2024.április.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2010. November 3-án 18.30 Millenárison – Fényfűzér Indiából.

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44772"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20(1)68.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span> <p>India hangulata - fényeivel és ízeivel - költözik a Millenárisra a Dipavali, más néven Divali kapcsán, ami az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában.

 a%20(1)68.thumbnail

India hangulata – fényeivel és ízeivel – költözik a Millenárisra a Dipavali, más néven Divali kapcsán, ami az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában.

 a%20(1)68.thumbnail

India hangulata – fényeivel és ízeivel – költözik a Millenárisra a Dipavali, más néven Divali kapcsán, ami az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában.

A kis lámpások, melyeket minden háznál meggyújtanak ilyenkor, hírnökei a fény győzelmének a sötétség felett, az istenek győzelmének a démonok felett, áldás az elhunyt lelkekre, valamint a jó szerencse invitálói. Nem csupán a hosszú fényfüzérek, mécsesek, lenyűgöző tüzijátékok jellemzik az ünnepet, az új ruhák, a hölgyek színpompás szárija és az éjszakán át tartó társasjátékok, mint az úgynevezett "chaupar" vagy "chokkattan" is hozzátartoznak a fesztiválhoz.  Ősi játékosai ezeknek a kockajátékoknak Síva és Parvati, akik fáradhatatlanul játszanak, veszekednek, kibékülnek, házasodnak, hosszan a végtelenségig folytatva a sort, mint örök szerelmesek. Velük is találkozhatunk ezen az ünnepi estén, Bittner Meenakshi Dóra és Saskia Kersenboom táncelőadásában, melyben a dél-indiai klasszikus táncok közül a Bharatanatyam és Dasi Attam nyújt lírai koreográfiákat.

A tematikus előadásban Magyarországon még sosem látott repertoárt és különleges meglepetéseket tartogatnak a táncművészek. Lantos Zoltán és Szalai Péter Duója az ősi gyökerekre visszatekintő Észak- és Dél-Indiai klasszikus zene Rága- és Tála-rendszerének nyomvonalán haladva bontja ki meditatív, lebegő, olykor pedig sodró és vibráló improvizációit.

Mindketten hosszú éveket töltöttek Indiában a klasszikus zene töretlenül virágzó, szigorú szabályrendszeren alapuló tradiciójának elsajátításával. Ebben a megközelítésben a jazz szabadsága és az elektronika is szerepet kap. A kompozíciók tisztelgések az indiai klasszikus zene és tánc nagy mesterei előtt, új hajtások egy ősrégi, terebélyes fán…

a98.thumbnailAz ünnepi estén köszöntőt mond Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India Magyarországi Nagykövete.

Az est programja:

18.30 – Ünnepi Kolam rajzolás mécsesekkel, mely a padló díszítő művészete Indiából és tűzzsonglőrök a kertben

19.00 – Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India Magyarországi Nagykövetének köszöntője, majd Bittner Meenakshi Dóra és Saskia Kersenboom Bharatanatyam és Dasi Attam táncelőadása

20.00 – Lantos Zoltán és Szalai Péter Duója – indiai hegedű és tabla

18.30 – 21.00 – Indiai Ízek – Bombay Express

Dr. Saskia Kersenboom az Amszterdami Egyetem Színháztudományi Tanszékének docense, aki kombinálta akadémiai tanulmányait a dél-indiai klasszikus tánc és zene elsajátításával. Tánc mesterei Smt. T. Balasaraswati tanítványa: Smt. Nandini Ramani és K. Ganésan voltak. Éneket Shri B. Krishnamoorthy-tól, míg vínán Smt. R.Ramani-től, Sri M. Nageswara Rao-tól és Smt. VinitaVenkataraman-tól tanult, valamint tanulhatott a tiruttani Shri Subramanya templom egykori devadasiától, Ranganayakitól is. 1975-től Saskia több évet töltött Tamilnadu templomaiban, különösen Tiruttaniban, melynek gyümölcseként 1987-ben megjelent híres könyve a Nityasumangali, mely a dél-indiai devadasi tradíciót öleli át.

Bittner Meenakshi Dóra Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tanult és tartotta meg vizsgaelőadását. India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniam-nak, a chennai-i Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának személyes tanítványa. Dél-Indiai klasszikus tánc tanulmányait 1997-ben Budapesten kezdte, 2003-tól

Chennaiban folytatta, majd 2005-ben élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét a Dél-Indiában. 2008-ban Yantra címmel elkészült az első magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével.

Lantos Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett klasszikus zenei diplomát, hegedű szakon. Már a főiskola évei alatt kísérleti és keleti zenével kezdett foglalkozni, majd 1985-ben ösztöndíjjal Indiába utazott, hogy klasszikus indiai zenét tanuljon. Nyolc és fél évig élt Indiában, tanulmányain kívül komponált és koncertezett. Miután 1994-ben visszatért Budapestre, tovább dolgozott improvizatív zenei világának kialakításán, miközben saját zenei gyökereit is újra felfedezte, és összevetette a keleti zene és a kortárs európai jazz területén szerzett tapasztalataival.  Lantos Zoltán egy öt-húros hegedűn és egy különleges, a számára készült öt-plusz-tizenhat rezonáns-húros hegedűn (tarangini) játszik.

Szalai Péter Tizenhat évesen kezdett hivatásszerűen foglalkozni az indiai klasszikus zenével. Kurtág György ösztönzésére a legnépszerűbb ütőhangszert, a tablát választva hangszeréül. Kezdetben a Delhi gharana (iskola) két kiemelkedő képviselőjétől, Anthony Dasstól és Ustad Munnu Khantól tanult, majd a '80-as évek második felében a világhírű tabla-mester Ustad Alla Rakha fogadta tanítványává. Napjainkban szigorúan követi a Punjab gharana hagyományait. 1987 óta különleges mester-tanítvány kapcsolatban áll Pandit Ravi Shankarral, akit nem csak az indiai klasszikus zene területén tekint mesterének.

A Vaisnava naptár szerint a Dipa-dan, Dipavali ünnep története a következő:

"Az Úr Ráma, miután legyőzte Rávána démont, visszatért a számüzetésből a fővárosba, Ajódhjába. E visszatérés emlékünnepe ez a nap. Dushera, az Úr Rámacsandra győzelmének ünnepe után 20 nappal ünneplik. Dipávali azt jelenti: "a fények sora". Lámpásokat és gyertyákat égetve ünneplik az eseményt mind a templomokban, mind pedig az otthonokban. Az ablakunkba mi is kis mécseseket tehetünk ki estére. Dipávali napján egész Indiában tűzijátékot tartanak, és az üzletemberek számára új üzleti év kezdődik. A házakat teljesen kitakarítják, és gyakran újrafestik. Az emberek meglátogatják barátaikat és rokonaikat, ajándékokat és édességeket adnak egymásnak. Ez az ünnepség Laksmíval is kapcsolatban áll, mert úgy tartják, hogy a vagyon (laksmí) nem lép be az ember házába ezen a napon, ha a ház sötét. A legtöbb ember különleges púdzsát (imádatot) is felajánl ilyenkor Laksmínak.

Vannak, akik Dipávalin azt ünneplik, hogy Krisna megölte Narakászurát. Narakászura a Föld fia volt, és azt az áldást kapta Sivától és Brahmától, hogy nemcsak a földet, hanem a mennyei bolygókat is saját uralma alá tudta hajtani. A démon legyőzésében Krisna királynője, Satyabhámá segített azzal, hogy kocsihajtójául szegődött. Miután Narakászura meghalt, anyja arra kérte Krisnát, hogy azt a napot, amelyen fia elpusztult, tegye ünnepnappá. Így ezen az ünnepen arra is emlékeznek, hogy a föld és a mennyek megszabadultak Narakászurától."

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.