3 az 1-ben, és benne Tamási Claudia új művei, az Európa Pont március végi programjai és a Rakosi60@neprajz.hu meghosszabbítva.

 

3 az 1-ben, és benne Tamási Claudia új művei, az Európa Pont március végi programjai és a Rakosi60@neprajz.hu meghosszabbítva.

 

A Godot Galéria bemutatja Tamási Claudia – Ismeretlen művek című kiállítását.

A tárlatot 2012. március 21-én 20 órakor Szöllősy-Csák Gergely humorista nyitja meg.
Ismét új művekkel jelentkezik a Godot Galériában a galéria egyik legfiatalabb művésze, Tamási Claudia. A sorozat címe Ismeretlen művek, legközvetlenebb ihletőjük Balzac Az ismeretlen remekmű című elbeszélése. Az olaj-vászon technikával készült festményeken szépen cizellált, míves vagy éppen egyszerű, de frappáns keretekben látunk festményeket, azonban maguk a képek meglepő módon háttal a néző felé – tehát fordítva – vannak behelyezve a keretekbe. A műteremben és egy galériában a kép hátulja mindig is titokzatosságot kelt, kíváncsiságot ébreszt a szemlélőben. A művésznek, az alkotónak ugyanez a szituáció biztonságot nyújt: amíg csak a hátulját mutatja a vászon, addig csak az övé a mű, ahogy azt megfordítják a meghittség elveszik, ő maga is kívülálló szemlélővé változik át.
Tamási Claudia olyan műveket alkotott, amik egyszerre szólnak a képről, mint tárgyról, mint témáról, mint a gondolatok közvetítőjéről, a képről, mint személyes lenyomatról. A kép természetét próbálta megjeleníteni. Azt, hogy egy festőnek mit jelent a festés, az alkotás folyamata, hogy amikor nekifog egy kép festésének, sose tudhatja, hogy éppen egy ''remekművet'' készít vagy éppen nem. Ezt az ítéletet a dolgok természetéből fakadóan általában nem is ő hozza meg, így megmarad az örök vágy, hogy minden egyes darabbal megpróbálja élete legjobbját nyújtani.

http://www.godot.hu

Godot Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

Tamási Claudia: Ismeretlen művek

Megtekinthető 2012. április 21-ig.

Rasszizmus elleni küzdelem és tanácsadás Péterfy Borival. Tanulságos programokkal készül az Európa Pont március végén.

Amellett, hogy érdekes, igen tanulságos is az a rendezvénysorozat, amelyet erre a hétre kínál az Európa Pont. Az antirasszizmus világnapján új információkat tudhatunk meg Sztehlo Gáborról vagy Raoul Wallenbergről. Majd Péterfy Boritól hallhatunk praktikus tanácsokat arról, miképpen egyeztethető össze az anyaság a karrierrel.

Március 21-ét 1966-ban jelölte ki az ENSZ az antirasszizmus világnapjaként. Ezzel állít emléket a dél-afrikai, 1960-as vérfürdőbe torkollott apartheid-ellenes demonstráció 69 áldozatának.

A világnap alkalmából az Európa Pontban 18 órától előre felkészített csapatok vitáznak az alábbi tételmondatról: „Az ember alapvetően önző lény". A vitában megelevenednek olyan személyek, akik hazánkban a jogvédelem és az emberi jogok érvényesítése terén maradandó nyomot hagytak, mint például Raoul Wallenberg vagy Sztehlo Gábor. Az ő életművük részleteit, dilemmáikat, sorsukat mutatják be a program során.

A vita után, 20 órától a győri Romano Trajo lép fel. A roma, magyar és német muzsikusokból álló zenekar autentikus lovári és beás cigány népzenét játszik olyan hagyományos roma hangszereken, mint az akusztikus gitár, kanna, kanál – ezeket egészíti ki az ének, a szájbőgő, a nagybőgő, a mandolin és a darabuka. Az est végén a Dresch Quartet ad koncertet – a névadó Dresch Mihály a magyar jazz egyik legsokoldalúbb szaxofonosa, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki.

Egyre több fiatal nő érzi úgy, hogy választania kell a karrierje és a családja között. Pedig akár össze is lehetne egyeztetni… Igen ám, de hogyan? Erre kaphatunk választ Péterfy Bori énekesnőtől, aki terhessége miatt bő egy éve adott utoljára koncertet Budapesten. Ha kíváncsi, ő hogyan állja meg a helyét mint családanya és énekesnő, akkor március 22-én 19 órakor az Európa Pontban a helye!

http://ec.europa.eu/magyarorszag/eps/index_hu.htm

A belépés ingyenes!

Európa Pont, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.

Rakosi60@neprajz.hu  – Az időszaki kiállítás 2012. április 1-ig meghosszabbításra került.

Hatvan évvel ezelőtt 1952. március 9-én nyílt meg a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett grandiózus tárlat a Néprajzi Múzeum mai épületében, a volt Igazságügyi Palotában. A kiállítás a Rákosi születésnapjára készített, illetve az őt köszöntő ajándékokat mutatta be. Többek között nagy anyagot vonultatott föl a népművészeti alkotók munkáiból. A hímzett és szövött textíliák, kerámiák, fa- és szarufaragások, karikás ostorok, népviseletes babák, díszalbumok mellett jellegzetes tárgycsoportot alkottak a különböző gépek, szerszámok kicsinyített másai. A hatalmas anyag a teremsorokon kívül a második emeleti galériákat és folyosókat is megtöltötte. Az egykori esemény 60. évfordulóján megnyílt alkalmi, további kutatásra ösztönző tárlat a Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből válogatott műtárgyak segítségével idézi meg az épület történetének ezt a nem mindennapi „sztárkiállítását".

Újdonságok a kiállítással kapcsolatban:

Rakosi60@neprajz.hu

A kiállításcím egyben élő e-mail kapcsolat, amelyen emlékeket gyűjtenek a 60 évvel ezelőtti kiállításról.

Kérdések az egykori látogatóhoz: csoportosan vagy egyénileg érkezett-e, milyen benyomásokat őriz, milyen tárgyakra emlékszik?

A részletes beszámolók és az emlékmorzsák egyaránt segíthetnek a tárlat képének felidézésében. Gyűjtik a Rákosi-születésnapra készült vagy felajánlott tárgyakat, a tárgyakról készült fényképeket és az ajándékozásról szóló családi vagy kollektív emlékeket is.

Elkészült a Rakosi60@neprajz.hu tárlat virtuális kiállítása, ahová felkerült a jelenlegi időszaki kiállítás teljes anyaga, valamint a 60 évvel ezelőtti "sztárkiállítás" ismertetője, műtárgyai, fényképfelvételei és filmhíradói:

http://rakosi60.blogspot.com/p/sztarkiallitas-kossuth-teren.html

A kiállítás aktuális tárlatvezetési programja: http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=121

NÉPRAJZI MÚZEUM

2012. március 9. – 2012. április 1.

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.

www.neprajz.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük