3 az 1-ben, ajánlatok a hétvégére, mégpedig Tavaszköszöntő, Antropos.hu születésnap és Tavaszi Kreatimm – Design elvitelre.

 

3 az 1-ben, ajánlatok a hétvégére, mégpedig Tavaszköszöntő, Antropos.hu születésnap és Tavaszi Kreatimm – Design elvitelre.

 

Tavaszköszöntő 2012. március 17-én 16 órakor a MOM Kulturális Központban.

A Tavaszköszöntő program rendezője: a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség.

Közreműködők:

Bokréta Hagyományőrző Együttes – Szany

Énekes Lenke Hagyományőrző Együttes – Vitnyéd

Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes

Kapuvár Néptáncegyüttes

Szili Hagyományőrző Együttes

és az együttesek gyermek táncosai.

Bognár Szilvia – énekes

Boglya Népzenei Együttes – Szombathely

Cseh Tamás és Zenekara – Kapuvár

Greznár Zoltán és Zenekara – Szany

Kajos László és Zenekara – Szil

Tulipánt Népzenei Együttes – Vitnyéd.

Együttesvezetők, koreográfusok:

Antal Áron,  Csitei Gábor, Csollány Csaba, Gerlecz László, Schwarckopf Gyula, Töreki Imre, Varga Albin, Zsámboki László

Rendező: Csollány Csaba

A Kárpát-medencében együtt élő népek – magyarok, szlovákok, románok, cigányok, horvátok stb. együttélésük folyamán, egymással szoros kölcsönhatásban fejlesztették ki azt az egyedülállóan sokszínű és rendkívül gazdag európai népi kultúrát, mely egyetlen nép jelenlétében nem válhatott volna ilyen gazdaggá. A hagyomány közös gyökerei ellenére tájegységenként, népcsoportonként sajátosan egyedi vonásait fedezhetjük fel ennek a kultúrának. Egyes vidékeken más-más módon érvényesülnek és maradnak fenn történeti hatások, élnek tovább vagy halnak ki szokások, viseletek, szerveződnek szorosabb kötelékbe vagy bomlanak fel közösségek, hatnak új divatok. A tudomány választ ad és folyamatosan keresi az okait ezeknek a változásoknak, de népművészetünkben egyszerre fedezhetjük fel századok, népek kreativitásának, szépérzékének, művészi alkotóképességének bizonyítékát, melyet az újabb és újabb korosztályok formálnak saját képükre.

Szövetségük együttesei igyekeznek megismerni és megmutatni szűkebb pátriájuk tánc-, zene- és szokáshagyományait. Az elmúlt évben Galga-, Rákosmente és Palócföld együttesei mutatták be tavaszi szokásaikat, s jelen programban Nyugat-Magyarország legjellegzetesebb és máig élő hagyományait láthatják.

Ez a vidék országunk legkorábban polgárosodott része, de éppen korai polgárosodásuk hívta fel a figyelmet a hagyományőrzés fontosságára. Itt alakultak az ország legelső együttesei (1920-as években), melyek évtizedeken átívelő folyamatos munkájukkal nemcsak a hagyományok továbbélését biztosították, hanem faluközösségeik megtartását is.

Rábaköz jellegzetes reprezentatív tánctípusa, a verbunk. A magyar nyelvterület egyetlen pontja, ahol a történeti körverbunk nyomai az élő hagyományban szinte a legutóbbi időkig fennmaradtak. A verbunknak sajátos szerepe volt a rábaközi táncéletben, melynek középpontjában a rendkívül élénk, fejlett legényélet állt.

A verbunkhoz elő- vagy utójátékként kétféle tánc kapcsolódik. Mind a kapuvári, mind pedig a kónyi típushoz az ún. mars vagy dus nevű tánc szolgál részként. Sokféle funkcióban, menettáncként, páros táncként, férfi szólótáncként, csoportos kocsmai mulatótáncként, a szünetek megrendelésre járt virtuskodó táncaként használják.

