Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó (FBI) igazgatója figyelmeztetett, hogy a kibertámadások rövidesen az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik Amerika biztonságára, a fenyegetettségük szintje a terrorizmusét is meghaladhatja.

Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó (FBI) igazgatója figyelmeztetett, hogy a kibertámadások rövidesen az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik Amerika biztonságára, a fenyegetettségük szintje a terrorizmusét is meghaladhatja.

    Mueller erről számítástechnikai biztonsági szakemberekkel találkozva beszélt – írta pénteken a globalpost.com hírportál. "A nem távoli jövőben számíthatunk arra, hogy az internetes fenyegetés az első számú veszély lesz az országunkban" – mondta Mueller az RSA 2012 San Franciscó-i konferencián csütörtökön. "Le kell vonnunk a terrorizmus tanulságait, és alkalmaznunk kell azokat a kiberbűnözésre" – tette hozzá.
    Mueller megemlítette, hogy az Egyesült Államok elleni kiberhadjárat részeként az al-Kaidának, a szomáliai al-Shabaabnak és más csoportoknak egyre fejlettebb műszaki ismeretek állnak a rendelkezésére. A fenyegetés másik része a külföldi államok és a szervezett bűnözői csoportok által végzett digitális kémkedésben nyilvánul meg.
    "… államtitkainkra és kereskedelmi titkainkra törő hacktivistákkal, szervezett bűnözői szindikátusokkal, ellenséges külföldi államokkal, valamint pénzért hackelő zsoldosokkal állunk szemben" – szögezte le Mueller.
    Az FBI igazgatója felszólította a magánszektort, működjön együtt a kormánnyal a kiberbiztonság területén, különös tekintettel az Anonymous nevű hackercsoportnak a Stratfor amerikai székhelyű magán hírszerző cég elleni támadására, illetve a Wikileaks portál által meghackelt és közzétett elektronikus levelekre. Hozzátette: az FBI olyan szövetségi törvény elfogadását szorgalmazza, amely arra kényszeríti a jó hírnevüket féltő magáncégeket, hogy tegyenek jelentést a hackelésekről a kiberbiztonsági és rendvédelmi szerveknek, valamint a fogyasztóknak.
    A csoport nevének említése nélkül Mueller kitért az Anonymoushoz hasonló csoportok által a nemzetbiztonságra jelentett veszélyre is. "Az egykor elszigetelt hackerek egyesítették erőiket és bűnszövetkezeteket hoztak létre" – mondta.
    Az Anonymous FBI-ellenes pénteki kampányával (FuckFBIFriday) jelentős zavart okozott, az egyik például az FBI és a Scotland Yard telefonos konferenciáját hallgatta le és tette közzé a YouTube videomegosztó portálon.
    Az Anonymous Mueller kijelentéseire a Twitteren is válaszolt, és azzal vádolta az FBI-t, hogy a félelmet szítja, amikor a csoportot olyan terrorista szervezetekhez hasonlítja, mint az al-Kaida.
    "Szóval az FBI új logikája szerint egy vállalat meghackelése ROSSZABB, mint egy olyan esemény, mint a 9/11, amely ezrek halálát vonta maga után?" – állt a tweetben.

    (http://web1.globalpost.com/dispatches/globalpost-blogs/the-grid/anonymous-fbi-al-qaeda-cyber-war-attacks)

kők \ krg

MTI 2012. március 2., péntek 18:34

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük