Elérte a Papp László Sportaréna maximális befogadóképességét a legutóbbi hosszú hétvégén kilátogatók száma. Az idén a tavalyi 26 ezer főnél mintegy 15 százalékkal érdeklődtek többen a legújabb trendik, a kertépites, a kertbertendezés legújabb divatja iránt.

 

Elérte a Papp László Sportaréna maximális befogadóképességét a legutóbbi hosszú hétvégén kilátogatók száma. Az idén a tavalyi 26 ezer főnél mintegy 15 százalékkal érdeklődtek többen a legújabb trendik, a kertépites, a kertbertendezés legújabb divatja iránt.

 

Egy szűk hároméves formájú kislegény fürgén lép ki a harmadik általa kipróbált elektromos kisautó vezetőüléséből. Még a mini ajtó kinyitásával sem bíbelődik, csak elegánsan átlép rajta, mint egy kis óriás, és rohan a negyedik kisautóhoz. "Ugyanolyanból szálltál ki most" – hívja fel a figyelmét az egyik standon lévő fiatalember, aki a járműveket irányította. De a kissrác nem zavartatja magát. Kikapja a távirányítót a negyedik verdából, odaiparkodik a fiatalemberhez, és a kezébe nyomja, kérlelően a szemébe, jól felfelé nézve. A fiatalember szélesen mosolyog , hisz rögtön megérti a kis kuncsaft ki nem mondott szavait: nem érdekel engem, hogy most szálltam ki egy ugyanilyenből, de akkor is ki szeretném próbálni ezt  a negyediket. Meglett szíve vágya.

Tényleg, egy kert akkor lehet igazán élvezhető, ha a gyerekek is jól érzik magukat benne, ha tudják értékelni az előnyeit, azaz el tudnak játszani benne –  békén hagyják legalább időnként egy picikét a felnőtteket. Éppen ezért leltek itt a kicsik az elektromos kisautók mellett ugrálót,  homokozót. De talán ami a felnőtteket is rabul ejtette a gyerkőcök mellett, az a színpad jobb oldalán épített bemutató kert volt, kisházzal, lépcsőkkel, emeleti terasszal, kilátással a a vízesésre, a mini tóra.

A felnőttek meg a sok érdekes kertgondozással és más érdekességgel foglalkozó előadások mellett rácsodálkozhattak az idei év újdonságaira is. Egyre több nemzetközi partner hozza magával az adott esztendő  olyan látványosságát, amiből még csak egyetlen példányt gyártottak csak le, de már létezik.  Ide sorolhatjuk az idén egyrészt azt francia különleges kerti bútort, mely speciális anyaga igen nagy hőingadozást is kibír (azaz kinn lehet felejteni simán a kertben a legcidriztetőbb hidegben és a döglesztő melegben is).  Másrészt egyetlen példány létezik még csak az  "okos" napernyőből is. Ez azért "okos", mert annyira nyílik csak ki, annyi anyagot teker le magáról, amennyi az épp sugárzott fénynek és szélerősségnek megfelel. Okosabb, mint a mobiltelefon, higgyék el, mert itt nem a gazdának kell okosnak lenni, hogy kiaknázza a szerkezetben rejlő dolgokat, hanem maga a napernyő az, aki döntést hoz és cselekszik. Jópofa, nem?

Ami még ámulatba ejtett kicsit és nagyot, az a 4000 körüli virágzó orchidea volt. Évente váltakozó tematikával mutatják be a szervezők ezeket a trópusi csodákat. Az idén az őshonos orchidea birodalmak köré tervezték ezeket a különlegességeket, mint Peru, Mexikó,Brazilia (a Gardenexpo facebookján megosztva látni), kiemelve  saját "kiváltságos", azaz őshonos orchideájukat.

A jövő hasonló időben megrendezendő Gardenexpóig azonban még kilátogathatunk a május 19-20-21 -i és szeptemberi Füveszkertben tartandó kaktuszkiállitásra és a november végére tervezett Baba-mama Expóra (Papp Laszló).

Addig is bátran töltekezzenek fel D vitaminnal egy kis kertészkedés közben, használva a frissen szerzett tapasztalatokat.

Bodrog Beáta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük