2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SPÓROLNI AZ ÜZEMANYAGON, DE HOGYAN?

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57621"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_471.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>Soha nem látott magasságokba emelkedtek az üzemanyag árak és - bár a mai napon néhány forinttal olcsóbb lett a gázolaj -, a közelmúltban hétről-hétre súlyos forintokkal drágult a benzin és a dízel. Az árak a jövedéki adó tavalyi emelése, az általános forgalmi adó idei, 2 százalékos növekedése és a gyengülő forint árfolyam miatt folyamatosan emelkedtek, így jelenleg már 430 Ft körül vehetünk egy liter benzint, a gázolajért pedig 440 Ft felett kell fizetnünk. Ha nem tehetjük meg, hogy kevesebbet autózunk, akkor is van mód a költségcsökkentésre.

Soha nem látott magasságokba emelkedtek az üzemanyag árak és – bár a mai napon néhány forinttal olcsóbb lett a gázolaj -, a közelmúltban hétről-hétre súlyos forintokkal drágult a benzin és a dízel. Az árak a jövedéki adó tavalyi emelése, az általános forgalmi adó idei, 2 százalékos növekedése és a gyengülő forint árfolyam miatt folyamatosan emelkedtek, így jelenleg már 430 Ft körül vehetünk egy liter benzint, a gázolajért pedig 440 Ft felett kell fizetnünk. Ha nem tehetjük meg, hogy kevesebbet autózunk, akkor is van mód a költségcsökkentésre.

Soha nem látott magasságokba emelkedtek az üzemanyag árak és – bár a mai napon néhány forinttal olcsóbb lett a gázolaj -, a közelmúltban hétről-hétre súlyos forintokkal drágult a benzin és a dízel. Az árak a jövedéki adó tavalyi emelése, az általános forgalmi adó idei, 2 százalékos növekedése és a gyengülő forint árfolyam miatt folyamatosan emelkedtek, így jelenleg már 430 Ft körül vehetünk egy liter benzint, a gázolajért pedig 440 Ft felett kell fizetnünk. Ha nem tehetjük meg, hogy kevesebbet autózunk, akkor is van mód a költségcsökkentésre.

2011 januárjában a benzinhez átlagosan 350 Ft-ért juthattak hozzá az autósok Magyarországon, a gázolajért pedig 339 Ft-ot kellett akkor fizetniük. 2011-ben, egy év alatt mindkét üzemanyag típus esetében 100 Ft körüli drágulás történt. Csak 2012-ben több mint 20 Ft-tal nőtt a benzin és a gázolaj ára. Ezek a tények egyre inkább takarékoskodásra ösztökélik a gépjármű tulajdonosokat.

Bár a megtett kilométerek száma sok esetben nem csökkenthető, a szakemberek szerint számos alternatív lehetőség kínálkozik a fogyasztás mérséklésére. A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata minden gépjárműhasználó figyelmébe ajánlja azokat a„trükköket", melyeket a napi közlekedési rutinba beépítve havonta több ezer forintot is megtakaríthatunk. Horányi István, a vállalat operációs igazgatója a vezetési stílus tudatos újragondolását tartja az egyik leghatékonyabb spórolási lehetőségnek, de a gépkocsik következetes és az adott utazáshoz igazított felkészítését is kiemeli az alábbi hét pontban.

 

  • Az egyik legfontosabb, hogy mindig gondoljuk át és városon belül is tervezzük meg az útvonalat, hogy ne tegyünk felesleges kitérőket, kerülőket, és lehetőség szerint a kisebb forgalommal, kevesebb várakozással bíró utakat válasszuk.
  • Vegyük fel a forgalom tempóját, tartsuk a megfelelő sebességet, válasszuk meg optimálisan a sebességfokozatot és kerüljük a hirtelen, hosszantartó kigyorsításokat, illetve a sűrű fékezéseket. Ha betartjuk a követési távolságot, nem kell olyan gyakran fékeznünk, nem használjuk annyit a kuplungot. A hosszabb várakozásoknál kapcsoljuk ki a motort. Ha ezekre odafigyelünk, egy út során akár 20%-kal is csökkenthetjük a felhasznált üzemanyag mennyiségét.
  • Igyekezzünk minél többet használni a motorféket, hiszen ilyenkor a korszerű gépkocsik teljesen leállítják az üzemanyag befecskendezését, ezért motorfék üzemmódban 0 a fogyasztás. Ha például már előre látjuk, hogy piros a lámpa és nincs szükség hirtelen fékezésre, vegyük le a lábunkat a gázpedálról, hogy a motorfék segítse a fékezést.
  • Mielőtt elindulunk, ellenőrizzük a kerekek nyomását, ugyanis a túl puha gumik növelik a gördülési ellenállást, nagymértékben hozzájárulva ezzel a fogyasztás növekedéséhez. A megfelelő keréknyomással akár 2-3%-os üzemanyag megtakarítást is elérhetünk.
  • Csökkentsük az összsúlyt és a légellenállást. Mindig csak a szükséges tárgyakat vigyük magunkkal és kerüljük a fölösleges holmik fuvarozását, mivel a gépkocsin kívül felszerelt tartozékok a fokozott légellenállás miatt akár 18%-os fogyasztásnövekedéshez is vezethetnek. Ha nincs rájuk szükség, szereljük le a csomag- vagy biciklitartókat. 80 km/h sebességnél a tetőcsomagtartó 0,7 literrel, a tetőn szállított kerékpár pedig akár 3 literrel is megnövelheti a 100 kilométerre vetített fogyasztást.
  • A gyártó által előírt időközönként nézessük át autónkat, hogy fenntartsuk a motor hatékonyságát. Cseréljük a gyertyákat, a szűrőket, illetve a kopó alkatrészeket, így a hatásfok javulásával akár 15%-os benzin- vagy gázolaj plusz költségtől mentesülhetünk.
  • Az ablakfűtés funkció mérséklésével is spórolhatunk az üzemanyagon, éppen ezért tartsuk a lehető legtisztábban az ablakokat, mert akkor nem párásodnak be olyan könnyen, és nem kell olyan gyakran bekapcsolni az üzemanyagot faló fűtést vagy a légkondicionálót. Az ülésfűtés használatának minimalizálásával is sokat takarékoskodhatunk, hiszen ez a berendezés is a motor által elégetett benzint használja energiaforrásként.

 

A LeasePlan szakembere még hozzáteszi, hogy a felsorolt üzemanyag-takarékos, költségkímélő javaslatok átgondolt, tudatos gépkocsi használatot feltételeznek, s nemcsak az üzemanyag-fogyasztást, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve a környezetre gyakorolt káros hatásokat is csökkentik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.