2024.május.04. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2010 januári vírusok

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36554"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/computer_virus.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="86" /></a></span> Még a tavalyi év végénél is békésebben kezdődött a 2010-es esztendő -- legalábbis, ami a hazai számítógépes kártevő-helyzetet illeti. Meglepetést legfeljebb egy régi féreg újbóli felbukkanása okozott -- mondják a VirusBuster szakértői. <p>

 computer virus.thumbnail Még a tavalyi év végénél is békésebben kezdődött a 2010-es esztendő — legalábbis, ami a hazai számítógépes kártevő-helyzetet illeti. Meglepetést legfeljebb egy régi féreg újbóli felbukkanása okozott — mondják a VirusBuster szakértői.

 computer virus.thumbnail Még a tavalyi év végénél is békésebben kezdődött a 2010-es esztendő — legalábbis, ami a hazai számítógépes kártevő-helyzetet illeti. Meglepetést legfeljebb egy régi féreg újbóli felbukkanása okozott — mondják a VirusBuster szakértői.

Az informatikai biztonság hazai specialistája folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt károkozókról. A szakemberek kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek, illetve jelentetnek meg a VirusBuster honlapján (http://www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista).

Nos, a cég legfrissebb, alább olvasható januári statisztikái azt mutatják: szerencsére még a csöndesnek bizonyult tavalyi évvégénél is nyugodtabban kezdhették az esztendőt a hazai számítógép-felhasználók. A tájkép meghatározó színeit 2010 első hónapjában a klasszikus botnet-kártevők — Backdoor.Nepoe.GX, Backdoor.Nepoe.HL, Worm.Rbot.MCG — adták. "Közülük az utolsó rosszindulatú program külön figyelmet érdemel, annak ellenére, hogy 1,14 százalékos részesedésével a toplista legaljára került. A Worm.Rbot.MCG ugyanis csaknem három éves kártevő, s mostani felbukkanása váratlanul érte a szakembereket" — értékelte az adatokat Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. A botnet-programok mellett az e-mailben terjesztett trójai letöltő kártevők képviseltek komolyabb súlyt a januári fogásban. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Trojan.DL.Agent.SKIT és a Trojan.Bredolab.AOG.

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett programok. A botnet kártevők a hackerek által ellenőrzött robothálózatot (szaknyelven botnetet) toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy gépe számítógépes bűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" — figyelmeztet Szappanos Gábor.

A VirusBuster 2010. januári vírus-toplistája:

Kártevő

Részesedés (%)

Trojan.DL.Agent.SKIT

20.60%

Backdoor.Nepoe.GX

20.08%

Trojan.Buzus.AWEC

15.76%

Trojan.Kryptik.EOA

6.62%

Trojan.Bredolab.AOG

5.28%

Backdoor.IRCBot.AAWX

5.22%

Worm.SdBot.GAP

5.14%

Backdoor.Bandok.GT

4.52%

Backdoor.Nepoe.HL

2.36%

Worm.Rbot.MCG

1.14%

      Egyéb:

13.28%

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.