A terület csárdásai szervesen beilleszkednek a nyugati terület friss csárdásai közé.

A Vasvár megyei magyar néptánc régi rétegébe tartozó hagyomány legjelentősebb képviselője a kanász-, ugróstánc stílus. Ebbe a rétegbe sorolhatjuk a különböző eszközökkel járt, ügyességi táncok (kanásztánc, söprűs táncok), a szólóban vagy párosan járt ugrósokat, továbbá a dramatikus és pantomimikus táncokat is.

A XVIII. század végétől nyomon követhető új stílus férfitáncának reprezentatív képviselője Vasvár megyében a Gencsi és Perenyei körverbunk, mely három részre tagozódó tánc-folyamat.

A táncok mellett a népszokásaik gazdasága, sokszínűsége is páratlan. Műsorunkban a most is élő szentcsaládjárást, farsangfarkán lévő rönkhúzást, a téli ünnepkörben lévő regölést, János köszöntőt, pünkösdölőt, legényavatást, regrutázást, kanászválasztást, aratás és lakodalom szokásait mutatják be együtteseink.

A terület tánczenéjében a korai verbunkos zene nyomai, valamint a lassú műverbunk számos dallama ma is megtalálható. E terület az elmúlt évszázadok folyamán híres központja volt a magyar hangszeres tánczenének.

A gazdag népi játék, szokás és táncanyag, felfedezésének, felgyűjtésének és közreadásának jelentős egyéniségei között elsősorban Lajtha Lászlót kell megemlítenünk, aki nemcsak a soproni Tendli Pál és a szombathelyi Csejtei István gazdag hangszeres tánczenei anyagát adta nekünk, hanem hallatlanul pontos táncleírásaival felhívta a figyelmet a terület gazdag táncanyagára. A zenei és tánchagyomány további széleskörű feltárása köszönhető Barsi Ernő, Békefi Antal, Halmos István, Horváth Győző, Pesovár Ernő, Timaffy László, Volly István  munkásságának.

Program:

16.00 – Zenés köszöntő – vendégfogadás, kínálás

16.30-18.30 – „Facsiga" Játszóház.

Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szeretne megismerkedni nagyszüleink, dédszüleink játékaival. Lesz fonás, bütykölés, kütyüzés, éneklés, mesélés, madzagfonás, ékszerkészítés, tojásírás. Készül sárkány, rongybaba, kócvirág, csutka és rongybaba, csuhé figurák.

Aprók tánca – Tímár Böske, a Csillagszemű táncegyüttes és a rábaközi Népművészet Mestereinek közreműködésével.

Közreműködik: Greznár Zoltán és zenekara, Szany

19.00 – Tavaszköszöntő

„Az ember élet fordulói" – Nyugat-magyarországi népszokások

21.30-23.00    Hagyományőrző bálja – Muzsikálnak az együttesek zenekarai.

Gyerekprogramok: a pécsváradi Zengő Táncegyüttes játszóházvezetői.

Fogadó együttesek: Bag, Isaszeg, Veresegyház táncosai

Fővédnök: Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere.

Jegyek ára: 2000 Ft

Gyerekjegy: 1000 Ft

Családi jegy: 4000 Ft

Csoportos kedvezmény (15 főn felül) 1800 Ft

 

Antropos.hu 9. születésnap az Instantban március 17-én!

Az Antropos.hu kulturális online magazin (http://www.antropos.hu) március 17-én születésnapi estjével szeretné megköszönni olvasóinak, hogy kilencedik éve kattintanak a magazin oldalaira, olvassák a cikkeket, nézegetik a fotókat, és részt vesznek az Antropos.hu rendezvényeken. A belépés ingyenes!

A tavasz első fuvallataira ismét fergeteges szülinapi partyt rendez az Antropos.hu! Ismét eltelt egy év, és a készítők újra szeretnék megünnepelni olvasóikkal – ahogy minden évben is -, hogy immár 9. éve kattintanak az Antropos.hu kulturális online magazin oldalaira.

A népszerű Instantban megrendezésre kerülő rendezvényen felvonul a hazai elektronikus élet színe-java: a fellépők között lesz a Neo-ból ismert Kőváry Péter alias Kovary, a dj ikerpáros Dublic, Pryus a Ninjabreakz produkcióból és az Antropos.hu egyik házi dj-je LNF. A vizuális élményről ismét a Praxinoscope visual (Antropos.hu) gondoskodik.

Az est alapja az electro, dubstep, tech-house, minimal és breaks stílusok forgataga lesz, és természetesen, ahogy az minden szülinaposnak dukál, a fénypontnak a szülinapi torta felvágása ígérkezik éjfél körül. Az eseményen tortával, tűzijátékkal és fergeteges hangulattal várnak az Antropos.hu készítői!

A fellépőkről:

KOVARY (neo) / nu-electro, moombahton

A neo 2007 óta akív szereplője a budapesti klubéletnek, és hamarosan megjelenik új EP-je az amerikai Noiseporn Records-nál.

A NEO zenekar mellett aktívan dj-zik, az évek során a legtöbb budapesti underground klubban megfordult, többször játszott a Szigeten, és rendszeresen eleget tesz vidéki és külföldi felkéréseknek is. Stílusa a house, az electro, a disco és funk határmezsgyéjén mozog. Első önálló (dupla) Ep-jén a saját trekkek mellett olyan olyan neves hazai és külföldi remixerek készítettek átiratot mint Mark Lam, Stereo Killaz vagy TMX. Emellett Kovary készített már hivatalos remixet a Zagarnak a Hangmásnak és a The Trousersnek, a Radio Panic-nak és a NEO-nak is. 2010 év vége óta – TMX és Brandon mellett – Péter rezidense lett a Sticky Beats elnevezésű partysorozatnak.

PRYUS (Ninjabreakz) / break, electrobreak, dubstep

Sokoldalú, változatos zenei ízlés, kísérletezés jellemzi a Pyrus szettjeit.  Számára a legfontosabb, hogy a közönség elégedett legyen, és hatalmasat bulizzon.

DUBLIC / break, electro, dubstep

A Tóth Gábor és Tóth Gergely alkotta duót igazi stíluskavalkád jellemzi, igyekeznek mindig valami újdonságot nyújtani. A Tilos Rádió Jövőzene című Tilos Rádiós műsorban válogatják a zenéket, saját alkotásaikat pedig olyan kaliberű nevek pörgetik, mint Krafty Kuts.

LNF (antropos.hu) / break, electro, dubstep, tech-house

vj: Praxinoscope (antropos.hu)

Instant, 2012. március 17.

Budapest, VI., Nagymező utca 38.

 

Tavaszi Kreatimm – Design elvitelre! Kiállítás és iparművészeti vásár.

2012. március 18. vasárnap 10-18 óráig az Iparművészeti Múzeumban. 

A design iránytű ezúttal sem égtájakat mutat: az „Art deco és modernizmus" című új kiállítással időutazást teszünk a múltba, míg a Kreatimm vásárral a jelen lakáskultúrája felé fordulunk. A kiemelt téma lehetőséget ad arra, hogy a vásárban eddig még nem látott műfajokat is bemutassanak, amelyek részei az otthonok belső világát kialakító designnak, pl. enteriőrtervezés, belsőépítészet. A hétköznapokban használt textil, üveg, kerámia, porcelán, fa és más lakáskiegészítők mellett a képzőművészet is megjelenik majd.

Mindezek mellett természetesen a megszokott személyes tárgyakat, ruhákat, ékszereket és kedvenc tervezőit is megtalálhatja a közönség. 

Lakás-trendalapozó gyerekeknek! 

A vásárra a belépés ingyenes. 

A vásár kapcsolódik a 2011. decemberében megrendezett ArtDeco21 című művészeti pályázathoz.

www.imm.hu/kreatimm

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük