A gazdasági válság csak kismértékben befolyásolja az IP-hálózatok adatforgalmát – a növekedés elsősorban a nagysebességű szélessávú kapcsolatoknak, valamint a videó- és mobilforgalom növekedésének köszönhető

 

A gazdasági válság csak kismértékben befolyásolja az IP-hálózatok adatforgalmát – a növekedés elsősorban a nagysebességű szélessávú kapcsolatoknak, valamint a videó- és mobilforgalom növekedésének köszönhető

A Cisco közétette a Visual Networking Index (VNI) Forecast and Methodology, 2008-2013 című felmérésének eredményeit, amely szerint az internetes adatforgalom 2013-ra várhatóan ötszörösére fog növekedni.

A Cisco a VNI Forecast felmérést az internetprotokoll-alapú adatfogalom nemzetközi szintű becslésére dolgozta ki. A vállalat prognózisai független adatelemzők előrejelzéseinek elemzésén és modellezésén alapulnak.

A kutatásban vizsgált főbb területek:

Összesített nemzetközi IP forgalom

 • A gazdasági válság összességében csak kismértékben befolyásolta a forgalomnövekedést: 2008 és 2013 között várhatóan az ötszörösére növekszik majd a nemzetközi IP forgalom.
 • 2013-ra az éves nemzetközi IP forgalom a kétharmad zettabájtot (vagy 667 exabájtot) is elérheti (egy zettabájt egytrillió gigabájttal egyenlő).
 • 2013-ban az IP-adatforgalom Észak-Amerikában havi 13 exabájt lesz, ami valamivel meghaladja a Nyugat-Európára prognosztizált 12,5 exabájtot, de jelentősen elmarad az Ázsia és a csendes-óceáni térség havi 21 exabájtos értékétől.
 • Leggyorsabb ütemben a Közel-Kelet és Afrika fejlődik majd évi 51%-kos növekedéssel, 2013-ra elérve a havi 1 exabájtos értéket.

A növekedés fő motorja a videóforgalom

 • 2013-ra az összes videóforgalom (tévé, igény szerint letölthető videóanyagok – VoD, internetes videó és P2P – peer-to-peer) adja majd a világ teljes internetforgalmának több mint 90%-át.
 • A videókommunikációs forgalom (videóhívások, videós üzenetküldés) volumene 2008 és 2013 között várhatóan a tízszeresére növekszik.

Mobil szélessáv

 • 2008 és 2013 között évente nagyjából meg fog duplázódni a mobil-adatforgalom, ami a teljes időszakra vetítve összesen 66-szoros növekedést jelent.
 • 2013-ra a világ mobil-adatforgalmának közel 64%-át a videóletöltés fogja kitenni. (A Cisco VNI-n belül mértek közül a mobilvideó a leggyorsabban növekvő alkalmazás­kategória.)

A „hiperkonnektivitás" hatása a hálózatokra:

•·      Egyre nagyobb mértéket ölt a felhasználók körében a hiperkonnektivitás, ami alatt a tanulmány több internetes kommunikációs csatorna egyidejű, párhuzamos használatát érti.

 • 2013-ra a párhuzamosan végzett aktív, netes kommunikáció (pl. online zenehallgatás közben végzett online munka vagy böngészés, illetve internetböngészés/chatelés és telefonálás egyszerre) naponta összeadva 6 további hálózaton töltött órát jelent.
 • 2013-ra az úgynevezett passzív hálózati kapcsolatok (pl. digitális videofelvétel készítése más hálózaton keresztül használt program megtekintése közben, a háttérben végzett online biztonsági mentések, illetve külső videóforrások, pl. biztonsági vagy bébiszitter-kamerák) miatt további hat órával növekszik a hálózaton töltött órák száma.
 • Jelenleg egy „hálózati nap" – a hálózaton páthuzamosan végzett tevékenységeket összesítve – 36 órából áll. 2013-ra ehelyett már 48 óráról fogunk beszélni.

A hálózati videószolgáltatások globális hatása a képernyőméretre:

 • A várakozások szerint tovább bővül a különféle digitális képernyőtípusok választéka is. Nem csupán a hálózatba csatlakoztatott készülékek száma többszöröződött meg, de a képernyővel rendelkező eszközök egyben nagyobb videófogyasztást is eredményeznek. A nagyobb képernyőméret növeli a nagy felbontású videótartalmak iránti igényt, és ennek megfelelően fokozza az egyes videofolyamokhoz szükséges internetforgalmat.
 • 2013-ra a világ digitális képernyőinek felülete összesen közel 1 milliárd négyzetmétert tesz majd ki, amely mintegy 2 milliárd nagyképernyős tévékészüléknek felel meg. Egymás után rakva ezek a képernyők több mint 48-szor érnék körbe a Földet.

Videók:

Hivatkozások/URL-címek:

•·      Cisco VNI „Hyperconnectivity" tanulmány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük