2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

152 éves a hirdetõoszlop.

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3346"><img class="image thumbnail" src="/files/images/modern.thumbnail.jpg" border="0" alt="Modern budapesti hirdetõoszlop" title="Modern budapesti hirdetõoszlop" width="53" height="100" /></a></span> <p>Az utcai hirdetések már az ókorban is ismertek voltak, ekkor még albumoknak nevezték ezeket. Házak falrészét fehérre festették, s erre írtak felhívásokat, hirdetéseket. </p><p> 

 modern budapesti hirdetõoszlop

Az utcai hirdetések már az ókorban is ismertek voltak, ekkor még albumoknak nevezték ezeket. Házak falrészét fehérre festették, s erre írtak felhívásokat, hirdetéseket.

 

 modern budapesti hirdetõoszlop

Az utcai hirdetések már az ókorban is ismertek voltak, ekkor még albumoknak nevezték ezeket. Házak falrészét fehérre festették, s erre írtak felhívásokat, hirdetéseket.

 

Ugyan ma már számtalan lehetõség van hirdetni, reklámozni, figyelmet felhívni, de a hirdetõoszlop a születése óta megszilárdította létjogosultságát a médiában. Ez a remek találmány 1855. július elején jelent meg a porosz fõvárosban, egy bizonyos Ernst Litfass leleményessége folytán.

ernst litfassErnst Litfass (1816-1874) Sopronban, majd Bécsben volt nyomdászsegéd, késõbb Naumburgban, majd Berlinben alapított saját nyomdát. Nyomdászunkat bosszantotta, hogy szülõvárosa falaira, fatörzseire állandóan plakátokat, cédulákat ragasztottak, elcsúfítva ezzel az utcák képét. Egy Londonban és Párizsban látott hasonló berendezés nyomán, megalkotta a hirdetõoszlopot.

 korabeli karikatúra

 A hatóságok is unták az össze-vissza ragasztgatást, így hamar engedélyezték a találmány kihelyezését, és innentõl kezdve büntették azt, ki nem a megengedett helyre, vagyis a hirdetõoszlopra ragasztott. Németországban mintegy 67 000 hirdetõoszlop található, s ott ezeket azóta is Litfass-oszlopoknak nevezik.

Németh Krisztina

http://www.mek.oszk.hu/

http://www.hhrf.org/

http://www.wall.de/de/company/news/article/news01043.asp

http://www.schoeffling.de/content/buecher/294.html

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.