2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, és benne 2 fesztiválterv és 1 kultúrtörténeti programsorozat nyitánya.

9 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57164"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k_11.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>A magyar kultúra napján nagyszabású programmal indítja Könyvtárlatát a jubiláló <strong>O</strong>rszágos <strong>S</strong>zéchényi <strong>K</strong>önyvtár. A Pannónia Fesztivál programja még az Önök, olvasók szavazati alapján formálódik, míg a Budapesti Nyári Fesztivál 2012. évi programja már elkészült.</p> <p> 

A magyar kultúra napján nagyszabású programmal indítja Könyvtárlatát a jubiláló Országos Széchényi Könyvtár. A Pannónia Fesztivál programja még az Önök, olvasók szavazati alapján formálódik, míg a Budapesti Nyári Fesztivál 2012. évi programja már elkészült.

 

A magyar kultúra napján nagyszabású programmal indítja Könyvtárlatát a jubiláló Országos Széchényi Könyvtár. A Pannónia Fesztivál programja még az Önök, olvasók szavazati alapján formálódik, míg a Budapesti Nyári Fesztivál 2012. évi programja már elkészült.

 

2012. január 19-én elkezdődik a KÖNYVTÁRLAT, az Országos Széchényi Könyvtár

irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata.

I. – „Hozz rá víg esztendőt". Széchényi – Kölcsey – Széchenyi.

Erkel Ferenc Himnusz-kézirata; Kölcsey álmai – Széchenyi tettei; Széchényi Ferenc levelezése; „Főldiekkel játszó égi tűnemény"- Sebestyén Márta újévköszöntő koncertje.

Az Országos Széchényi Könyvtár 2012-ben ünnepli alapításának 210. évfordulóját. E jeles évforduló megünneplésére tervezett rendezvényeik sorába illeszkedik az NKA által meghirdetett, a Márai-programba beválogatott klasszikus és kortárs irodalmi műveknek, valamint a kapcsolódó tényirodalomnak (szakirodalomnak) a nagyközönséggel történő megismertetése. Így A magyar kultúra napján, az ünnepi év kezdetén indítják útjára KÖNYVTÁRLAT című kulturális programsorozatukat. Bóka B. László sajtóreferens tájékoztatása szerint kiemelt feladatuknak tekintik, hogy a hagyományok megőrzése és továbbvitele mellett az általuk őrzött kultúrkincset minél szélesebb rétegekhez eljuttassák.

A hat alkalomra tervezett programsorozat a könyvtárban őrzött anyagok közül az ún. Márai-listán szereplő könyvek köré szerveződik. „Az érdeklődők eddig nem látott kiállításokat tekinthetnek meg; kollégáink és meghívott előadók segítségével rendhagyó történelem illetve irodalom „órákon", beszélgetéseken vehetnek részt; valamint koncerteket, színházi előadásokat élvezhetnek".

Az első alkalommal – a Himnuszból vett idézet szellemében – az újévet és a 210 esztendős OSZK-t köszöntik.

Rendhagyó történelemóra keretében mutatják be a nemzeti könyvtár alapítójának, a legnagyobb magyar édesapjának, gróf Széchényi Ferencnek levelezését. Rendhagyó irodalomóra keretében idézi meg a reformkor szellemiségét Szigethy Gábor irodalomtörténész előadása, melyben a Himnuszt is megalkotó kiváló teoretikus, Kölcsey Ferenc irodalmi és tanulmányírói munkássága és a legnagyobb magyar, Széchenyi István gróf gyakorlati alkotásai és életútja kerülnek egymás mellé. A nap záró programjaként Sebestyén Márta és Andrejszki Judit jó hangulatú koncerttel köszöntik az új esztendőt és a közönséget. A kora középkortól a XX. századig, a gregoriántól a megzenésített József Attila-versekig ívelő összeállításban csembaló és népi hangszerek kísérik az izgalmas zenei utazást.

A kb. két és fél órás programot felnőtteknek és az érettségihez közeledő diákoknak (11-13. évfolyam) ajánlják elsősorban, és természetesen az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.

