3 az 1-ben, dél-indiai klasszikus tánc, tavaszi sorozatok az MTV-n és világsztárok Veszprémben a mai ajánlatom.

 

3 az 1-ben, dél-indiai klasszikus tánc, tavaszi sorozatok az MTV-n és világsztárok Veszprémben a mai ajánlatom.

 

A Bharata Kultúrtérben – PADAM – Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncestje

2012. március 3-án,. 19 órakor.

A Padamok a dél-indiai klasszikus tánc, a Bharatanatyam műfaján belül a leginkább lírai egységeket képviselő darabok. Bár sok fajtájuk ismert, abban mindegyik megegyezik, hogy középpontjukban az érzelmek állnak. Egy ilyen Padam csokrot nyújt ez az este Bittner Meenakshi Dóra bharatanatyam táncművész előadásában.

A Bharatanatyam kifejezés szanszkrit szavak kompozíciója, bhava (érzelmek), raga (dallam), tala (ritmus) és natyam (tánc).

E táncforma két fő alkotó eleme – a nritta – avagy tiszta tánc, melyet a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka jellemez, illetve – az abhinaya – amely arcjáték és kézmozdulatok speciális gesztusnyelve az érzelmek kifejezésére.

Bittner Meenakshi Dóra bharatanatyam táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tradicionális keretek között tanult és tartotta meg vizsgaelőadását. India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniamnak, a Chennai-i Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának tanítványa. Dél-Indiai klasszikus tánc tanulmányait 1997-ben kezdte Budapesten. 2005-ben élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét a dél-indiai Chennai-ban. A Meenakshi nevet egy előadáson átütő sikerrel táncolt koreográfia után kapta. Mesterével, Jayanthi Subramaniammal két közös turnén is részt vett.

Az első, 2006-os országos koncertsorozaton, majd a következő évben – Európában kuriózumnak számító dél-indiai klasszikus élőzenei kísérettel bemutatott, nagy sikerű Bharatanatyam előadás táncosaként – az „India Fesztivál 2007" keretében.

2009-ben „Yantra" címmel elkészült az első magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével. A film számos európai filmfesztiválon szerepelt sikerrel, majd 2011-ben meghívták több rangos New York-i fesztiválra. 

2010-ben fellépett a világ legnagyobb spirituális fesztiválján, az indiai „Kumbh Mela"-n is.

 Bharata Kultúrtér, Budapest VII. Tivadar u. 3.

2012. március 3-án,. 19 óra.

PADAM – Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncestje

www.bharatanatyam.info.hu 

www.bharata.hu

 

Új sorozatok tavasszal az MTV-n. Folytatódik a Jersey Shore, startol a Crash Canyon, tizennégy év után jön az új Beavis és Butthead évad.

A fiataloknak szóló szórakoztató műsorokat sugárzó MTV Hungary tavasszal három új sorozatot mutat be, egyik legsikeresebb realityje pedig folytatódik. Márciusban az ötödik évaddal visszatérő Jersey Shore mellett indul a Simpsons és az Így jártam anyátokkal készítőinek új animációs sorozata a Crash Canyon.

Áprilisban pedig tizennégy év után visszatér a képernyőre a két kultikus tinédzser, Beavis és Butt-Head, valamint az I Just Want My Pants Back is jön az MTV-re.

A 2008-ban elkezdett stratégiai irányváltásnak köszönhetően az MTV Hungary műsoráról mára gyakorlatilag teljesen eltűnt a zene. A fiataloknak szóló szórakoztató csatorna előző hónapban kiadott felmérése alapján kiderült, hogy a fiatalok érdeklődése a realityk és az animációs filmek felé tolódott el az utóbbi időben. Ennek a trendnek megfelelően a következő hónapban egy reality folytatódik és egy új animációs sorozat elindul az MTV Hungary-n.

A Jersey Shore reality, amely nyolc new jersey-i olasz- amerikai fiatal nyaralását mutatja be minden évadban, indulása óta folyamatosan az MTV legnézettebb műsorai között szerepel világszerte (az AGB adatok szerint az MTV Hungary-n is). A legutóbbi, Olaszországban forgatott évad után a csapat visszatér az eredeti helyszínre és Seaside Heights-ban töltik el ötödik közös nyaralásukat. A Jersey Shore nyolc fiataljának kalandjai március 18-án folytatódnak.

A márciusban bemutatkozó, Kanadában osztatlan sikert arató Crash Canyont az a Joel Cohen találta ki, aki mellesleg a Simpson család executive producere és aki olyan írókat válogatott maga mellé, mint a szintén a Simpson családon edződött Tim Long, vagy a Magyarországon is sikeres Így jártam anyátokkal társírója és producere, Chuck Tatham. A sorozatban a Wendell család kalandjait követhetjük nyomon, akik a családi nyaralásuk során egy kanyonba zuhannak, ahol a hasonló balesetet szenvedettek bizarr társadalmába próbálnak beilleszkedni. A Crash Canyont március 11-én mutatja be az MTV Hungary.

Tizennégy év után ismét képernyőn lesz Mike Judge két antiszociális hőse, Beavis és Butt-Head. A kilencvenes évek kultikussá vált alakjai egész nap csak otthon bámulják a tévét. Véleményük a körülöttük történő dolgokról vagy az, hogy „Király" vagy az, hogy „Ez szívás". Az elektronikus társadalom kritikájának királyaival április 15-től találkozhatnak a nézők az MTV műsorán.

Az I Just Want My Pants Back szintén kritikusan szemléli a társadalmat: a fiatalok felnőtté válással és a világban való helytállással való küzdelmét mutatja be. Főhőse, Jason Strider tipikus mai fiatal felnőtt: a bulik, a randik és a szex érdekli, miközben próbál felnőni. Egy egyéjszakás kaland után azonban egy lány nemcsak a nadrágját, hanem a szívét is elrabolja. Jason mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze mindkettőt és kalandjai során észrevétlenül felnő a feladathoz, hogy helytálljon a világban. Az MTV legújabb saját gyártású, félórás dramedyje, melyben a drámaiságot folyamatosan ellensúlyozza a humor, április 22-én debütál a csatornán.

Az MTV a világ vezető, fiatalokat szórakoztató brandje. Világszerte az MTV csatornái több mint fél milliárd háztartást érnek el.  Az MTV hazánkban is sikeres sorozatai (Pl: RJ Berger – Hard kor, Death Valley, Skins, Kínos, Röhej, Blue Mountain State, A Zen ökle) mellett egész estés filmekkel és reality műsorokkal (Tini Mamik, Jersey Shore) kapcsolja ki nézőit, valamint legendássá vált díjátadó gáláin a popkultúra legnagyobb alakjait díjazza.

 

Ismét prémium programok a VeszprémFest-en!

Megtartotta programbemutató sajtótájékoztatóját a VeszprémFest2012. A rendezvényen Mészáros Zoltán fesztiváligazgatón kívül beszédet mondott Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere és Miklósa Erika. A vendégek közt jelen voltak a rendezvény támogatói is.

A tavaly „Kiváló Művészeti Fesztivál" minősítéssel kitüntetett VeszprémFest immár 9. alkalommal várja világsztárokkal vendégeit a „királynék városába".

A július 18. és 21. között zajló fesztivált a tízszeres Grammy-díjas amerikai művész, a jazztörténelem legnagyobb élő gitárosa, George Benson nyitja. Másnap kettős koncerttel várja a acid jazz, a funky, a soul és a pop zene rajongóit az izlandi Mezzoforte és a brit Matt Bianco. Péntek este kubai örömzenét hallhatunk a legendás Orquesta Buena Vista Social Club ® featuring Omara Portuondo előadásában. A komolyabb műfajok kedvelői Donizetti: Don Pasquale című vígoperáját élvezhetik Ruggero Raimondi és Miklósa Erika szereplésével az érseki palota történelmi díszletében.

A tavaly hagyományteremtő szándékkal bemutatkozó Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény keretében a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket illetve a hazai jazz élet fiatal egyéniségeit idén július 13-22. között ismerhetik meg a további gasztrokulturális élményekre vágyók.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai idén is ingyenesen látogathatók.

www.veszpremfest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük