A London Fashion Week hivatalos programján, közös standon mutatkozott be Tomcsányi Dóri, a KELE clothing, a THEFOUR és a ZAKO a Design Terminál és a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében.

 

A London Fashion Week hivatalos programján, közös standon mutatkozott be Tomcsányi Dóri, a KELE clothing, a THEFOUR és a ZAKO a Design Terminál és a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében.

 

A London Fashion Week hivatalos programjának része a 2014. február 13-23. között zajló International Fashion Showcase, melynek célja a nagy divatmárkák mellett a feltörekvő divatnemzetek pályakezdő tervezőinek bemutatása. A magyar divattervezők olyan országok legtehetségesebb alkotói mellett jelennek meg, mint Argentína, Ausztria, Svájc, vagy Svédország.

 

A London Fashion Week keretében immár harmadszorra szervezik meg az International Fashion Showcase kiállítást közel 30 ország legtehetségesebb divattervezőivel, ahol idén négy magyar tervező is képviselteti magát a Design Terminál jóvoltából. A szervezők olyan fiatal pályakezdőkből szelektáltak, akik munkái ötvözik a vizuális megjelenést és a divattervezést, kreatívan használva a hagyományos anyagokat és az új technikákat. Magyarországról Tomcsányi Dóri, a KELE clothing, a The FOUR és a ZAKO idei tavasz-nyári kollekcióiból látható válogatás.

 

A Voyage through Central Europe három ország közös összefogásával jött létre, a Design Terminál, a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ és nemzetközi szervezőpartnerei, a Czech Fashion Council és a Slovak Fashion Council együttműködésével, hogy segítse a közép-európai régió 14 fiatal tervezőjének nemzetközi divatpiacon való megjelenését. A tervezők kiválasztásában az is fontos szerepet játszott, hogy rendelkezzenek megfelelő gyártókapacitással, mellyel egy esetleges megrendelést is teljesíteni tudnak.

 

„Ahhoz, hogy egy tervező bekerüljön a divat nemzetközi körforgásába, nem elég a tehetség: saját tőkére, nagy kitartásra és rendkívüli szorgalomra van szükség. Évekig tart, mire a márka stabil nemzetközi vásárlóközönséget gyűjt maga köré, mire megtalálja a számára megfelelő értékesítési csatornákat. A Design Terminál, abban vállal szerepet, hogy a tehetséges tervezőket átsegítse ezen a nehéz időszakon." – emelte ki Ács Zoltán a projekt vezetője, a Design Terminál üzletfejlesztési programjának vezetője.

 

„Egy ilyen nagyszabású rendezvényen való megjelenés kiváló lehetőség a szakmai kapcsolatépítésre, illetve megismerkedhetünk olyan befektetőkkel is, akikhez más körülmények között nem lenne lehetőségünk eljutni." – mondta Kormos Anna Zsófia tervező, a THEFOUR egyik tagja.

 

A magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős Design Terminál szervezésében külföldön eddig Brüsszelben, Bukarestben és Pekingben mutatkoztak be fiatal magyar tervezők.

Szervezőpartnerek: Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ, Czech Centre London, Czech Fashion Council, Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ, Embassy of the Czech Republic, Embassy of the Slovak Republic in London, Slovak Fashion Council

Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap, Szlovák Kulturális Minisztérium, LASVIT, TECHO, Slovak Design Center, Czech British Chamber of Commerce, Embassy of the Czech Republic in London

 

Az installáció alkotói: Bonta Gáspár a kiállítás kurátora; Karcis Gábor videomapping; Kiss Miklós grafikai arculat, Ráday Dávid és Ráday Péter: fotó és videó, Hegedűs Ágnes az installáció projektmenedzsere.

A projekt kurátora Bonta Gáspár építész, az installációjával bemutatja a tervezői munkák sokszínűségét és elviszi a látogatókat a közép-európai régió vizuális világába.

 

„Egy ilyen nemzetközi megjelenés kiváló lehetőség arra, hogy a magyar és közép-európai tervezők reálisan lássák saját identitásukat és összemérjék ötleteiket a világ távoli részén élő tervezőkével, nem is beszélve a London Fashion Week-en a vezető divatmárkák erejével." – emelte ki Bonta Gáspár.

 

2014. február 13-23.

London Fashion Week

 

http://www.britishfashioncouncil.co.uk/content/1876/IFS

https://www.facebook.com/centraleuropeanfashiondays?fref=ts

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük