2025.december.19. péntek.

Idén Pándi meggytortájával köszönti születésnapján Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott desszertkülönlegességet Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai sztárok kóstolták meg először. Budai Bernadett a torta bemutatóján elmondta, hogy a különleges desszertet a tavalyi évhez hasonlóan, a Kossuth téren felállított "Szent István király udvara"  történelmi játszóházban a készítők és meghívott hírességek közreműködésével, 2009. augusztus 20-án kóstolhatja meg a nagyközönség, emellett a tortát aznap az ország több száz cukrászdájában is árusítani kezdik. 

Idén Pándi meggytortájával köszönti születésnapján Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott desszertkülönlegességet Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai sztárok kóstolták meg először. Budai Bernadett a torta bemutatóján elmondta, hogy a különleges desszertet a tavalyi évhez hasonlóan, a Kossuth téren felállított "Szent István király udvara"  történelmi játszóházban a készítők és meghívott hírességek közreműködésével, 2009. augusztus 20-án kóstolhatja meg a nagyközönség, emellett a tortát aznap az ország több száz cukrászdájában is árusítani kezdik. 

Idén Pándi meggytortájával köszönti születésnapján Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott desszertkülönlegességet Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai sztárok kóstolták meg először. Budai Bernadett a torta bemutatóján elmondta, hogy a különleges desszertet a tavalyi évhez hasonlóan, a Kossuth téren felállított "Szent István király udvara"  történelmi játszóházban a készítők és meghívott hírességek közreműködésével, 2009. augusztus 20-án kóstolhatja meg a nagyközönség, emellett a tortát aznap az ország több száz cukrászdájában is árusítani kezdik. 

Immár 3 éve hagyományosan augusztus 20-án az Ország Születésnapján mutatja be a  nagyközönségnek  a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját.  Az Ország Tortája választás célja, hogy az ország minden lakosa az alkalomhoz méltó különleges desszerttel ünnepelhessen, a családi ünnepek hangulatát idézve személyes élményként élhesse át az államalapítás évfordulóját.

Idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek azért, hogy elkészítsék hazánk születésnapi tortáját. Az idei évben 15 torta pályázott a címre, amelyet 2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el. A szakmai zsűri az előválogatás során 3 tortát választott ki, így a tavalyi győztes Zilah kávéház Pándi meggytortája, a balassagyarmati Orchidea cukrászda Borkirály, valamint a Budakeszi Gina cukrászda Mákos guba tortája versenyezhetett a címért. A torta akció sikerét jelzi, hogy az előző évek Ország Tortáiból több tízezer szelet fogy évente, mivel több száz cukrászdában egész évben lehet kapni az ünnepi desszertkülönlegességet. Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta a tavalyi győztes Szatmári szilvatortából augusztus 20-án csak a Kossuth téren néhány óra alatt 4500 szelet, míg országosan több mint 35 ezer szelet fogyott.

A 2009-es Ország Tortája bemutató sajtótájékoztatón Egyházi Géza a ?SSzent István- Egy ország születése című történelmi gála főszereplője, valamint Keleti Andrea, Dombovári Vanda és Rippel Viktor elsőként kóstolhatták meg az idei Ország Tortáját, mely torta a különleges ízesítésű meggyen kívül, krémjében vaníliarudat, krémsajtot és belga fehér csokoládét is tartalmaz.

PÁNDI MEGGY-TORTA

Piskóta 1 tortára:

Egész tojás                             3 db

Kristálycukor                         0,175 kg

Meggy (friss)                          0,140 kg

Tej (2,8 %)                              0,033 kg

Olaj                                        0,1 kg

Vaj (olvasztott)                       0,070 kg

Liszt                                       0,190 kg

Sütőpor                                  0,005 kg

Citrom (héj+lé)                       ½ db

Fahéj                                      0,002 kg

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk. Egy edénybe belemérjük a meggyet (enyhén darabos péppé törjük), majd az olajat, vajat, tejet, valamint a citromot és jól elkeverjük. A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez és lazán elkeverjük. Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz, de vigyázni kell, nehogy lekeverjük a masszát. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.

A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskóta lap 28 dkg.

Sütés: 210 °C-on, 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

Alapkrém 1 tortára:

Tej                                          0,2 liter

Kristálycukor                         0,08 kg

Tojás sárgája                          0,1 kg

Fehércsokoládé (valódi)                   0,07 kg

Mascarpone                                     0,15 kg

A tejet a cukorral és a mascarpone-val felforralom, hozzáadom a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforralom. Ekkor csurgatom hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítem. Végül, még forrón, leturmixolom.

Meggytöltelék:

Meggy (mirelit)                       0,36 kg

Meggylé                                  0,18 liter

Pudingpor                              0,032 kg

Kristálycukor                         0,07 kg

Fél citrom reszelt héja

Negyed citrom leve

Fahéj (egy csipet)

Cherry brandy                        6 ml

A meggyet le kell darálni, majd a citromhéjjal és citromlével bekeverni. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

Betöltés:

Alapkrém                               0,4 kg

Tejszínhab                              0,2 kg

Főzött zselatin                        0,04 kg

A tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat megkenjük 0,15 kg meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

Díszítés:

A tortát finomra darált pörkölt dióval panírozzuk. Szeletenként tejszínrózsát dresszírozunk, majd csokoládé-pasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

 

Aki pedig gyakorlott a sütésben és otthon szeretné elkészíteni a Zila cukrászda győztes Pándi meggytortáját, az a cukrász ipartestület honlapjáról (http://www.cukraszat.net/ ) valamint a http://www.augusztus20.freeblog.hu/ blogoldalról töltheti le a torta receptjét. Az augusztus 20-i programokról a kormányzati portálról, valamint az ünnepség hivatalos blogjából tájékozódhat a közönség, a szervezéssel kapcsolatos érdekességekről az Twitter és a  Facebook internetes közösségi oldalakon is folyamatosan olvasható friss információ.

www.magyarorszag.hu/augusztus20

http://www.augusztus20.freeblog.hu/

www.twitter.com/augusztus20

http://www.facebook.com/ Ország tortája

FOTO: LANTAI JÓZSEF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük