2024.május.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2009-ben Pándi meggytortával ünnepeljük augusztus 20-át, az Ország Születésnapját

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/30479"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Pandi_meggytorta_c.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="81" /></a></span>Idén Pándi meggytortájával köszönti születésnapján Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott desszertkülönlegességet Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai sztárok kóstolták meg először. Budai Bernadett a torta bemutatóján elmondta, hogy a különleges desszertet a tavalyi évhez hasonlóan, a Kossuth téren felállított "Szent István király udvara"  történelmi játszóházban a készítők és meghívott hírességek közreműködésével, 2009. augusztus 20-án kóstolhatja meg a nagyközönség, emellett a tortát aznap az ország több száz cukrászdájában is árusítani kezdik.  </p><p>

pandi meggytorta c.thumbnailIdén Pándi meggytortájával köszönti születésnapján Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott desszertkülönlegességet Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai sztárok kóstolták meg először. Budai Bernadett a torta bemutatóján elmondta, hogy a különleges desszertet a tavalyi évhez hasonlóan, a Kossuth téren felállított "Szent István király udvara"  történelmi játszóházban a készítők és meghívott hírességek közreműködésével, 2009. augusztus 20-án kóstolhatja meg a nagyközönség, emellett a tortát aznap az ország több száz cukrászdájában is árusítani kezdik. 

pandi meggytorta c.thumbnailIdén Pándi meggytortájával köszönti születésnapján Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott desszertkülönlegességet Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai sztárok kóstolták meg először. Budai Bernadett a torta bemutatóján elmondta, hogy a különleges desszertet a tavalyi évhez hasonlóan, a Kossuth téren felállított "Szent István király udvara"  történelmi játszóházban a készítők és meghívott hírességek közreműködésével, 2009. augusztus 20-án kóstolhatja meg a nagyközönség, emellett a tortát aznap az ország több száz cukrászdájában is árusítani kezdik. 

Immár 3 éve hagyományosan augusztus 20-án az Ország Születésnapján mutatja be a  nagyközönségnek  a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját.  Az Ország Tortája választás célja, hogy az ország minden lakosa az alkalomhoz méltó különleges desszerttel ünnepelhessen, a családi ünnepek hangulatát idézve személyes élményként élhesse át az államalapítás évfordulóját.

Idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek azért, hogy elkészítsék hazánk születésnapi tortáját. Az idei évben 15 torta pályázott a címre, amelyet 2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el. A szakmai zsűri az előválogatás során 3 tortát választott ki, így a tavalyi győztes Zilah kávéház Pándi meggytortája, a balassagyarmati Orchidea cukrászda Borkirály, valamint a Budakeszi Gina cukrászda Mákos guba tortája versenyezhetett a címért. A torta akció sikerét jelzi, hogy az előző évek Ország Tortáiból több tízezer szelet fogy évente, mivel több száz cukrászdában egész évben lehet kapni az ünnepi desszertkülönlegességet. Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta a tavalyi győztes Szatmári szilvatortából augusztus 20-án csak a Kossuth téren néhány óra alatt 4500 szelet, míg országosan több mint 35 ezer szelet fogyott.

A 2009-es Ország Tortája bemutató sajtótájékoztatón Egyházi Géza a ?SSzent István- Egy ország születése című történelmi gála főszereplője, valamint Keleti Andrea, Dombovári Vanda és Rippel Viktor elsőként kóstolhatták meg az idei Ország Tortáját, mely torta a különleges ízesítésű meggyen kívül, krémjében vaníliarudat, krémsajtot és belga fehér csokoládét is tartalmaz.

PÁNDI MEGGY-TORTA

Piskóta 1 tortára:

Egész tojás                             3 db

Kristálycukor                         0,175 kg

Meggy (friss)                          0,140 kg

Tej (2,8 %)                              0,033 kg

Olaj                                        0,1 kg

Vaj (olvasztott)                       0,070 kg

Liszt                                       0,190 kg

Sütőpor                                  0,005 kg

Citrom (héj+lé)                       ½ db

Fahéj                                      0,002 kg

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk. Egy edénybe belemérjük a meggyet (enyhén darabos péppé törjük), majd az olajat, vajat, tejet, valamint a citromot és jól elkeverjük. A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez és lazán elkeverjük. Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz, de vigyázni kell, nehogy lekeverjük a masszát. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.

A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskóta lap 28 dkg.

Sütés: 210 °C-on, 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

Alapkrém 1 tortára:

Tej                                          0,2 liter

Kristálycukor                         0,08 kg

Tojás sárgája                          0,1 kg

Fehércsokoládé (valódi)                   0,07 kg

Mascarpone                                     0,15 kg

A tejet a cukorral és a mascarpone-val felforralom, hozzáadom a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforralom. Ekkor csurgatom hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítem. Végül, még forrón, leturmixolom.

Meggytöltelék:

Meggy (mirelit)                       0,36 kg

Meggylé                                  0,18 liter

Pudingpor                              0,032 kg

Kristálycukor                         0,07 kg

Fél citrom reszelt héja

Negyed citrom leve

Fahéj (egy csipet)

Cherry brandy                        6 ml

A meggyet le kell darálni, majd a citromhéjjal és citromlével bekeverni. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

Betöltés:

Alapkrém                               0,4 kg

Tejszínhab                              0,2 kg

Főzött zselatin                        0,04 kg

A tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat megkenjük 0,15 kg meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

Díszítés:

A tortát finomra darált pörkölt dióval panírozzuk. Szeletenként tejszínrózsát dresszírozunk, majd csokoládé-pasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

 

100 6050.thumbnail 100 6056.thumbnail 100 6060.thumbnail
100 6061.thumbnail 100 6065.thumbnail 100 6061 0.thumbnail
100 6073.thumbnail 100 6075.thumbnail 100 6078.thumbnail
100 6086.thumbnail 100 6093.thumbnail 100 6098.thumbnail
100 6114.thumbnail 100 6131.thumbnail 100 6136.thumbnail
100 6138.thumbnail 100 6159.thumbnail 100 6160.thumbnail

Aki pedig gyakorlott a sütésben és otthon szeretné elkészíteni a Zila cukrászda győztes Pándi meggytortáját, az a cukrász ipartestület honlapjáról (http://www.cukraszat.net/ ) valamint a http://www.augusztus20.freeblog.hu/ blogoldalról töltheti le a torta receptjét. Az augusztus 20-i programokról a kormányzati portálról, valamint az ünnepség hivatalos blogjából tájékozódhat a közönség, a szervezéssel kapcsolatos érdekességekről az Twitter és a  Facebook internetes közösségi oldalakon is folyamatosan olvasható friss információ.

www.magyarorszag.hu/augusztus20

http://www.augusztus20.freeblog.hu/

www.twitter.com/augusztus20

http://www.facebook.com/ Ország tortája

FOTO: LANTAI JÓZSEF

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.