3 az 1-ben és mondhatnám 1 a jelszó GYŐR és 3 eseménye, a Tavaszi Fesztivál, Nemzetközi Ütős Fesztivál és Goya kiállítás. A Győri Tavaszi Fesztivál program kavalkádjában mindenki megtalálhatja a kedvére valót, így Győr ismét valódi kulturális találkozási pont lesz a tavasz kezdetén.

 

3 az 1-ben és mondhatnám 1 a jelszó GYŐR és 3 eseménye, a Tavaszi Fesztivál, Nemzetközi Ütős Fesztivál és Goya kiállítás. A Győri Tavaszi Fesztivál program kavalkádjában mindenki megtalálhatja a kedvére valót, így Győr ismét valódi kulturális találkozási pont lesz a tavasz kezdetén.

 

16. Győri Tavaszi Fesztivál – 2012. március 15 – március 31.

Győrben – a hagyományokhoz híven – ismét a Győri Tavaszi Fesztivállal indul az esztendő, amely immár 16 éve meghatározó rendezvénye a város kulturális életének.

A 16. Győri Tavaszi Fesztivál idén is mindenkire gondolt: kicsikre és nagyokra, fiatalabbakra és idősebbekre, a hölgyekre éppúgy, mint a férfiakra, családosokra és egyedülállókra – a határon innen és túl.

Az izgalmas programkínálatban az éjszakai dívák mellett jól megfér az ostormenet, Francisco de Goya rézkarcaira Gulli Briem koncertezik az Esterházy-palotában, lesz Hamupipőke és Csizmás Kandúr, dalszínház és táncprodukció, Hamlet és divatbemutató, jön a Kormorán, hímes tojás ezrivel és rétes-nyújtás szakadatlan. Tánc, színház, muzsika, képzőművészet, gasztronómia minden mennyiségben.

Fellép Rúzsa Magdolna, a Duna Művészegyüttes, Berecz András és barátai, a Budapest Bár, Szörényi Levente, Détár Enikő, Molnár Piroska, Szacsvay László…

A Tavaszi Fesztivál keretében Győr az ütős zene fővárosaként idén immár 13. alkalommal rendezi meg a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált.

 

13. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál – 2012. március 30-31. (péntek, szombat)

Győr 13. éve ad otthont Magyarország legjelentősebb ütőszenei seregszemléjének, amely mára jelentős belföldi és külföldi hírnévre tett szert, nemcsak a közönség, hanem a szakma köreiben is. A fesztiválon jól megférnek egymás mellett a klasszikus ütős zene és a jazz, a világzene és a kortárs ütőhangszeres játék darabjai. 

Az ütős muzsika népszerűsítésén túl, a fesztivál kiemelt célja a helyi és hazai tehetségek, ütős növendékek felkarolása: a közönség előtti bemutatkozáson túl a fiatal géniuszok egy színpadon zenélhetnek a magyar és nemzetközi élvonal sztárjaival. 

A hagyományos utcai menet zenét és show dobolást a Széchenyi térre tervezett színpadi koncertek teszik változatossá.

A 16. Győri Tavaszi Fesztivál és a 13. Nemzetközi Ütős Fesztivál különleges összekapcsolódása Gulli Briem koncertje a Goya kiállítás megnyitóján (március 29. 19 óra) a Városi Művészeti Múzeumban, az Esterházy-palotában.

Igazi kuriózumnak ígérkezik Győr város tavalyi kezdeményezése: közös dobolásra hívják az egész világ apraja-nagyját a Széchenyi térre! Mindenki részt vehet az örömzenélésben, aki szereti a ritmust, és bármilyen ütős eszközzel bekapcsolódik a nagy játékba.

Az elmúlt években olyan jelentős világsztárok koncerteztek a Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon, mint: Jojo Mayer, Tom Brechtlein, Tommy Vig, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Ian Paice, Mark Mondesir, Gulli Briem, Carl Palmer Band.

Az idei Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál kiemelt sztárjai: Evelyn Glennie, Talamba Ütőegyüttes, Szaniszló Vibes Projekt, világsztár fellépői pedig David Friedman és Vinnie & Carmine Appice.

A fesztivál ütős produkcióit hangszeres bemutatók, előadások, workshopok egészítik ki.  A fesztiválhoz hagyományos ütőhangszeres kiállítás is kapcsolódik, ahol az ütőhangszereket gyártó cégek mellett hazai kézműves hangszerkészítő mesterek is bemutatják termékeiket.

 

Francisco de Goya – Rézkarc ciklusok. 2012. március 29 – június 30.

Városi Művészeti Múzeum – Győr – Esterházy-palota

 

Francisco José de Goya y Lucientes (1746. március 30. – 1828. április 16.) grafikai munkássága egyedülálló rézkarcai, és aquatintái révén kiemelkedő részét képezik a képgrafika nemzetközi történetének.

A portréi kapcsán nevessé vált alkotó, királyi és udvari festő 1793-tól kis formátumú új műveik készítésébe fogott, amelyeken a festő a rézkarc technikáját tökéletesítette. Festményeivel ellentétben, nem megrendelésre készített nyomatait minél szélesebb körben kívánta népszerűsíteni.

