2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

20 éve mutatták be a Titanic filmet

3 perc olvasás

20eve.jpgHihetetlen, de már 20 éves a Titanic film – James Cameron 11 Oscar-díjat besöprő korszakalkotó produkcióját 1997 végén mutatták be. Az azóta eltelt időszakban még többet megtudtunk a Titanic katasztrófájáról, rengeteg tárgy került a felszínre, amelyek egy részét most a budapesti Titanic kiállításon láthatja a közönség. Ha újranézné a filmet, itt egy kis segítség, hogy meg tudja különböztetni a valóságot a fikciótól.

 

Létezett a Titanic szerelmespárja?

Nem. Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) és Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) teljesen az író-rendező James Cameron fantáziájának szülöttei. Egy J. Dawson azonban valóban ott volt a fedélzeten, bár az ő keresztneve Joseph. Cameron nem tudott az igazi Dawson létezéséről. A férfi a filmbeli karakterhez hasonlóan életét vesztette a tragédiában.

 

Tényleg sebességi rekordba hajszolta a kapitányt a hajó tulajdonosa?

Soha nem tudjuk majd biztosan. A filmben Bruce Ismay arra sarkalja Smith kapitányt, hogy döntsék meg a sebességi rekordot, de a valóságban Ismay azt vallotta eskü alatt, hogy a kazánok egyszer sem dolgoztak teljes erőbedobással. Másnap, hétfőn akarták kipróbálni, milyen sebességre képes a hajó. Ugyanezt vallotta a legénység több tagja is, míg az utasok közül volt, aki azt mondta, hogy látta, amint Ismay összetép egy jéghegyekre figyelmeztető jelentést. A bíróság nem hitt nekik.

 

Valóban a végsőkig játszott a zenekar?

Igen, ezt a tanúvallomások is alátámasztják. Azt, hogy pontosan melyik volt az utolsó számuk, senki sem tudta megmondani.

 

Tényleg öngyilkos lett az első tiszt?

Valószínűleg nem. A filmben William Murdoch csúszópénzt fogad el, majd fejbelövi magát. A történészek csak azt tudják, hogy egy tiszt öngyilkos lett, Murdoch sorsáról nincs pontos információ. Cameron bocsánatot kért Murdoch családjától.

 

Valóban ledőlt a Titanic kéménye?

Igen, és valóban rádőlt a vízben menekülő emberekre. A filmben Dawson barátja hal meg így, a valóságban John Jacob Astor milliárdosra eshetett rá a kémény.

 

Tényleg voltak, akik önként választották a halált?

Igen. Isador és Ida Straus (a Macy’s társtulajdonosa) a filmben a kabinjuk ágyában várják a véget. A valóságban mindkettőjüknek felajánlották, hogy a 8-as mentőcsónakkal, kimentik őket, de Isador addig nem akarta elhagyni a hajót, amíg nők is voltak a fedélzeten, Ida pedig úgy érezte, hogy a férje mellett a helye. A valóságban a szemtanúk egy-egy széken ülve látták őket utoljára, nem a kabinjukban voltak. 

 

Valóban voltak, akiket élve mentettek ki a vízből, mint a filmben Rose-t?

Igen. A 16 mentőcsónakból 2 fordult vissza, hogy túlélők után kutasson. Hat embert találtak, de négyen meghaltak a csónakban.

 

http://www.titanickiallitas.hu

 

Lantai József

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.