Részletes program: A magyar kultúra napja és az Országos Széchényi Könyvtár alapítása 210. évfordulójának nyitóeseménye.

15:30 – Az OSZK kórusának műsora

15:45 – Dr. Sajó Andrea főigazgató megnyitója

15:50 – Megjelenés előtt: Széchényi Ferenc levelezése. A kötetről Deák Eszter és Zvara Edina szerkesztők beszélgetnek; Rózsa Mária Széchenyi István halálának sajtóvisszhangját mutatja be

16:30 – Kölcsey álmai – Széchenyi tettei – Szigethy Gábor irodalomtörténész ismeretterjesztő előadása

17:10 – Sebestyén Márta újévköszöntő koncertje – „Főldiekkel játszó égi tűnemény…"

Századok zenéi írott forrásból és szájhagyományból – műzene és népzene kéz a kézben!

Sebestyén Márta UNESCO Artist for Peace-díjas művész: ének, furulyák, dob, gardon és Andrejszki Judit barokk szoprán: ének, csembaló, orgona, dob.

Miképpen él a kora középkortól a XX. századig, a gregoriántól a megzenésített József Attila-versig az énekelt költészet? A KÖNYVTÁRLAT – on a magyar kultúra csodálatos írott emlékei szinte megelevenednek a művésznők tolmácsolásában, akik látszólag két különböző zenei világot képviselnek, de igazi harmóniában egyesülnek előadásukban a különböző korok zenéi. Élvezetes zenei utazás eleven hangulatú kiegészítésekkel, a csembaló és népi hangszerek hangjai mellett – legyenek útitársaik!

Kizárólag ezen a napon megtekinthető Erkel Ferenc autográf lejegyzése, a Himnusz a capella négyszólamú vegyeskarra (1880 körül), valamint a Széchényi Ferenchez írott, a könyvtáralapítást köszöntő levelek, és a program témájához kapcsolódó művek.

A kiállítások ezen a napon díjmenetesen látogathatók.

 

Újdonsággal indít a Pannónia Fesztivál. Az elmúlt években jól bevált gyakorlat szerint idén is szavazásra hívja visszatérő és leendő látogatóit a Pannónia Fesztivál. A rajongók legnagyobb örömére – némi kitartással és sok jó barát segítségével – extra pontokkal is növelhető a hazai kedvencek esélye.

A fesztiválszezont a 2012-es esztendőben is a Pannónia nyitja: pünkösd hétvégén, azaz május 24-től 27-ig ismét fellép a hazai zeneipar színe-java, de hogy pontosan kik alkotják majd a négy nap programját, az ebben az évben is a szavazókon múlik. A fesztivál oldalán január 9. (hétfő) reggel óta 5 különböző hazai zenekarra vagy előadóra lehet szavazni úgy, hogy a szavazó a rendelkezésre álló 100 pontot osztja szét kedvencei közt. A szervezők idén sem szabtak határt a kívánságoknak, bárki voksolhat kedve szerint, az viszont újdonság, hogy meghívók küldésével további pontok szerezhetők, ezzel növelve a jelöltek esélyeit.

A zenekaroknak és előadóknak 10 000 pontot kell összegyűjteni ahhoz, hogy felkérést kapjanak az idei Pannónia Fesztiválon való fellépésre. A limit elérését követően sorrendben az első 50 bejutott kedvenchez intéznek meghívást a szervezők, az aktuális állás pedig folyamatosan nyomon követhető a fesztivál weboldalán.

Ha a rajongók az elmúlt években tapasztalt lelkesedéssel vesznek részt a program alakításában, akkor az idei Pannónia Fesztivál is rendkívül izgalmasnak ígérkezik.

Szavazni egyébként január 22-én, éjfélig lehet.

Jegyárakról és helyszínről a szervezők később ígérnek tájékoztatást, de annyi biztos, hogy a Pannónia Fesztiválon idén is szokatlanul kedvezményes áron tekinthetik majd meg Magyarország legnépszerűbb zenekarait.

Részletes információ: www.pannoniafesztival.hu

 

Elkészült a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. szervezésében működő, a főváros számára jelentős előnnyel bíró, kulturális és turisztikai sikerrel zajló brand fesztivál, a Budapesti Nyári Fesztivál 2012. évi programja. A BNYF műsorát az ország legváltozatosabb színházi és zenés programok alkotta kínálata jellemzi.

Bán Teodóra igazgató célja, hogy a több műfajban, ősbemutatókkal, külföldi társulatok és vendégművészek meghívásával összeállított programsorozattal gazdagítsa Budapest kulturális arculatát. A BNYF két fő helyszíne, a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok kínálata a kőszínházak őszi nyitásáig tartó időszakban átveszi, minőségi és változatos műsorával pedig teljes mértékben lefedi Budapest kulturális keresletét.

Az ügyvezető törekvése eredményeként – „Több mint színház, Élmény" szlogennel – a BNYF a művészeti és szórakoztató eseményeket kiegészítő, komplex kulturális és turisztikai szolgáltatásokat is kínál, mint például a Színházi hajójárat, az „Irány Budapest!" és az „Aludjon Budapesten színházjeggyel!" programcsomagokat.

Opera-, Musical- és Tánc Fesztivál 2012-ben a Margitszigeten. Világszenzáció, ősbemutatók, új bemutatók és sikerprodukciók a Margitszigeti Opera-, Musical- és Táncfesztivál műsorán:

7 táncos testvér, Los Vivancos látvány-tánc-show – a spanyol extreme flamenco fusion formáció a világ számos nagyvárosa után először lép fel Magyarországon. A „7 sötét ördög" vérpezsdítő koncert- és tánc-show-ja újraértelmezi a flamencót.

Érinthetetlenek – pop musical, ősbemutató.

Vámpír asszony – musical-opera ősbemutató Báthory Erzsébet legendás és vitatott alakjáról, egy igazi, a korát meghaladó gondolkodású, gazdag és szép nőről, feleségről, anyáról, a hitét el nem veszítő, megtörhetetlen egyéniségről. Az előadás a Szabad Tér Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös vállalkozásában születik meg.

Zorba balett táncbemutató – Mikis Theodorakis világsikert aratott alkotása, dramatikus balett, kiváló szólisták valamint nagy létszámú zenekar és kórus közreműködésével.

The Blues Brothers – koncert-musical, új bemutató. Főszereplők és rendezők Feke Pál és Serbán Attila, koreográfus Bóbis László, sztárvendég Tóth Vera.

Turandot operabemutató – Puccini operájának új bemutatója, rendhagyó látvány-fényfestéssel, neves sztárénekesekkel.

A BNYF 2012. évi újdonságai:

– a Szabad Tér Színház 2012 májusában megnyitja az ország első vizuális kiállító terét a 101 éves Margitszigeti Víztorony kilátóban

– új jegytípus kerül bevezetésre, a BNYF Programjegy, amely a legjobb helyeket és extra szolgáltatásokat kínálja

– a színház értékesítő helyein – a Budapest Card és a Hegyvidék-kártya mellett – az új

SZÉP-kártya is bevezetésre kerül

– a színház kibocsájtotta a BNYF Kedvezménykártyát, melyhez az előszezonban történő jegyvásárláskor lehet hozzájutni, és a következő vásárlástól kezdve jelentős kedvezményekre jogosítja tulajdonosát

– a színház kulturális szolgáltatóként az elsők között fejlesztette le és tette elérhetővé a www.szabadter.hu mobiltelefonokra optimalizált változatát.

A BNYF két nagy játszóhelyén, a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokon június, július és augusztus hónapokban megközelítően 100 nyári programot kínál, köztük ingyenes családi rendezvényeket. A Városmajori Színházi Szemle Fesztivál új bemutatóval, prózai és zenés előadásaival, jótékonysági koncertekkel, a Vásáry Tamás által vezetett Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar immár hagyományos jótékonysági koncertjével, a Jazzy Tower koncert-sorozattal és újdonságként tangó bemutatókkal és milonga-estekkel várja vendégeit.

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban. Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: szabadter.jegy.hu vagy személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.).

További információ: www.szabadter.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.