2024.április.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2008 a Biblia éve lesz – Sajtótájékoztató a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyári ülésérõl

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/2453"><img class="image thumbnail" src="/files/images/sajtotaj.thumbnail.jpg" border="0" alt="MKPK sajtótájékoztató 2007 junius 8" title="MKPK sajtótájékoztató 2007 junius 8" width="100" height="78" /></a></span>A június 8-i sajtótájékoztatón Erdõ Péter bíboros rövid tájékoztatást adott brazíliai útjáról, illetve szó esett többek között a mariazelli kegyhely 850 éves jubileumán való magyar részvételrõl, és arról, hogy 2008 a Biblia éve lesz.</p><p>

 

mkpk sajtótájékoztató 2007 junius 8A június 8-i sajtótájékoztatón Erdõ Péter bíboros rövid tájékoztatást adott brazíliai útjáról, illetve szó esett többek között a mariazelli kegyhely 850 éves jubileumán való magyar részvételrõl, és arról, hogy 2008 a Biblia éve lesz.

 

mkpk sajtótájékoztató 2007 junius 8A június 8-i sajtótájékoztatón Erdõ Péter bíboros rövid tájékoztatást adott brazíliai útjáról, illetve szó esett többek között a mariazelli kegyhely 850 éves jubileumán való magyar részvételrõl, és arról, hogy 2008 a Biblia éve lesz.

A sajtótájékoztatón, amelyre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia székházában került sor, részt vett Erdõ Péter bíboros, a Konferencia elnöke, Német László SVD püspökkari titkár, és Szerdahelyi Csongor, az MKPK Sajtóirodájának vezetõje.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Konferencia ülésének megnyitóján részt vett Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius. Bejelentette, hogy a szeptemberi budapesti Városmisszióra a Szentatya személyes legátust jelölt ki.

Erdõ Péter bíboros brazíliai útjának tapasztalatai

Erdõ Péter bíboros május 9. és 15. között részt vett a brazíliai pápalátogatás eseményein és a Latin-amerikai és Karib-tengeri Püspöki Konferenciák V. közgyûlésén, ahol az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként beszédet mondott. A sajtótájékoztatón bemutatták a Szent István Társulat most megjelent kiadványát (Jézus Krisztus tanítványai és misszionáriusai címmel), amely a Szentatyának a közgyûlést megnyitó beszédét tartalmazza magyar nyelven.

Mariazell 850 éves jubileuma

mariazell 2007Az ausztriai Mariazell idén ünnepli alapításának 850. évfordulóját. Ebbõl az alkalomból szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján XVI. Benedek pápa a kegyhelyre látogat. Magyarország kétezer fõvel képviseltetheti magát a pápai szentmisén. A magyar hívek részvételét a püspökségek és a zarándokirodák szervezik.

A kormánnyal való tárgyalások

Az MKPK elnöke tájékoztatást adott a magyar kormánnyal folyó tárgyalásokról, amelyek párhuzamosan két formában zajlanak: a Vatikáni-Magyar Vegyes Bizottság keretében és a történelmi egyházakkal közösen. A Vegyes Bizottság ülésén szóba került témák közül a Erdõ Péter megemlítette a szociális, egészségügyi és oktatási intézményrendszerek fenntartásában és finanszírozásában történõ változások hatásait az egyház által fenntartott intézmények életére. A kormány és a négy történelmi egyházak közötti egyeztetés egyik fõ témájaként pedig az adórendszer változásainak az egyházakat érintõ hatásáról illetve az adójuk 1%-áról nyilatkozók köre kiszélesítésének lehetõségeirõl beszélt.

2008: a Biblia éve

bibliaA történelmi keresztény egyházak közösen úgy határoztak, hogy a 2008-as esztendõt a Biblia évének nyilvánítják, hogy ezzel is népszerûsítsék a Szentírást és annak kulturális értékeit. Ugyanakkor a kezdeményezés másik kiemelt célja, hogy a Könyvek Könyvét ne csupán kultúrtörténeti értékként mutassa be, hanem annak olvasását, az evangélium megismerését is elõmozdítsa. A Biblia évéhez kötõdõen Német László püspökkari titkár három kiemelt rendezvényre hívta fel a figyelmet: 2008 októberében a három történelmi egyház közös kiállítást tervez az Országos Széchényi Könyvtárban a magyar szentírásfordítás és bibliakiadás történetérõl. A tervek között szerepel még egy bibliai ihletésû mûvekbõl álló hangverseny a Mûvészetek Palotájában, és egy – szintén a három történelmi egyház közös szervezésében megvalósuló – tudományos konferencia 2008 júniusában Esztergomban.

Díjátadások

A sajtótájékoztatón Német László megemlítette, hogy – amint arról a Magyar Kurír is beszámolt – Erdõ Péter bíboros június 7-én Pro Ecclesia Hungariae- és Pro Cultura Christiana-díjakat adományozott Hetényi Varga Károlynak (posztumusz), Péch Máriának, Béres Györgynek és Jávor Ernõ Egonnak.

A Pápai Missziós Mûvek új magyarországi elnöke

Amint arról már szintén hírt adtunk, a Pápai Missziós Mûveknek új magyarországi igazgatója van, Madassery Sebestyén hazánkban szolgálatot teljesítõ indiai verbita szerzetes személyében.

Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.