ Csoport Ukrajnában, hiszen az ottani leányvállalatuk három különböző élelmiszeripari gyártelep kivitelezését nyerte meg. Patkós Gergely ügyfélkapcsolati vezető tájékoztatása szerint a következő két évben egy bortermelő- és palackozó üzemet, egy tej, tejpor és tej sűrítmény előállító üzemet, valamint egy tea, kávécsomagoló üzemet építtetnek Ukrajnában a teljesen magyar tulajdonban lévő vállalattal. Az összesen 14 focipályányi - hozzávetőlegesen 50 000 m<sup>2</sup><sup> </sup>- építési területű beruházások összértéke meghaladja a 28 millió eurót.

Erősen kezdte az évet a 30 éves KÉSZ Csoport Ukrajnában, hiszen az ottani leányvállalatuk három különböző élelmiszeripari gyártelep kivitelezését nyerte meg. Patkós Gergely ügyfélkapcsolati vezető tájékoztatása szerint a következő két évben egy bortermelő- és palackozó üzemet, egy tej, tejpor és tej sűrítmény előállító üzemet, valamint egy tea, kávécsomagoló üzemet építtetnek Ukrajnában a teljesen magyar tulajdonban lévő vállalattal. Az összesen 14 focipályányi – hozzávetőlegesen 50 000 m2 – építési területű beruházások összértéke meghaladja a 28 millió eurót.

Erősen kezdte az évet a 30 éves KÉSZ Csoport Ukrajnában, hiszen az ottani leányvállalatuk három különböző élelmiszeripari gyártelep kivitelezését nyerte meg. Patkós Gergely ügyfélkapcsolati vezető tájékoztatása szerint a következő két évben egy bortermelő- és palackozó üzemet, egy tej, tejpor és tej sűrítmény előállító üzemet, valamint egy tea, kávécsomagoló üzemet építtetnek Ukrajnában a teljesen magyar tulajdonban lévő vállalattal. Az összesen 14 focipályányi – hozzávetőlegesen 50 000 m2 – építési területű beruházások összértéke meghaladja a 28 millió eurót.

A három különböző élelmiszeripari gyár Ukrajna három különböző városában, három különböző megrendelő által valósul meg. Az idén 30 éves KÉSZ Csoport magyarországi szerkezetgyártó vállalatának a kecskeméti KÉSZ Ipari Gyártó Kft.-nek is feladatot jelentenek az ukrajnai nyert projektek, hiszen az épülethez szükséges acélszerkezeteket a kecskeméti üzem gyártja és szállítja a beruházások helyszínére. 

Az orosz Orimi Corporation megbízásából Brovariban tea- és kávécsomagoló üzem építését, valamint visszatérő megrendelőként Vinnitsa városában a Roshen élelmiszeripari cég tej, tejpor tej sűrítmény előállító üzemének generál kivitelezését kapta meg a magyar tulajdonú KÉSZ Csoport ukrajnai leányvállalata. A gyárépítések mellett az acélszerkezet az Inkerman Corporation megbízásából a Krím-félszigeten Bakhchisarayban épülő bortermelő- és palackozó üzeméhez kell.

 

Kovács Attila, az ukrajnai KÉSZ vezetője szerint a "2011 kiegyensúlyozott, jó eredményt hozott a KÉSZ számára Ukrajnában. Célunk az, hogy ezt a tendenciát folytassuk 2012-ben is. Pozitív eredménynek értékeljük, hogy már nem csak nyugati beruházók, hanem helyi vállalatok is minket bíznak meg beruházásaik megvalósításával."

A Nestlé és a Roshen édességgyárak után tehát ismét ukrajnai élelmiszeripari beruházásokban vehet részt a KÉSZ Csoport. Az idei év elején elnyert három beruházás összértéke meghaladja a 28 millió eurót. A három gyár alapterülete összesen pedig megközelíti az 50 ezer négyzetmétert, ami 14 futballpályának felel meg.

 

A bortermeléssel és palackozással foglalkozó ukrán Inkerman International-t 2011 januárjában alapították ukrán és nemzetközi tőke bevonásával. A vállalat az Inkerman Vintage Wine Factory Ltd., a szevasztolpoli székhelyű Kacsinszkij + LLC, illetve a csernomoreci Mezőgazdasági Társaság tulajdona. A társaság Inkerman név alatt összesen 36 különböző borfajtát forgalmaz.

 

Az ukrán édességgyártó vállalat Roshen a csokoládés és zselés édességektől a kekszeken át a tortákig hozzávetőlegesen 200 különböző terméket állít elő, évente mintegy 410 ezer tonna mennyiségben. A Roshen a környező egykori szovjet utódállamok mellett főként az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Izraelbe szállít termékeiből.

 

Az 1994-ben alapított Orimi kávé és tea forgalmazásával foglalkozik, a 2000-es évek eleje óta saját gyáraiban állítja elő termékeit. Mindkét frissítő ital esetében a cég piaci részesedése körülbelül 30%, vagyis minden harmadik, Oroszországban felhajtott bögre kávé vagy tea alapanyaga az Orimi üzemeiben készült.

 

A KÉSZ 30 évvel ezelőtt gyakorlatilag családi vállalkozásként kezdte meg működését, mára pedig egy igazi holdinggá vált, amely a környező országokat is beleértve 1300 főnél több munkavállalót foglalkoztat, árbevétele pedig elérte a 70 milliárd forintot. A KÉSZ Csoport tagvállalatai révén jelen van Magyarországon az építőipari kivitelezés, az építőelem-gyártás, az ingatlanfejlesztés, a létesítmény-üzemeltetés, a flottamenedzsment és a környezetipar területén.

A KÉSZ Holding Zrt. a KÉSZ Csoport vezető társasága, amely összefogja tagvállalatok erőforrásait, és ezeket felhasználva komplex szolgáltatásokat – építőipari kivitelezés tervezéssel, ingatlanfejlesztés, üzemeltetés – tud nyújtani a beruházóknak. A Holding nagy előnye és értéke sok versenytárssal szemben, hogy saját ingatlanokon, saját gépekkel, berendezésekkel, saját fejlesztések révén tudja megvalósítani a legkülönbözőbb létesítményeket, és rendelkezik a fejlesztésükhöz, üzemeltetésükhöz szükséges tapasztalatokkal, eszközökkel is.

A Holding Magyarországon túl a környező európai országokban is kifejti aktivitását. A KÉSZ Csoport építette fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Sky Court épületét, valamint többek között a Daimler kecskeméti gyárának jelentős épületeit.

A KÉSZ Csoport tagja a "Négy csillagos business hotel kialakítása meglévő irodaház átalakításával Kecskeméten" és a "Multifunkcionális konferenciaközpont építése Kecskeméten" DAOP pályázatok kedvezményezettje a KÉSZ Ipari Park Kft. is.

 

www.kesz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.