2024.április.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2012. január 31-ig érvényesek a 2011-es éves e-matricák

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57619"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/au_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="47" /></a></span>A 2011-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje január 31-én, kedden éjfélkor lejár.</p> <p> 

au 2.thumbnailA 2011-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje január 31-én, kedden éjfélkor lejár.

 

au 2.thumbnailA 2011-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje január 31-én, kedden éjfélkor lejár.

 

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2011-ben vásárolt éves jogosultságok tehát 2012. január 31-éig, azaz jövő hét kedd éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszak január 31-ig történő kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elegendő idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.

 

Az éves e-matricák 2012-ben az alábbi árakon szerezhetők be:

 

Kategória

Ár

D1

42 980 Ft

D2

123 975 Ft

D3

184 985 Ft

D4

234 950 Ft

 

 

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2011-es eladási adataiból kiderül, hogy az autósok összesen mintegy 232 521 darab éves e-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és viszonteladói hálózatának pontjain, ami 2%-os csökkenésnek számít a 2010-es esztendőhöz képest. Az éves e-matrica mellett a megszüntetett négynapos változat értékesítési mutatója is 4 százalékos csökkenést mutat az előző évhez viszonyítva, a hetiből ugyanakkor 11 százalékkal, a haviból pedig 7 százalékkal fogyott több. Az adatok összesítése alapján elmondható, hogy a járművezetők 2011-ben 1 százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak.

 

Érdemes kiemelni, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Az úthasználati jogosultságot az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladó partnerein keresztül, az interneten vagy mobiltelefon segítségével lehet beszerezni. A virtuális díjfizetési lehetőségekről a www.autopalya.hu weboldalon lehet tájékozódni (E-matrica & Díjfizetés / ONLINE vásárlás). Fontos információ, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan leellenőrizni.

 

A tél közepén járunk, ezért hasznos tudnivaló, hogy az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06-40-40-50-60) kérhető

információ. Ezen kívül az autópályákon telepített VJT kijelzők, az autópályás weboldal (www.autopalya.hu) és az SMS alapú információszolgáltatás segítenek a tájékozódásban.

 

Ez utóbbin keresztül az utazók mobiltelefonjuk használatával, egy alapdíjas SMS áráért juthatnak aktuális forgalmi adatokhoz az ÁAK Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi utakkal kapcsolatban. A lekérdezéshez nem kell mást tenni, mint a kiválasztott autópálya vagy autóút kódját (pl. M0, M1) egy alapdíjas SMS-ben a következő telefonszámra elküldeni: +36 70 777 4636. A válaszként érkező első üzenetben az adott útra vonatkozó általános információk olvashatók (forgalmi helyzet, időjárási viszonyok), míg a második a kilométerszelvény megjelölésével a két legfrissebb pályaeseményt tartalmazza. Ezek jellemzően balesetek, terelések, forgalomkorlátozások és egyéb, váratlan események leírásai lehetnek. Az elküldött SMS-re egy alkalommal válaszol a rendszer, tehát az aktuális forgalmi helyzetről minden esetben új üzenet elküldésével lehet információkat szerezni.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.