Művei kiérlelt társadalomkritikák, amelyeken az irónia és a szellemesség drámai képsorokban jeleníti meg a saját korának erkölcsét, babonáit és emberi gyarlóságait.

Goya négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra. Ezek a 80 lapból álló Los Caprichos (Szeszélyek, Ötletek, 1799) , az ugyancsak  80 lapos  Los Desastres de la guerra (A háború borzalmai, 1810-12) , a 40 lapos La Tauromaquia (Bikaviadal, 1816) valamint a 22 lapból álló Los Disparates  (Balgaságok, 1816-24) címet viselik.

A győri Városi Művészeti Múzeum időszaki tárlatán Francisco da Goya két legismertebb grafikai sorozatai a Los Caprichos és La Tauromaquia kerül bemutatásra.

A nevezett 120 rézkarc tulajdonosa Richarg H. Mayer német gyűjtő, a tárlat anyaga, Bambergből érkezik Győr városába.

 

Néhány programajánlat az ünnepi hétvégére:

2012. március 15. csütörtök, 17.30 órakor Belvárosi utcák, Városház tér

Ostormenet: Szkíta Sólyom Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti, Sport és Kulturális Egyesület bemutatója és felvonulása. A közösség az ostormenettel a régiekre való emlékezést, a hagyományok felelevenítését, a közös, egy irányba való mozdulást, egységet szeretné szimbolizálni.

 

2012. március 15. csütörtök, 18.00 órakor a Városház téren

Páskándi Géza – Kormorán: A költő visszatér rockopera a Magyarock Dalszínház előadása. A költő visszatér című fantasztikus rockopera értékes, mégis szinte slágerszerű dalokon keresztül mutatja be az 1848-as forradalmat, melynek kapcsán az 1860-as évek végén egy magyarországi börtönben fogoly vándorszínészek eljátsszák a szabadságharc eseményeit.

 

2012. március 16. péntek, 18.00 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Házban

Legendák és valóság a Pilisben – Szörényi Levente előadása most megjelent könyvéről képvetítéssel.

 

2012. március 17. 19.00 órakor a Richter Teremben

Magdaléna Rúzsa – Rúzsa Magdi estje

Egy kislány játszik a poros padláson. Nagymamája nyikorgó ládájában talál egy tükröt és egy rúzst. Ahogy kifesti kicsi száját, és a tükörbe néz, egyszercsak híres, nagy énekesnőként látja magát, aki egy este majd csillogva áll a rivalda fényében.  Ez az est elérkezett.

Rúzsa Magdi átváltozik, és Magdalénaként lép a színpadra, hogy őszinte hangon meséljen ismeretlen életéről dalokban és történetekben. A nagy slágerek, az új vagy újrafelfedezésre kerülő dalok különleges alkalmat teremtenek arra, hogy a nagyszerű énekesnő új oldaláról mutatkozzon be.

 

2012. március 18. vasárnap 11.00 órakor a Vaskakas Bábszínházban

BEMUTATÓ előadás: Csizmás kandúr

Egy elcsapott molnárlegény és egy nagyszájú kandúr vajon lehetnek jó barátok? Hogyan tud segíteni egy macska valakinek, aki szerelmes? El lehet-e nyerni hazugsággal egy királylány kezét? A furcsa, csizmában járó macska és a molnárlegény története izgalmas, humoros, sőt néha megható. A két barát egymást segítve, egymással civakodva, összeveszve, kibékülve, hol bátran, hol ijedten, de töretlenül igyekszik célja felé.

A Grimm testvérek meséje nyomán írta: Veres András (Blattner Géza-díjas)
Tervező: Hoffer Károly e.h.
Zeneszerző: Rab Viki
Rendező: Veres András (Blattner Géza-díjas)
Szereplők: Kocsis Rozi, Pallai Mara, Rab Viki, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Tengely Gábor (Blattner Géza-díjas)

 

2012. március 18. vasárnap, 15.00 órakor a Richter Teremben

Hamupipőke – Duna Művészegyüttes táncprodukciója

A Hamupipőke a Grimm testvérek egyik legismertebb, örökérvényű meséje jámborságról és gonoszságról, hatalomvágyról és becsületről, ármányról és hűségről. A történet rendkívül alkalmas a tánccal, a zenével való megjelenítésre, a táncos-zenés forma pedig kifejezően közvetíti az abban rejlő érzelmeket, emberi értékeket. A Duna Művészegyüttes az európai népek táncaiból, valamint kortárs technikákból merít, s így hoz létre a gyerekek számára érthető és élvezhető, látványos és derűs, ugyanakkor tanulságos előadást. A Ghymes együttes zenéjére Juhász Zsolt és Maros Anna készített koreográfiákat, a koreográfus-rendező Mucsi János.

 

www.fesztivalkozpontgyor.hu

www.fesztival.gyor.hu

www.percussiongyor.hu (13. Nemzetközi Ütős Fesztivál)

www.gyor.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük