2022.01.27.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Élelmiszerlavina a földeken – eredményesen zárult az új önkormányzati program

4 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44770"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P1010021_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span><span class="inline inline-left"><a href="/node/44769"></a></span> <p>Az Élelmiszerlavina program jóvoltából idén saját termesztésű zöldség kerülhetett a rászorulók asztalára. A népszerű kezdeményezés keretében önkormányzatok és civil szervezetek számára ajánlott fel vetőmagokat és növényvédő szereket a Syngenta. Az adomány a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jutott el a résztvevőkhöz, akik az alapanyagok segítségével saját területüket művelték meg, és saját maguk számára termesztettek zöldséget.</p><p>

 

Az Élelmiszerlavina program jóvoltából idén saját termesztésű zöldség kerülhetett a rászorulók asztalára. A népszerű kezdeményezés keretében önkormányzatok és civil szervezetek számára ajánlott fel vetőmagokat és növényvédő szereket a Syngenta. Az adomány a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jutott el a résztvevőkhöz, akik az alapanyagok segítségével saját területüket művelték meg, és saját maguk számára termesztettek zöldséget.

 

Az Élelmiszerlavina program jóvoltából idén saját termesztésű zöldség kerülhetett a rászorulók asztalára. A népszerű kezdeményezés keretében önkormányzatok és civil szervezetek számára ajánlott fel vetőmagokat és növényvédő szereket a Syngenta. Az adomány a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jutott el a résztvevőkhöz, akik az alapanyagok segítségével saját területüket művelték meg, és saját maguk számára termesztettek zöldséget.

Az Élelmiszerlavinát idén harmadik alkalommal indította útjára közösen a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Ebben az évben új elemként a szervezők egy önkormányzati pályázattal bővítették a programot. Az elképzelés szerint a Syngenta által adott vetőmagot és növényvédő szert a résztvevők helyben, saját termőföld-területük megművelésére használják fel. Az Élelmiszerbankkal februárban közzétett felhívás óriási visszhangra talált, így a tervezett 5 nyertes helyett 9 pályázat kapott segítséget a megvalósításhoz: Iharos (Somogy megye), Somogyvár (Somogy megye), Nyírvasvári (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Kemecse (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Magyarszerdahely (Zala megye), Nádasdladány (Fejér megye), Örkény (Pest megye), Sárpilis (Tolna megye) és Zsadány (Békés megye).

 

A kezdeményezésnek köszönhetően elsősorban paradicsomot, hagymát, burgonyát, főzőtököt, görögdinnyét, kelbimbót és kínai kelt ültethettek a pályázók. Sajnos a viszontagságos időjárás és az árvizek nem kedveztek az idei a termésnek és a befektetett munka egy része elveszett, mégis a résztvevők többsége szép termést takaríthatott be. A pályázatok nagy része széles helyi összefogásra épült. Zsadányban például a polgármester, aki növényvédő szakmérnök és növényvédő üzemmérnök végzettséggel rendelkezik, saját maga felügyelte a munkát, Nyíregyházán pedig nyugdíjas mezőgazdászokat vontak be szakértőként a termesztésbe.

A pályázat keretében kapott támogatás több esetben anyagi forrást jelentett egy-egy hajléktalanokat, munkanélkülieket, helyi cigány kisebbséget vagy fogyatékkal élőket segítő kezdeményezés megvalósításához is.

Ez az elgondolás azért is különleges, mert nagyon jól illeszkedik az „Út a munkához" programunkhoz. A kezdeményezés célja, hogy reményt és hasznos elfoglaltságot adjon a munkanélkülieknek, akik ezáltal a társadalom hasznos tagjainak érezhetik magukat, hosszú távon pedig újra saját munkát

 

szerezhetnek. A „Hal helyett hálót!" program óriási segítséget jelent ebben, mivel nemcsak élelmiszert, de egyben munkát is biztosít pártfogoltjainknak"– mondta Dudás Árpád, Zsadány község polgármestere.

Alapítványi munkánk során célunk olyan programok szervezése, amelyek segítik a fogyatékossággal élők beilleszkedését és reintegrációját a társadalomba. Az önálló életvezetési képesség kialakítása, helyreállítása, fejlesztése során a munka kulcsfontosságú szerepet játszik gondozottjaink fejlődésében. Az Élelmiszerlavina keretében érkezett támogatás eredményeként nem csak élelmiszert kaptunk, hanem hatékony támogatást a fogyatékos személyekkel végzett munkánkhoz" – mondta el a magyarszerdahelyi pályázat megvalósításáért felelős Bakos Gerda, a Tudat Mezsgyéjén alapítvány kuratóriumának tagja.

A pályázó alapítványok és önkormányzatok maguk döntötték el, hogy kiknek adják a megtermelt élelmiszert. A termelésben résztvevő fogyatékkal élők, cigány kisebbség, hajléktalanok és munkanélküliek mellett többek között nyugdíjasok, nagycsaládosok, önkormányzati és egyházi otthonok, iskolák, óvodák voltak a támogatottak.

Természetesen az önkormányzati mellett folytatódik az Élelmiszerlavina immár hagyományos termelői programja. Az idei lavinát a Syngenta egy 12 millió forintos vetőmag- és növényvédőszer- felajánlással indította útjára. A programhoz csatlakozó termelők és élelmiszeripari vállalatok az előállítási folyamat egy-egy részéért felelnek, s a megtermelt javakat saját hozzájárulásukkal kiegészítve adják tovább. Az összefogás eredményeként összegyűjtött tartós élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank juttatja el a rászorulókhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük